Ongekoelde producten verkopen in de buitenlucht

31 mei 2023 Pauline Houtsma (NBC) Dave Takisaki via Unsplash

Nu de zomer eraan komt, zijn er steeds meer mogelijkheden voor verkoop in de buitenlucht. Een kraampje op de braderie of markt, een stand met lekkers bij een evenement: u kunt er weer op uit! Veel bakkerijproducten kunnen ongekoeld gepresenteerd worden als het maar hygiënisch gebeurt. Maar hoe zit het met bederfelijke producten in een kraam als je niet kunt koelen? 

Hygiëne

Bederfelijke producten zoals saucijzenbroodjes, rijstevlaaien of gebak met banketbakkersroom horen in principe in de koeling thuis. Daarbuiten kunnen de (soms ziekteverwekkende) micro-organismen in deze producten zich snel vermenigvuldigen. Dit is met het blote oog niet te zien, maar een consument kan er wel ziek van worden. Dit soort producten mag daarom maximaal twee uur ongekoeld worden gepresenteerd en alleen als ze direct (ter plaatse) opgegeten worden. Sommige bederfelijke producten mogen wat langer ongekoeld gepresenteerd worden als er een goede reden voor is, bijvoorbeeld omdat ze er qua smaak op achteruitgaan als ze gekoeld worden of als ze een intensieve hittebehandeling ondergaan voordat ze ongekoeld bewaard worden. Check altijd van tevoren even de module ‘Ongekoelde presentatie’ (hoofdstuk 4.3) van de Hygiënecode voor de specifieke regels en voorwaarden.

Sommige producten zijn niet-bederfelijk, zoals cake, ontbijtkoek, koekjes, beschuit en chocolade. Die kunt u prima buiten de koeling bewaren. Zorg wel dat de kraam voldoet aan de regels voor een mobiele bedrijfsruimte. Zo bescherm je je producten tegen te hoge temperaturen, vuil en bacteriën. 

Bereid u goed voor

Zorg dat u de tijd goed bij kunt houden, bijvoorbeeld met een kookwekker of de lijst 2-uursregeling uit de hygiënetool. Zo voorkomt u dat producten langer dan twee uur ongekoeld staan. Mocht de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit langskomen, dan moet u ook kunnen aantonen dat u zich aan de regels houdt. Houd daarnaast de voorraden klein. Vul liever regelmatig aan met verse producten. En kijk eens of u een kleine koeling mee kunt nemen. Zeker bij warm weer is het altijd beter om de producten gekoeld te presenteren. De omgevingstemperatuur mag namelijk niet boven de 
25 graden Celsius oplopen.

Mobiele bedrijfsruimte

Uw kraam of stand geldt als een mobiele bedrijfsruimte, en moet voldoen aan de eisen daarvoor. Zorg dat uw kraam aan de zij- en achterkant is afgeschermd. Zo kan de wind geen vuil en stof naar binnen waaien. Voorkom ook vrije inloop van mensen in de kraam. Scherm producten goed af zodat ze niet door hoesten, niezen of aanraking besmet worden. Zorg dat er een mogelijkheid is om handen (en eventueel gereedschap) te wassen. En houd de kraam en omgeving schoon door bijvoorbeeld een prullenbak te plaatsen, servetjes op te ruimen en tafels en werkbank te reinigen. 

Pauline Houtsma
Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Dat doen wij onder meer door regels en wetgeving te vertalen naar de praktijk via artikelen en praktische hulpmiddelen. Heb je een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.  

Altijd op de hoogte blijven?