Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Handen wassen_pixabay

Foto: PIxabay

Een werknemer van een Indonesisch restaurant is op staande voet ontslagen omdat hij door de werkgever verantwoordelijk wordt gehouden voor door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geconstateerde overtredingen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. De rechter is het daar niet mee eens.

Wat speelde er?

In het restaurant waar werknemer werkzaam was, heeft de NVWA op verschillende momenten in het jaar 2020 en laatstelijk in de maand maart 2021 inspecties uitgevoerd. Bij al deze inspecties zijn door de NVWA, met uitzondering van 1 inspectie, overtredingen geconstateerd. Naar aanleiding van deze inspecties heeft de NVWA aan het restaurant waarschuwingen gegeven, boetes opgelegd en het restaurant zelfs onder Verscherpt Toezicht gesteld.

Voor wat betreft de aard van de geconstateerde overtredingen is door de rechter vastgesteld dat de overtredingen ook verband houden met de werkzaamheden die vallen onder het takenpakket van de werknemer.

Hoewel het grote belang van het restaurant bij het waarborgen van de voedselveiligheid en hygiëneregels door de rechter wordt onderkend en hij van oordeel is dat werknemer ten aanzien van de door de NVWA geconstateerde overtredingen, wel degelijk (mede) een verwijt kan worden gemaakt, zijn de aard en ernst van de gedragingen, de omstandigheden van het geval daarbij in aanmerking nemende, niet zodanig dat deze een ontslag op staande voet, met alle vergaande consequenties van dien, rechtvaardigen.
In dat kader wordt door de rechter overwogen dat op de werknemer als kok weliswaar een grote verantwoordelijkheid op het gebied van het waarborgen van de voedselveiligheid en het naleven van de hygiëneregels rust, maar dat de door de NVWA geconstateerde overtredingen en naar aanleiding daarvan toegepaste maatregelen niet enkel en alleen op het bordje van de werknemer kunnen worden gelegd. Het restaurant heeft volgens de rechter namelijk ook een eigen verantwoordelijkheid om op een strikte naleving van de regels op het gebied van voedselveiligheid en hygiëneregels toe te zien.

Niet gebleken is daarnaast van een duidelijke waarschuwing aan het adres van de werknemer. Ook is niet komen vast te staan dat de werknemer persoonlijk op zijn functioneren, en meer in het bijzonder ten aanzien van de door de NVWA geconstateerde overtredingen, is aangesproken en gevolgen in het vooruitzicht zijn gesteld als de werknemer zich niet zou verbeteren.

Heeft u nog (meer) vragen over dit of een ander juridisch onderwerp? Bel dan Smit & Smit Advocaten.  

Logo Smit en smit advocaten_Klein
Smit en Smit Advocaten
Bezoekadres: Prins Bernhardlaan 16, 1131 CH Volendam
Postadres: Postbus 108, 130 AC Volendam
Mr. C.M. (Kees) Smit
Tel. +31 (0)6 20 13 86 69
Mr. J.J.M. (Jack) Smit
Tel. +31 (0)6 20 14 24 49
www.smitensmitadvocaten.nl
info@smitensmitadvocaten.nl

Lees ook
Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

Bakkerij draait door tijdens verbouwing

Bakkerij draait door tijdens verbouwing

Het liefst hadden Sandra en Freek Hogenboom hun winkellocatie in Houten uitgebreid, om zowel de productie als verkoop op één locatie te doen. Dat ging echter niet, en dus kozen ze voor een alternatief. Ze kochten het gehele bedrijfspand dat ze deels huurden voor hun broodbakkerij en verdubbelden daarmee hun vloeroppervlak. Met deze uitbreiding kan het...

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.