Nieuwe receptuur kan voor uitdagingen zorgen

23 augustus 2022 NBOV

Foto: Oscar van der Wijk

Productontwikkeling of het maken van een aangepaste receptuur levert naast mooie nieuwe producten ook wel eens uitdagingen op bij het bepalen van de naam of het geven van de informatie.

Een bonbon waarin zonnebloemlecithine is verwerkt, kan door de tekorten aan zonnebloemolie een uitdaging betekenen. Een bakker kiest dan bijvoorbeeld voor het alternatief sojalecithine als ingrediënt. Dit alternatief betekent dan vaak een toevoeging van het allergeen soja bij de allergenen, waardoor een aanpassing van de allergeneninformatie in de kassa of op de allergenenlijsten nodig is.

Bij allergeneninformatie is het belangrijk dat het winkelpersoneel goed geïnstrueerd is. Wiepkje Colijn, beleidsadviseur bij de NBOV, zegt hierover: “Vertel wat allergenen zijn, wat deze doen en hoe je ermee moet omgaan. Vertel in ieder geval dat ze bij twijfel het altijd even navragen in de bakkerij. Als een product een allergeen bevat, kan een alternatief product gezocht worden, maar meldt dan altijd dat het gevraagde allergeen wel voorkomt in uw bakkerij. Geef producten nooit zomaar mee, omdat de gevolgen van een allergische reactie groot kunnen zijn.”

Goede naam

Naast de uitdagingen rondom allergeneninformatie zorgt ook het geven van een goede naam aan een product voor een uitdaging. Noem je een taartje bijvoorbeeld een ‘Lentetaart’, dan weet de consument niet wat hij mag verwachten. Daarom kennen voorverpakte producten een wettelijke verplichting voor een Warenwettelijke naam. De Lentetaart heet dan bijvoorbeeld ‘witte chocoladetaart met limoen, appel en sinaasappel’. Het begrip ‘Lentetaart’ mag dan als fantasienaam op het etiket staan. Bij brood zijn in het Warenwetbesluit Meel en brood een aantal namen en aanduidingen wettelijk vastgelegd. Een brood met twee granen, zaden en pitten mag daarom geen meergranenbrood heten, maar krijgt de naam ‘tarwe-roggebrood met zonnebloempitten en lijnzaad’.

Training allergenen

Om ondernemers en medewerkers in de voedseldetailhandel en de horeca van extra informatie over allergenen te geven, is de e-learning allergenen ontwikkeld. De e-learning heeft in de afgelopen periode een update gehad, zodat deze prettig leesbaar is in eenvoudige taal, want het is niet altijd eenvoudig om allergeneninformatie te geven. De training over allergenen is gratis en eventueel kan er een examen afgelegd worden. Dit examen kost €10,- excl. Btw (incl. btw € 12,10). Via www.trainingallergenen.nl komt u bij de website van de training.

Op de website van de NBOV is extra informatie over allergenen, naamgeving en feestpakketten te vinden. Dit vind je onder vakmanschap en etiketteren.

Altijd op de hoogte blijven?