November: onderweg naar de donkere dagen

Decembermaand_SAB

In november kun je je snor laten staan, alvast eens je carnavalskleding passen of aanschuiven bij het Nationaal Schoolontbijt. Sinterklaas komt aan en langzaam maar zeker leven we toe naar de kortste dag van het jaar en de donkere dagen voor kerst. Een gezellige periode, met veel mooie lekkernijen van de bakker!

Tekst en beeld: Stichting Ambachtelijke Bakkerij

November is movember
Na stoptober breekt de maand movember aan: de maand waarin liefdadigheidsinstelling Movember wereldwijd de strijd aangaat voor de gezondheid van de man. Centraal staat aandacht voor een aantal grote issues bij mannen, zoals prostaatkanker, teelbalkanker, mentale gezondheid en preventie van zelfmoord. Movember wil in 2030 het aantal mannen dat te jong overlijdt met 25% hebben verlaagd. Om aandacht te vragen voor hun werkzaamheden, vragen zij mannen hun Mo te laten staan, ofwel hun moustache, hun snor. Iets voor jouw bakkers?

Allerzielen
Op 2 november is het Allerzielen: een traditie vanuit de rooms-katholieke kerk, waarbij overledenen worden herdacht. Nabestaanden plaatsen bloemen en kaarsjes bij het graf en herdenken samen hun geliefden. Hierbij valt vast een ingetogen maaltijd of een smaakvolle, troostrijke traktatie te bedenken.

Nationaal Schoolontbijt
In de week van 4 tot en met 8 november wordt de zeventiende editie van het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd. Meer dan een half miljoen kinderen schuiven op scholen door heel Nederland samen aan de ontbijttafel voor een goed, gezond en gezellig ontbijt. Uiteraard kun je hieraan ook in je winkel nog de nodige aandacht besteden.

Elfde van de elfde
Tijd voor worstenbroodjes en nonnenvotten: op 11 november start om precies 11:11 uur het carnavalsseizoen in Nederland. Dit wordt in vrijwel iedere carnaval-vierende plaats met een ceremonie bekrachtigd. Het getal 11 wordt van oudsher beschouwd als het getal van dwazen en gekken. Bovendien is het op 11 november exact veertig dagen voor 21 december, de kortste dag van het jaar. Het is daarmee tevens de start voor de donkere dagen voor kerst.

Sint Maarten
Op 11 november wordt in veel delen van ons land ook Sint Maarten gevierd. Tijdens dit volksfeest gaan kinderen met lampionnen langs de deuren. Als er open wordt gedaan, zingen ze een lied in de hoop in ruil daarvoor snoepgoed te ontvangen. Of iets lekkers van de bakker natuurlijk! Bied je klanten leuke, kleine traktaties aan die ze kunnen gebruiken om uit te delen aan de deur.

Aankomst Sinterklaas
Op zaterdag 16 november komt Sinterklaas weer aan in ons land. Ditmaal zet hij eerst voet in Apeldoorn, waar hij samen met zijn Pieten per stoomtrein zal arriveren. Na zijn aankomst op het station gaat de Sint via de Hoofdstraat richting het Raadhuisplein, waar een Pepernotenfeest is. Een feestelijke dag, die om volle vitrines boordevol marsepein, chocoladeletters, speculaas en pepernoten vraagt.

Black Friday
Op 29 november is het Black Friday. Het is de dag na Thanksgiving, waarop werknemers in de Verenigde Staten vaak vrij hebben. Wereldwijd wordt Black Friday beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Ook in Nederland doen steeds meer winkels mee aan Black Friday. Ook als bakker kun je daar uiteraard op inspelen.

Social media
Vergeet tijdens deze bijzondere dagen ook je social media niet. Deel een aanbieding via je sociale kanalen of vertel hier iets meer over de achtergrond van het product van de dag. Juist bijzondere dagen zoals bovenstaand zullen vast en zeker tot leuke reacties en interactie met je klanten leiden.

Lees ook
Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Vanwege de oplopende coronacijfers vond er vrijdag 26 november opnieuw een persconferentie plaats waar het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde. Er is gekozen voor een zogenaamde avondlockdown. Wat betekent dit voor de bakker, slager, visspecialist en slijter?

Johan Pater van Amarant Bakkers: ‘Duurzaamheid is de grootste uitdaging’

Johan Pater van Amarant Bakkers: ‘Duurzaamheid is de grootste uitdaging’

Johan Pater is al 42 jaar een bekende naam in het bakkersvak, onder meer als oprichter en eigenaar van Amarant Bakkers. Dit industriële familiebedrijf heeft zes bakkerijen, verspreid over heel Nederland, waar in totaal 450 mensen werken. Johan is ook een van de initiatiefnemers van Het Graanschap, een Nederlands initiatief om brood te bakken van lokaal...

Bakkerij Nollen krijgt predicaat Hofleverancier

Bakkerij Nollen krijgt predicaat Hofleverancier

In 2021 bestaat Bakkerij Nollen 100 jaar. Dit bijzondere jubileum is nu nog mooier geworden nu de bakkerij het predicaat Hofleverancier mag dragen. Burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente overhandigde het predicaat zaterdag 21 november aan eigenaar Vincent Nollen.