NVWA wijzigt aanduiding volkoren bakkersproducten

Volkoren

In samenspraak met de betrokken (bakkerij)branches wijzigde de NVWA de regels voor de aanduiding van volkoren op de verpakkingen van bakkersproducten anders dan brood. Dat meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

Voor brood zijn de regels vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood. Hierin staat dat meel en brood alleen het etiket 'volkoren' mogen dragen als het uit 100% volkorenmeel bestaat. Deze afspraken gelden niet voor andere bakkersproducten. Daarover is wettelijk niets vastgelegd. Deze producten bestaan meestal maar voor een deel uit volkoren meel.

Van NVWA mag bij bakkersproducten een deel van het volkorenmeel worden vervangen door bloem, zolang op het etiket staat aangegeven hoe hoog het percentage volkorenmeel is. Ook moet het vervangende of aanvullende ingrediënt vermeld worden in de buurt van de warenwettelijke benaming. Dit kan op het etiket of op het schapkaartje als het product geen etiket heeft. Het uitgangspunt hierbij is dat consumenten niet worden misleid.

Met deze afspraak vervalt de eis dat een product minimaal 50% volkorenmeel moet bevatten. De bakkerijsector adviseert om deze grens wel aan te houden vanwege de gezonde effecten en de consumentenverwachtingen.

Lees ook
Bijna een derde van Nederlanders denkt: “hoe donkerder het brood, hoe gezonder”

Bijna een derde van Nederlanders denkt: “hoe donkerder het brood, hoe gezonder”

29% van de Nederlanders is het eens met de stelling “hoe donkerder het brood, hoe gezonder.” Dit blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) waarin de kennis, houding en consumptie van brood in Nederland in kaart zijn gebracht. Daarnaast geeft 64% aan brood op kleur uit te kiezen. Dit terwijl kleur niet bepalend...

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Het eten van volkorenbrood heeft gunstige effecten op de gezondheid. Daarom moeten meer Nederlanders kiezen voor volkorenproducten, zegt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Maar consumenten staan niet altijd positief tegenover volkoren. Hoe overtuigen we meer Nederlanders om voor volkorenbrood te kiezen?

Opgeruimd beginnen aan de decemberdrukte

Opgeruimd beginnen aan de decemberdrukte

Ondanks de zware tijd maken we ons in de bakkerij op voor de drukste, maar ook mooiste tijd van het jaar: december. De feestelijke decemberverpakkingen en exclusieve grondstoffen stromen binnen en daar komen binnen afzienbare tijd de mooie producten nog bij. Grote kans dat het met die extra voorraad qua hygiëne snel bergafwaarts gaat. Met deze voorbereidingen...