Ook zoutverlaging voor glutenvrij brood

Glutenvrij (Medium)

GOUDA - Glutenvrije broden, roggebrood en stokbroden moeten vanaf 1 januari 2018 ook voldoen aan de zoutnorm. Dat betekent dat er niet meer zout in mag zitten dan 1,8 procent op basis van de droge stof. Dat bericht branchevereniging NBOV.

Zoutreductie

De bakkerijsector heeft in diverse stappen het zoutgehalte in brood verlaagd. Sinds 1 januari 2013 is de zoutnorm voor het gangbare brood zoals wit, bruin, volkoren- en meergranenbrood 1,8 procent op drogestofbasis. Dit betekent dat bakkers 1,5 procent zout op meelbasis toevoegen. Met die verlaging werd volgens het NBOV een zoutreductie van 25 procent bereikt.

Gezondheidswinst

Er kan echter meer gezondheidswinst worden geboekt als ook andere broodsoorten aan de norm moeten voldoen. Daarom wordt het Warenwetbesluit Meel en Brood per 1 januari 2017 aangepast. Het ministerie van VWS en de bakkerijsector hebben een overgangsperiode van een jaar afgesproken, zodat bakkers tijd hebben hun recepturen aan te passen. Op 1 januari 2018 moeten glutenvrije broden, roggebrood en stokbroden aan de zoutnorm voldoen.

Imago

Bakkerijen die niet aan de norm voldoen, riskeren vanaf die datum een boete. De NBOV roept bakkers op zich aan de regels te houden vanwege het imago van de sector. “Indien het niet voldoen aan de zoutnorm een bewuste keuze is, kan dit niet alleen uw bedrijf maar ook de gehele ambachtelijke bakkerij schade toebrengen. Als ambachtelijke bakkerijbranche zijn we gebaat bij positieve berichtgeving over het zoutgehalte in brood, zodat de toewijding en het harde werk van de bakker wordt beloond en de consument blijft genieten van zijn lekkere en voedzame ambachtelijke broodmaaltijd.”

Lees ook
Mens of machine?

Mens of machine?

Zijn machines een kans of een bedreiging? Dat was de eerste vraag die in mij opkwam toen ik het thema ‘bakkerijmachines’ van deze editie van Bakkers in Bedrijf zag. De vraag stellen, was hem eigenlijk ook beantwoorden, want wie slaat de slagroom nog met de hand op?

Let op de berekening van heffingen

Let op de berekening van heffingen

U betaalt misschien te veel waterschapsbelasting, omdat sommige waterschappen ervan uitgaan dat bakkerijen al het gebruikte water lozen, terwijl een deel daarvan natuurlijk in de producten terechtkomt. Hoe zit dat? De NBOV krijgt steeds vaker vragen van bakkers over de hoogte van de waterschapsbelasting: de heffing voor het gebruik van water en de...

Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en  producten koel

Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en producten koel

Met temperaturen van 25°C of hoger vertoeft menig landgenoot aan de kust of bij het zwembad. Voor werkend Nederland betekenen de zomerse temperaturen niet altijd ‘mooi weer’. Zeker waar gewerkt wordt met bederfelijke producten, zoals in de bakkerij, moeten maatregelen worden getroffen om de hitte de baas te blijven. Lukt dat niet? Dan ligt een waarschuwing...

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

In de deze uitdagende functie zal jij je bezighouden met verkoop van ambachtelijke brood en banketproducten aan diverse afnemers van vliegtuigcateraars tot hotelketens...