‘Nooit gedacht dat ik zou winnen’

Rick Bol_foto Oscar van der Wijk

Rick Bol (19) viel twee keer in de prijzen tijdens de uitreiking van de Gouden Gard 2021. Met zijn desserttaartje sleepte de patissier in opleiding zowel de Talentenprijs als de Consumentenprijs in de wacht. “Ik weet nu waar ik sta en wat ik kan verbeteren.”

Foto: Oscar van der Wijk

“Ik had nooit gedacht dat ik in de prijzen zou vallen. Met een plek in de top vijf was ik ook heel tevreden geweest. Dat ik toch als winnaar uit de bus kwam, was een grote verrassing. De jury was erg te spreken over de smaak. Ik had een desserttaartje gemaakt met hazelnoot-karamelpraliné en bramencompote. Na wat schetsen en proberen ben ik uiteindelijk op een hele goede balans uitgekomen. Volgend jaar ga ik meedoen aan de Gouden Gard. Ik zie dit als een soort tussenmeting, ik weet nu waar ik sta en wat ik kan verbeteren. Zonder aanmoediging van mijn werkgever, Huize van Wely, had ik nooit meegedaan aan de wedstrijd. Ze zijn volgens mij heel blij met me. Mijn baas wil misschien zelfs mijn prijswinnende taartje in het assortiment opnemen. Dat is een ontzettend groot compliment. Ik ben er dan ook heel trots op. Maar niets zonder moeite: ik heb er behoorlijk wat uren en overuren ingestoken.”

Bruidstaart

“Intussen leer ik ontzettend veel bij Huize van Wely en ben ik bezig met mijn opleiding Patissier aan het ROC Amsterdam. Vorig jaar heb ik niveau 3 afgerond, daarna ben ik meteen doorgegaan met studeren. Hoe meer je leert, hoe sterker je staat. Smaakcombinaties bedenken vind ik het leukst om te doen. Dat is mijn specialiteit. In het tweede jaar van de middelbare school wist ik al dat ik patissier wilde worden. Tijdens een praktijkles zag ik iemand een bruidstaart maken. Ik dacht meteen: dat wil ik ook kunnen. Ik heb tot nu toe helaas nog geen volledige bruidstaart mogen maken.”

Zorgwekkend

“Het verbaast me dat niet al mijn studiegenoten de opleiding afmaken. Dat vind ik ook zorgwekkend. Er is ontzettend veel vraag naar bakkers, banketbakkers en patissiers. Misschien zien ze pas later in hoe zwaar het vak is. Je staat soms wel tien uur op je voeten. Het vroege opstaan vind ik goed te doen. Maar voor sommige mensen is 6 uur heel vroeg. Dat ik uiteindelijk mijn eigen zaak wil openen, is natuurlijk cliché om te zeggen. Het buitenland trekt me ook. Het lijkt me heel leuk om bijvoorbeeld in Frankrijk of Italië aan de slag te gaan en daar inspiratie op te doen.”

Dossiers
Lees ook
Basis Chocoladebereider en Airbrushtechnieken bij IJscentrum in 2023

Basis Chocoladebereider en Airbrushtechnieken bij IJscentrum in 2023

In 2023 komt het IJscentrum met twee nieuwe cursussen: Basis Chocoladebereider en Airbrushtechnieken. “Vanuit het ijs is de stap naar chocolade klein. De twee productgroepen liggen in elkaars verlengde”, aldus Hidde de Brabander, manager van het IJscentrum

Een eeuw vakmanschap

Een eeuw vakmanschap

Honderd jaar na de oprichting is Huize van Wely uitgegroeid tot een toonaangevende patisserie met winkels in Nederland en Indonesië. Het jubileum wordt dit jaar groots gevierd. Een portret van een zaak waar klassiekers klassiekers blijven, Instagram wordt gebruikt als inspiratiebron en nooit getornd wordt aan de kwaliteit van de grondstoffen.

Ministerie SZW geeft vier tips om je loopbaan een boost te geven

Ministerie SZW geeft vier tips om je loopbaan een boost te geven

Op dinsdag 1 november komt het STAP-budget voor de laatste keer in 2022 beschikbaar. Werkende Nederlanders kunnen deze subsidie gebruiken om zich verder te ontwikkelen en de positie op de arbeidsmarkt te versterken. In de aanloop geeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vier tips om je loopbaan een boost te geven. 1. Maak prioriteit...