Nutri-Score ook in de ambachtelijke bakkerij?

18 december 2024 Nederlands Bakkerij Centrum
VRAAGBAAK | Sinds 1 januari is Nutri-Score het nieuwe voedselkeuzelogo. Het logo met de donkergroene A tot donkeroranje E is vrijwillig en geeft per productcategorie aan hoe voedzaam een product is. En dat kan consumenten helpen om te kiezen voor een product met een betere samenstelling. 

Verpakte producten

Nutri-Score is vooral bedoeld voor (verpakte) levensmiddelen met een verplichte ingrediëntendeclaratie. In ambachtelijke bedrijven is Nutri-Score dus minder geschikt, omdat je daar vooral niet-voorverpakte producten hebt. En aangezien er nog meer eisen zijn voor het gebruik van Nutri-Score kan je er als ambachtelijke bakkerijondernemer beter voor kiezen om je klanten op een andere manier te helpen bij het maken van een gezonde(re) keuze. 

Schapindeling

Voor brood zijn bruin en volkoren de meest gezonde keuzes. Tegenwoordig geef je met de officiële broodbenaming op het etiket of de schapkaart al aan of het brood wit, bruin of volkoren is - afhankelijk natuurlijk van het gebruik van bloem, meel of volkorenmeel in het meelbestanddeel. Wat als je dit onderscheid nog prominenter maakt door je schap in te delen in wit-bruin-volkoren? Klanten zien zo nog gemakkelijker welk soort brood zij kopen. 

Help je klant gezondere keuzes te maken, op ambachtelijke wijze. 

Gunstig prijzen

De gezondere varianten goedkoper maken (of net zo duur als de minder gezonde tegenhanger) en zo mensen aanmoedigen tot gezonde keuzes. Je ziet het steeds meer gebeuren. Kijk of het uit kan om producten met een gezondere samenstelling gunstiger te prijzen. Of breng bijvoorbeeld je volkoren eierkoeken via acties en reclame onder de aandacht. 

Verantwoord genieten

Ook bij banket en (hartige) snacks kun je je klanten helpen door te minderen met bepaalde ingrediënten of gezondere ingrediënten te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld slagroom met minder suiker en vervang roomboter (deels) door margarine. Een andere optie is om de portiegrootte te verkleinen. Een kleinere gevulde koek is net zo lekker! 

Gezond lunchassortiment

Heb je een lunchroom of verkoop je belegde broodjes? Ook dan kan je je klant helpen bij het (onbewust) maken van de gezondere keuze en klanten die bewust bezig zijn met gezondheid goed bedienen. Beleg broodjes bijvoorbeeld niet standaard driedubbel, maar informeer bij je klant hoeveel beleg en dressing zij willen. Bied daarbij ook plantaardig of vegetarisch beleg aan. En denk er ook hier aan hoe je het brood benoemt. Niet alleen ‘spelt’ of ‘desem’, maar is het wit, bruin of volkoren?

Kortom, mogelijkheden genoeg om je klant te helpen bij het maken van een gezonde(re) keuze. Ook zonder Nutri-Score. Waar wil jij mee beginnen?

Linda van Zonsbeek (© Nederlands Bakkerij Centrum)

Linda van Zonsbeek
Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Dat doen wij onder meer door regels en wetgeving te vertalen naar de praktijk via artikelen en praktische hulpmiddelen. Heb je een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl

Alle vraagbaken van het NBC zijn te vinden in het dossier Ondernemen.

Altijd op de hoogte blijven?