Omdenken in de bakkerij

foto Jacqueline Steehouwer_uitsnede

Laatst woonde ik een presentatie bij over omdenken: de overgang van een ja-maar naar een ja-en-manier van denken. De kern: voor de pessimist is het glas half leeg. Voor de optimist is het glas half vol. Omdenken gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan? Het zette me aan het denken.

Is het toepasbaar binnen de bakkerij? Jazeker!
Laten we eens een praktijkvoorbeeld nemen: een rijskast van een bakkerij gaat al heel wat jaren mee, waarschijnlijk voor velen van u herkenbaar. Nu heeft een buurman geklaagd over geluidsoverlast. Onderzoekje gedaan en ja, de kast produceert te veel geluid. Daar moet dus iets aan gedaan worden want ruzie met de buurman is wel het laatste wat je wil. Omdat het al zo’n oud beestje is, moet er het nodige aan gesleuteld worden om het voor elkaar te krijgen, waardoor de aanpassing relatief veel geld kost. Geld voor een nieuwe is er even nog niet dus het moet maar…

Het lijkt voor nu de meest goedkope oplossing, maar is het ook de beste? Hoe vind je in zo’n geval de eerder genoemde kraan? En hoe zet je de kraan open?

Stel dat je toch een nieuwe rijskast koopt. Het zou zomaar kunnen dat hierdoor een aanzienlijke besparing in energiekosten bereikt kan worden. Oude machines verbruiken nu eenmaal veel meer energie dan de huidige energiezuinige apparaten. Wellicht dat er daarnaast ook nog efficiëncy- en kwaliteitsvoordeel behaald kan worden doordat er meer programmeringsmogelijkheden zijn dan bij de oude kast en de techniek al die jaren natuurlijk niet heeft stilgestaan. Zou het dan niet kunnen dat het de extra investering waard is? Ja, maar dat kunnen we niet betalen, kreeg ik als antwoord. Ja, en? Daar zijn oplossingen voor. Met de huidige rentetarieven zijn financieringsvormen als lease erg aantrekkelijk. Het grote voordeel hiervan is dat uw werkkapitaal niet wordt aangesproken: de maandelijkse termijnen betaalt u immers uit de lopende exploitatie.

Financiële lease is de meest voorkomende manier van het financieren van bedrijfsmiddelen. De kredietverstrekker of lessor blijft juridisch eigenaar terwijl het economische eigendom volledig ligt bij de kredietnemer of lessee. Het bedrijfsmiddel komt op de balans te staan en komt in aanmerking voor diverse belastingtechnische voordelen als de investeringsaftrek en mogelijk willekeurige afschrijving. Als economisch eigenaar draagt u zorg voor verzekering en onderhoud en ligt het risico van waardevermindering bij u. Bij deze vorm van financiering kan 100% gefinancierd worden met uitzondering van de BTW (tenzij u niet btw-plichtig bent). Via een Sale en Lease backconstructie kunnen ook bedrijfsmiddelen waar u al eigenaar van bent geleased worden.

Bij operationele lease is de lessor volledig eigenaar van het bedrijfsmiddel, zowel juridisch als economisch. U loopt hierbij dus geen risico op waardevermindering en veelal zijn afspraken mogelijk om na afloop van het contract het bedrijfsmiddel over te nemen tegen een vooraf afgesproken prijs. Deze vorm wordt ook wel off-balance financiering genoemd. Huurkoop is een variant van een lening waarbij het geleende bedrag altijd gebonden is aan een vast object (machine). Hierbij wordt de kredietnemer pas eigenaar van dit object als de laatste aflossingstermijn is voldaan. Tot die tijd is het bedrijfsmiddel wel in gebruik en is de koper eigenlijk een soort huurder.

U ziet het, door de ja-maar houding om te buigen naar een ja-en houding creëer je een situatie van denken in wat wél kan waarbij soms verrassend eenvoudig nieuwe mogelijkheden worden ontsloten.

Bouwer en Officer_logo

De auteur, Jacqueline Steehouwer, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Lees alle columns van Bouwer & Officier in ons dossier Financieel.

Lees ook
Fiscale grondstofvervangers

Fiscale grondstofvervangers

Het thema van deze maand is ‘grondstoffen’. Grondstoffen zijn de basis voor het eindproduct. De belangrijkste ‘grondstof’ voor de onderneming is de ondernemer.

Alex de Haan aan de slag bij SVM Bakery Machines

Alex de Haan aan de slag bij SVM Bakery Machines

Alex de Haan werkt sinds 18 mei bij SVM Bakery Machines. Hij gaat de organisatie verder optimaliseren en professionaliseren. De kans om terug te keren in de machineverkoop en om SVM te ondersteunen in de ambitieuze groeiplannen van het bedrijf waren doorslaggevend voor De Haan en SVM om met elkaar dit avontuur aan te gaan.

Bedrijfsvoering in het coronatijdperk

Bedrijfsvoering in het coronatijdperk

Het thema van deze maand is bedrijfsvoering. Hoe actueel, nu in deze tijden van corona van bakkers het uiterste wordt gevraagd.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...