Ook zoutverlaging voor glutenvrij brood

GOUDA - Glutenvrije broden, roggebrood en stokbroden moeten vanaf 1 januari 2018 ook voldoen aan de zoutnorm. Dat betekent dat er niet meer zout in mag zitten dan 1,8 procent op basis van de droge stof. Dat bericht branchevereniging NBOV.

Zoutreductie

De bakkerijsector heeft in diverse stappen het zoutgehalte in brood verlaagd. Sinds 1 januari 2013 is de zoutnorm voor het gangbare brood zoals wit, bruin, volkoren- en meergranenbrood 1,8 procent op drogestofbasis. Dit betekent dat bakkers 1,5 procent zout op meelbasis toevoegen. Met die verlaging werd volgens het NBOV een zoutreductie van 25 procent bereikt.

Gezondheidswinst

Er kan echter meer gezondheidswinst worden geboekt als ook andere broodsoorten aan de norm moeten voldoen. Daarom wordt het Warenwetbesluit Meel en Brood per 1 januari 2017 aangepast. Het ministerie van VWS en de bakkerijsector hebben een overgangsperiode van een jaar afgesproken, zodat bakkers tijd hebben hun recepturen aan te passen. Op 1 januari 2018 moeten glutenvrije broden, roggebrood en stokbroden aan de zoutnorm voldoen.

Imago

Bakkerijen die niet aan de norm voldoen, riskeren vanaf die datum een boete. De NBOV roept bakkers op zich aan de regels te houden vanwege het imago van de sector. “Indien het niet voldoen aan de zoutnorm een bewuste keuze is, kan dit niet alleen uw bedrijf maar ook de gehele ambachtelijke bakkerij schade toebrengen. Als ambachtelijke bakkerijbranche zijn we gebaat bij positieve berichtgeving over het zoutgehalte in brood, zodat de toewijding en het harde werk van de bakker wordt beloond en de consument blijft genieten van zijn lekkere en voedzame ambachtelijke broodmaaltijd.”

Lees ook
NBOV biedt Prinses Beatrix Moederdagtaart aan

NBOV biedt Prinses Beatrix Moederdagtaart aan

De NBOV heeft zondag 8 mei een Moederdagtaart aangeboden aan Prinses Beatrix namens alle ambachtelijke brood- en banketbakkers. Drie jonge vakmensen Nick Banus, Milou Jansen en Puck Mennen hadden de eer om deze taart te maken en aan te bieden op Paleis Noordeinde.

‘Cool’ energie besparen

‘Cool’ energie besparen

Producten koelen verbruikt aardig wat energie. Zeker met de huidige energieprijzen loont het dus om te bekijken of je daarop kunt besparen. Zorg er echter wel voor dat je aan de warenwettelijke eisen blijft voldoen.

Ik wens je veel personeel

Ik wens je veel personeel

Je leest het steeds vaker en ik krijg er ook steeds vaker vragen over: collega­bakkers die achter elkaars personeel aan zitten. De frustraties lijken bovendien steeds groter te worden: “Kunnen we het niet verbieden of zo?” In mijn eigen bedrijf merk ik het ook. Meer dan anders worden medewerkers gepolst om bij een andere bakker te gaan...