NVWA wijzigt aanduiding volkoren bakkersproducten

22 januari 2018

In samenspraak met de betrokken (bakkerij)branches wijzigde de NVWA de regels voor de aanduiding van volkoren op de verpakkingen van bakkersproducten anders dan brood. Dat meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

Voor brood zijn de regels vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood. Hierin staat dat meel en brood alleen het etiket 'volkoren' mogen dragen als het uit 100% volkorenmeel bestaat. Deze afspraken gelden niet voor andere bakkersproducten. Daarover is wettelijk niets vastgelegd. Deze producten bestaan meestal maar voor een deel uit volkoren meel.

Van NVWA mag bij bakkersproducten een deel van het volkorenmeel worden vervangen door bloem, zolang op het etiket staat aangegeven hoe hoog het percentage volkorenmeel is. Ook moet het vervangende of aanvullende ingrediënt vermeld worden in de buurt van de warenwettelijke benaming. Dit kan op het etiket of op het schapkaartje als het product geen etiket heeft. Het uitgangspunt hierbij is dat consumenten niet worden misleid.

Met deze afspraak vervalt de eis dat een product minimaal 50% volkorenmeel moet bevatten. De bakkerijsector adviseert om deze grens wel aan te houden vanwege de gezonde effecten en de consumentenverwachtingen.

Altijd op de hoogte blijven?