Ook zoutverlaging voor glutenvrij brood

GOUDA - Glutenvrije broden, roggebrood en stokbroden moeten vanaf 1 januari 2018 ook voldoen aan de zoutnorm. Dat betekent dat er niet meer zout in mag zitten dan 1,8 procent op basis van de droge stof. Dat bericht branchevereniging NBOV.

Zoutreductie

De bakkerijsector heeft in diverse stappen het zoutgehalte in brood verlaagd. Sinds 1 januari 2013 is de zoutnorm voor het gangbare brood zoals wit, bruin, volkoren- en meergranenbrood 1,8 procent op drogestofbasis. Dit betekent dat bakkers 1,5 procent zout op meelbasis toevoegen. Met die verlaging werd volgens het NBOV een zoutreductie van 25 procent bereikt.

Gezondheidswinst

Er kan echter meer gezondheidswinst worden geboekt als ook andere broodsoorten aan de norm moeten voldoen. Daarom wordt het Warenwetbesluit Meel en Brood per 1 januari 2017 aangepast. Het ministerie van VWS en de bakkerijsector hebben een overgangsperiode van een jaar afgesproken, zodat bakkers tijd hebben hun recepturen aan te passen. Op 1 januari 2018 moeten glutenvrije broden, roggebrood en stokbroden aan de zoutnorm voldoen.

Imago

Bakkerijen die niet aan de norm voldoen, riskeren vanaf die datum een boete. De NBOV roept bakkers op zich aan de regels te houden vanwege het imago van de sector. “Indien het niet voldoen aan de zoutnorm een bewuste keuze is, kan dit niet alleen uw bedrijf maar ook de gehele ambachtelijke bakkerij schade toebrengen. Als ambachtelijke bakkerijbranche zijn we gebaat bij positieve berichtgeving over het zoutgehalte in brood, zodat de toewijding en het harde werk van de bakker wordt beloond en de consument blijft genieten van zijn lekkere en voedzame ambachtelijke broodmaaltijd.”

Lees ook
Einde arbeidsovereenkomst in december

Einde arbeidsovereenkomst in december

December is voor veel mensen vanwege de feestdagen een bijzondere periode. Dat geldt zeker voor de bakkerijbranche: in principe kan daarom een arbeidsovereenkomst niet in december eindigen.

‘Neem de tijd om een bedrijf te leren kennen’

‘Neem de tijd om een bedrijf te leren kennen’

Een eigen bakkerij was voor Niels van der Wal altijd al een droom. In april namen hij en zijn vrouw Annefrouke Echte Bakker Nico en Aeltsje de Groot in Stiens over. De startende ondernemer deelt zijn ervaringen en geeft tips.

Cadeaupakketten: wat mag, en wat moet?

Cadeaupakketten: wat mag, en wat moet?

Sinterklaas en de kerstperiode zijn natuurlijk bij uitstek momenten om een of meer cadeaupakketten in uw assortiment op te nemen. Ook voor deze pakketten gelden regels, bijvoorbeeld voor etikettering, allergenenvermelding en naamgeving van producten. En mag u een fles wijn aan uw pakket toevoegen? De NBOV zet het voor u op een rijtje.