NVWA wijzigt aanduiding volkoren bakkersproducten

Volkoren

In samenspraak met de betrokken (bakkerij)branches wijzigde de NVWA de regels voor de aanduiding van volkoren op de verpakkingen van bakkersproducten anders dan brood. Dat meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

Voor brood zijn de regels vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood. Hierin staat dat meel en brood alleen het etiket 'volkoren' mogen dragen als het uit 100% volkorenmeel bestaat. Deze afspraken gelden niet voor andere bakkersproducten. Daarover is wettelijk niets vastgelegd. Deze producten bestaan meestal maar voor een deel uit volkoren meel.

Van NVWA mag bij bakkersproducten een deel van het volkorenmeel worden vervangen door bloem, zolang op het etiket staat aangegeven hoe hoog het percentage volkorenmeel is. Ook moet het vervangende of aanvullende ingrediënt vermeld worden in de buurt van de warenwettelijke benaming. Dit kan op het etiket of op het schapkaartje als het product geen etiket heeft. Het uitgangspunt hierbij is dat consumenten niet worden misleid.

Met deze afspraak vervalt de eis dat een product minimaal 50% volkorenmeel moet bevatten. De bakkerijsector adviseert om deze grens wel aan te houden vanwege de gezonde effecten en de consumentenverwachtingen.

Lees ook
NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig...

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

Het totale broodvolume in Nederland is in 2021 met -4,2% gedaald naar een totaal van 783.388.000 kg. In 2020 was dit nog 817.617.000 kg. Zo laten de nieuwste GfK-cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zien.

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Productveiligheid hangt nauw samen met de temperatuur waarop je producten bereidt en bewaart. Hoe meer hitte je een product geeft, des te minder bacteriën overleven, maar hitte geeft ook bruinkleuring waarbij acrylamide gevormd wordt en dat is een schadelijke stof.