Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer verrichtte maandag 26 november de officiële opening van de Ondernemersacademie Food in Houten. Deze gloednieuwe opleiding heeft tot doel om (zij-­)instromers, die kiezen voor het ondernemerschap, op te leiden. De Ondernemersacademie Food is opgericht in opdracht van SVO vakopleiding food in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

Foodondernemerschap

Tijdens de feestelijke opening was er ruim aandacht voor ondernemen en de veelzijdigheid van het foodondernemerschap in het bijzonder. Met het plaatsen van het laatste element in een plaquette met het beeldmerk van de Ondernemersacademie Food werd de academie officieel geopend.

Staatssecretaris Mona Keijzer: "Het tekort aan opvolgers in foodspeciaalzaken waaronder de slagersbranche wordt een steeds groter probleem. De oprichting van de Ondernemersacademie Food laat zien dat de branche zelf aan de slag is gegaan om dit probleem op te lossen. De terugkeer van vakscholen in allerlei nieuwe jasjes, die passen bij deze tijd, is toe te juichen. Niet voor niets staat dit voorbeeld genoemd in mijn MKB Actieplan.”

Peter Hoogenboom, directeur KNS opende de bijeenkomst en heette iedereen welkom. Tijdens de korte introductie werd de problematiek van de slagersbranche geschetst en het ontstaan van het idee voor de academie om (zij-­)instromers op te leiden voor het ondernemerschap in de foodspeciaalzaken en slagerijen in het bijzonder. Hoogenboom benadrukt “Het ondernemerschap is zo veelzijdig en voeding is een heel actueel en interessant thema. Wanneer je naar de toekomst kijkt, is deze academie voor een grote doelgroep interessant.” Voorzitter College van Bestuur van SVO vakopleiding food Karel de Leest nam vervolgens het stokje over en zoomde in op de kansen van het ondernemerschap in food en de opzet van de opleiding.

Ondernemersacademie Food

De opleiding Ondernemersacademie Food leidt (zij-­)instromers op voor het ondernemerschap. Zo wordt een bijdrage geleverd aan het tekort aan opvolgers in foodspeciaalzaken zoals de slagersbranche. Na hun opleiding zijn deelnemers veelzijdige foodondernemers en daardoor goed opgewassen tegen de veranderende markt.

Het doel van dit initiatief was in eerste instantie om de deuren van de ambachtelijke slagerijen open te houden. Door het aansprekende concept hebben ook andere branches zich inmiddels aangesloten bij dit initiatief om zo ondernemerschap in foodspeciaalzaken te ontwikkelen.

Begin oktober gingen de eerste elf deelnemers van start. Hun achtergrond varieert. Zo is er een deelnemer met achtergrond van makelaardij, diëtiek en onderwijs.

Bron: Vlees+

Altijd op de hoogte blijven?