Ook zoutverlaging voor glutenvrij brood

Glutenvrij (Medium)

GOUDA - Glutenvrije broden, roggebrood en stokbroden moeten vanaf 1 januari 2018 ook voldoen aan de zoutnorm. Dat betekent dat er niet meer zout in mag zitten dan 1,8 procent op basis van de droge stof. Dat bericht branchevereniging NBOV.

Zoutreductie

De bakkerijsector heeft in diverse stappen het zoutgehalte in brood verlaagd. Sinds 1 januari 2013 is de zoutnorm voor het gangbare brood zoals wit, bruin, volkoren- en meergranenbrood 1,8 procent op drogestofbasis. Dit betekent dat bakkers 1,5 procent zout op meelbasis toevoegen. Met die verlaging werd volgens het NBOV een zoutreductie van 25 procent bereikt.

Gezondheidswinst

Er kan echter meer gezondheidswinst worden geboekt als ook andere broodsoorten aan de norm moeten voldoen. Daarom wordt het Warenwetbesluit Meel en Brood per 1 januari 2017 aangepast. Het ministerie van VWS en de bakkerijsector hebben een overgangsperiode van een jaar afgesproken, zodat bakkers tijd hebben hun recepturen aan te passen. Op 1 januari 2018 moeten glutenvrije broden, roggebrood en stokbroden aan de zoutnorm voldoen.

Imago

Bakkerijen die niet aan de norm voldoen, riskeren vanaf die datum een boete. De NBOV roept bakkers op zich aan de regels te houden vanwege het imago van de sector. “Indien het niet voldoen aan de zoutnorm een bewuste keuze is, kan dit niet alleen uw bedrijf maar ook de gehele ambachtelijke bakkerij schade toebrengen. Als ambachtelijke bakkerijbranche zijn we gebaat bij positieve berichtgeving over het zoutgehalte in brood, zodat de toewijding en het harde werk van de bakker wordt beloond en de consument blijft genieten van zijn lekkere en voedzame ambachtelijke broodmaaltijd.”

Lees ook
Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en  producten koel

Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en producten koel

Met temperaturen van 25°C of hoger vertoeft menig landgenoot aan de kust of bij het zwembad. Voor werkend Nederland betekenen de zomerse temperaturen niet altijd ‘mooi weer’. Zeker waar gewerkt wordt met bederfelijke producten, zoals in de bakkerij, moeten maatregelen worden getroffen om de hitte de baas te blijven. Lukt dat niet? Dan ligt een waarschuwing...

Maak er chocola van

Maak er chocola van

‘Ik kan er geen chocola van maken.’ Een veelgebruikte uitdrukking over chocolade, dat vanwege de glans, maar ook vanwege de prijs, ook wel het ‘bruine goud’ wordt genoemd. Chocolade geldt op dit moment als een trendy en exclusief product, waaraan bijzondere eigenschappen worden toegedicht.

Footprint

Footprint

Vrijwel alles wat geproduceerd wordt, bestaat uit verschillende grondstoffen, die elk hun prijs kennen. In de bakkerij weten wij dat als geen ander - ieder jaar sta ik weer versteld van de discussie rondom grondstofprijzen.

accountmanager zuid-west Nederland

accountmanager zuid-west Nederland

In deze functie ben je de schakel tussen de supermarktwinkels en het hoofdkantoor van een van de Retail klanten. Je richt je op het behouden en uitbouwen van omzet,...

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Ben jij een echt koekenbakker en wil je aan de slag in een mooie en de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie van...

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Naast het vele klantcontact en het actief meewerken in de winkel vallen de volgende taken ook in jouw functiepakket: coachen en motiveren van jouw team op de werkvloer...