Over welke drempels struikelt jouw online klant?

22 maart 2022 Manon Kleijn, NBOV

Iedereen moet een website kunnen raadplegen of producten kunnen kopen in een webshop. Ook mensen met een visuele of andere ‘beperking’. De overheid heeft daarom regels voor de toegankelijkheid van websites opgesteld. Hoe zorg je dat je webshop daaraan voldoet?

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft moeite om websites te gebruiken. Dat zijn niet alleen slechtzienden. Een veel grotere groep is bijvoorbeeld dyslectisch, kleurenblind, kan kleinere letters niet lezen of geen muis bedienen. Ondernemers realiseren zich dat vaak niet, terwijl ze omzet mislopen doordat hun webshop niet goed toegankelijk is.

Als je drempels in je winkel weghaalt, lopen klanten met een rollator, rolstoel of kinderwagen makkelijker je zaak binnen. Online stuiten mensen op een ander soort drempels. Mensen met een visuele beperking gebruiken software om een website voor te lezen, maar veel sites zijn daarvoor technisch nog niet geschikt. Webshops blijken vaak lastig te gebruiken zonder muis en dat is ingewikkeld voor mensen met een spierziekte of ‘gewoon’ een gebroken arm. Weinig contrast is ook een aandachtspunt, net als verkeerd kleurgebruik of lange, ingewikkelde teksten.” De overheid vindt dat iedereen recht heeft op dezelfde informatie en dienstverlening. Vanaf 2022 gelden daarom Europese regels voor digitale toegankelijkheid volgens de WCAG: de Web Content Accessibility Guidelines. Vanaf 2025 wordt erop toegezien. De details van de Nederlandse regelgeving worden nog bepaald, bijvoorbeeld in hoeverre kleine ondernemers worden uitgezonderd.

Moet een kleinere ondernemer nu al rekening houden met die regels? Webshops zijn belangrijke verkoopkanalen, dus het loont altijd om het gebruiksgemak ervan te verbeteren. Voor ondernemers die binnenkort hun webshop vernieuwen of opzetten, zijn de richtlijnen zeker nuttig. Een toegankelijke webshop is niet alleen prettig voor mensen met een beperking, maar ook klantvriendelijker, sneller en automatisch geschikt voor smartphones en tablets. Ook Google houdt van toegankelijke websites. Pas bij vernieuwing direct de nieuwe regels toe, achteraf is dat altijd duurder.

Beeld: Unsplash

Tips

Je webshop of website aanpassen aan de nieuwe regels: hoe pak je dat aan?

1. Lees waaraan een toegankelijke website moet voldoen: mkbtoegankelijk.nl/website

2. Check of je webshop voldoet aan de nieuwe eisen: ismijnsitetoegankelijk.nl

3. Overleg met je webbouwer of -leverancier of, en wanneer, zij de nieuwe WCAGwebrichtlijnen (gaan) toepassen en wat je zelf kunt doen.

Altijd op de hoogte blijven?