Patrick de Vries niet naar finale World Chocolate Masters

World Chocolate Masters

De tien finalisten van de World Chocolate Masters zijn bekend. Japan, Polen, Amerika, Frankrijk, Denemarken, Groot-Brittannië, Zwitserland, Korea, België en Singapore strijden vrijdag om de titel. Patrick de Vries, patissier van Bakkerij Koopmans haalde de finale helaas niet.

De World Chocolate Masters worden dit keer georganiseerd tijdens Salon du Chocolat in Parijs. De twintig deelnemers moesten vijf producten afleveren in het thema Futropolis. Dit thema moest terug te zien zijn in de ingrediënten, smaakcombinaties, vorm en presentatie van het showstuk, de chocolate travel cake, de chocolate bar of the future, een chocolate snack to go en een bonbon.

Framboos en zoethout

De Nederlander Patrick de Vries was met zijn 25 jaar veruit de jongste deelnemer. Hij won ruim anderhalf jaar geleden de voorrondes. “Toen heb ik één week niks gedaan en daarna ben ik aan mijn voorbereiding begonnen.” Hij ging op zoek naar smaken en structuren en werkte vervolgens aan het perfectioneren daarvan. Dat traject leidde de afgelopen twee dagen tot mooi producten zoals een cake – die hij staand bakte – met een vulling van frambozenganache en ene karamelcoating met stukjes biscuit en pure cacaoboon; een chocoladevariant van een bapaobroodje en bonbon in de vorm van een framboos met daarin onder meer rode en gele framboos, zoethout, steranijs en kardemom. “Ik vind framboos met dat dropachtige lekker en een interessante combinatie.”

Met zijn showstuk ging het op dag één echter niet goed. “Ik wist al dat het showstuk niet mijn sterkste onderdeel zou zijn”, vertelt hij aan het eind van dag twee eerlijk. Juryvoorzitter frank Haasnoot – zelf winnaar in 2011 – sprak namens de hele jury waardering uit voor de bapao van Patrick, maar het mocht niet baten, hij hoort niet bij de tien finalisten.

De finale is vrijdag grotendeels live te volgen via Worldchocolatemasters.com

Lees ook
‘Je moet doen wat je écht leuk vindt’

‘Je moet doen wat je écht leuk vindt’

Twee opleidingen tegelijk volgen én in de bakkerij werken: Niels de Rouw (20) doet er alles aan zodat hij samen met zus Lisa de familiezaak kan overnemen. Tot die tijd kijkt de nieuwbakken beste jonge patissier van Nederland de kunst af van de experts.

Bakkers in de media – week 16

Bakkers in de media – week 16

Pasen in de bakkerij, 125 jarig jubileum bakker Out en Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft tips voor social media. Wat kwam er de afgelopen week voorbij in de media over de bakkersbranche?

Winnaars Skills Heroes Patissier en Boulanger

Winnaars Skills Heroes Patissier en Boulanger

Vrijdag 1 april vond de prijsuitreiking van Skills Heroes plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar werden de winnaars van Skills Boulanger en Skills Patissier bekendgemaakt.