‘Nooit gedacht dat ik zou winnen’

Rick Bol_foto Oscar van der Wijk

Rick Bol (19) viel twee keer in de prijzen tijdens de uitreiking van de Gouden Gard 2021. Met zijn desserttaartje sleepte de patissier in opleiding zowel de Talentenprijs als de Consumentenprijs in de wacht. “Ik weet nu waar ik sta en wat ik kan verbeteren.”

Foto: Oscar van der Wijk

“Ik had nooit gedacht dat ik in de prijzen zou vallen. Met een plek in de top vijf was ik ook heel tevreden geweest. Dat ik toch als winnaar uit de bus kwam, was een grote verrassing. De jury was erg te spreken over de smaak. Ik had een desserttaartje gemaakt met hazelnoot-karamelpraliné en bramencompote. Na wat schetsen en proberen ben ik uiteindelijk op een hele goede balans uitgekomen. Volgend jaar ga ik meedoen aan de Gouden Gard. Ik zie dit als een soort tussenmeting, ik weet nu waar ik sta en wat ik kan verbeteren. Zonder aanmoediging van mijn werkgever, Huize van Wely, had ik nooit meegedaan aan de wedstrijd. Ze zijn volgens mij heel blij met me. Mijn baas wil misschien zelfs mijn prijswinnende taartje in het assortiment opnemen. Dat is een ontzettend groot compliment. Ik ben er dan ook heel trots op. Maar niets zonder moeite: ik heb er behoorlijk wat uren en overuren ingestoken.”

Bruidstaart

“Intussen leer ik ontzettend veel bij Huize van Wely en ben ik bezig met mijn opleiding Patissier aan het ROC Amsterdam. Vorig jaar heb ik niveau 3 afgerond, daarna ben ik meteen doorgegaan met studeren. Hoe meer je leert, hoe sterker je staat. Smaakcombinaties bedenken vind ik het leukst om te doen. Dat is mijn specialiteit. In het tweede jaar van de middelbare school wist ik al dat ik patissier wilde worden. Tijdens een praktijkles zag ik iemand een bruidstaart maken. Ik dacht meteen: dat wil ik ook kunnen. Ik heb tot nu toe helaas nog geen volledige bruidstaart mogen maken.”

Zorgwekkend

“Het verbaast me dat niet al mijn studiegenoten de opleiding afmaken. Dat vind ik ook zorgwekkend. Er is ontzettend veel vraag naar bakkers, banketbakkers en patissiers. Misschien zien ze pas later in hoe zwaar het vak is. Je staat soms wel tien uur op je voeten. Het vroege opstaan vind ik goed te doen. Maar voor sommige mensen is 6 uur heel vroeg. Dat ik uiteindelijk mijn eigen zaak wil openen, is natuurlijk cliché om te zeggen. Het buitenland trekt me ook. Het lijkt me heel leuk om bijvoorbeeld in Frankrijk of Italië aan de slag te gaan en daar inspiratie op te doen.”

Dossiers
Lees ook
Hoe werven we nieuwe medewerkers?

Hoe werven we nieuwe medewerkers?

Net als in andere ambachtelijke sectoren ontstaat er in de bakkersbranche een nijpend tekort aan medewerkers. Hoe houden we het bakkersvak aantrekkelijk voor nieuwe aanwas? En hoe behouden we studenten voor de sector? Bakkers in bedrijf wisselt hierover om te beginnen van gedachten met Martin van Kommer, docent brood en banket bakken aan de Rijn IJssel...

Informatieplatform bakbekwaam.nl gelanceerd

Informatieplatform bakbekwaam.nl gelanceerd

Op 14 februari is informatieplatform Bakbekwaam.nl gelanceerd. De website is een informatieplek over werken en leren in de bakkerijbranche, bedoeld voor medewerkers, leidinggevenden en ondernemers in de industriële en ambachtelijke bakkerij.

‘Gouden Gard winnen is overweldigend’

‘Gouden Gard winnen is overweldigend’

Nick Banus (22) mag zich de winnaar van de Gouden Gard 2021 noemen. Een grote eer voor de dit jaar afgestudeerde patissier. Maar de focus blijft op de toekomst liggen: nog veel meer leren om uiteindelijk een eigen zaak te openen. “Je moet jezelf blijven uitdagen.”