Oud & nieuw

Oude graansoorten

In de bakkerijsector en zeker in het ambacht wordt teruggegrepen op oude ingrediënten en werkwijzen. Juist die oude technieken gaan uitstekend samen met gloednieuwe globale trends. Oud en nieuw gaan hand in hand.

AB-Mauri_Oude-graansoorten-300x224 Oude graansoorten zoals teff, amaranth en spelt zijn onverminderd populair. Hun lange geschiedenis wekt vertrouwen bij consumenten, terwijl de voedingswaarde en nieuwe smaken de gewenste en gezochte variatie brengen in het lange tijd door tarwe gedomineerde broodsegment.

Veel oude granen, zoals kamut, spelt, amaranth en quinoa, hebben een hoog eiwitgehalte. Dat kan als ‘unique selling point’ worden aangeprezen. Bepaalde granen zoals spelt en teff beginnen een eigen podium op te eisen. Zij kunnen zelfstandig een product aanprijzen en hoeven niet langer onderdeel uit te maken van een mix van oude granen. Producten met oude granen zijn bestemd voor de doelgroep die een toegevoegde waarde in hun aankopen zoekt.

 

AB-Mauri_Zuurdesem-met-yoghurt-150x150 Desembrood

Omdat steeds meer bakkers desembrood aanbieden, wordt gezocht naar manieren om ook binnen dat assortiment weer onderscheidend te zijn. Supermarktketen Waitrose in Engeland brengt een nieuw broodproduct op de markt, waarin als starter een desemcultuur op basis van yoghurt is gebruikt. Dit zou het brood een romiger smaak en structuur geven. Overigens is de populariteit van desembrood nog niet voorbij. Ook in 2017 neemt deze verder toe.

  AB-Mauri_Regenboogbagels-150x150

Regenboogbagels

De regenboogbagels, die al zeer populair zijn in Londen en New York, doen de traditionele bakkerij op hun grondvesten schudden. Ook zijn er al croissants in twee kleuren gespot. Door de populariteit van (felle) kleuren rijst de vraag: hoe hoort een product er eigenlijk uit te zien?

 

AB-Mauri_blauw-brood-300x169 Blauw Broodje

Blauw, grijs en paars waren dé kleuren in voedingsmiddelen in 2016. Voor dit jaar is een opkomst van de kleur blauw voorspeld. Hoewel een blauw broodje voorlopig vooral een ‘nieuwigheidje’ zal zijn, is de opkomst van kleuren in het broodsegment niet te stoppen. Het gebruik van kleurstoffen (al dan niet natuurlijk) om producten te laten opvallen, is een trend die de komende periode zeker zal doorzetten.

 

AB Mauri_baumkuchen Baumkuchen

In Azië werden twintig jaar geleden nauwelijks graanproducten gegeten. Tegenwoordig is de brood- en banketmarkt daar booming. Met name Japanse bakkers zijn ondertussen toonaangevend in patisserie. Een bakkerswinkel bezoeken in Japan is dan ook een ware belevenis. Alle producten zijn een lust voor het oog. In veel winkels wordt Baumkuchen gebakken. Voor het oog van de klant draait in een oven een spit rond, waarop elke keer een klein laagje deeg wordt gegoten. Dit gebeurt net zolang totdat het groene (!) bakwerk op de juiste dikte is. Een ware belevenis voor de bezoekers! En er zijn er maar weinig die deze zoete verleiding kunnen weerstaan.

Lees ook
2025 begint nu!

2025 begint nu!

Tijdens Bakkersvak 2019 hebben we als Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) de slogan ‘2025 begint nu!’ geïntroduceerd. Een slogan om aandacht te geven aan de rol van brood in de toekomst. Afgelopen maanden heeft u in Bakkers in bedrijf telkens een trend kunnen lezen en hebben we beschreven waar wij de rol van brood en de bakker(ij) zien. Dit decembernummer...

Royal Steensma steunt project de Wereldbol

Royal Steensma steunt project de Wereldbol

Royal steensma neemt de productie, verkoop en distributie van de Wereldbol bakmix op zich voor het ambachtelijk bakkerij kanaal in Nederland. Eigenaar Alfred Bruin tekende hiervoor 9 september een contract met De Wereldbol en met The Hunger Project. De Wereldbol is een ambachtelijk desembrood, met een licht groene kleur en een hoge voedzaamheid...

Gevuld desembrood van paarse rijst

Gevuld desembrood van paarse rijst

Dit lekkere desembrood met grote rozijnen en een vleugje sinaasappel is geschikt om heel de dag door te eten. Lekker bij het ontbijt, maar zeker ook niet verkeerd voor ‘s avonds op de bank met een kopje koffie. Het desembrood onderscheidt zich niet alleen door de frisse smaak, maar ook door het uiterlijk en de kleur. Door twee verschillende kleurendegen...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...