Nieuwe inrichting hét moment voor grondige aanpak

Bakkerij door Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

Bij een nieuwe winkel- of bakkerij-inrichting let je ongetwijfeld op de uitstraling, de functionaliteit en de kosten, maar hoe zit het bijvoorbeeld met voedselveiligheid en plaagdierwering?

Een winkelinterieur moet niet alleen de uitstraling van je bakkerij benadrukken, maar moet er ook voor zorgen dat je producten voedselveilig kunt verkopen. “Een nieuw interieur is hét moment om vanaf de basis rekening te houden met voedselveiligheidseisen”, zegt NBOV-beleidsadviseur Wiepkje Colijn. “Voor de winkel gelden vanuit de Warenwet dezelfde inrichtingseisen als voor de bakkerij. Gebruik materialen die je gemakkelijk en goed kunt schoonmaken. Dat scheelt tijd en voorkomt plaagdieroverlast. Kies voor meubels met gladde oppervlakken, zodat stof of vuil niet blijven plakken. Let er bij hout op dat het niet splintert en zo producten kan besmetten. En gaat de vloer eruit, zorg dan dat de nieuwe vloer zo weinig mogelijk naden of voegen heeft.”

Verpakt of onverpakt?

Als je onverpakte producten via de zelfbediening verkoopt, dan moet je die afdekken, zegt Wiepkje Colijn: “Dat kan bijvoorbeeld met bakken met een dichte bovenkant en een open voorkant. Hang er een tang bij zodat klanten producten voedselveilig kunnen pakken. Wil je dit liever niet, dan kun je zelfbedieningsproducten het beste verpakken. Producten die buiten het bereik van klanten staan, bijvoorbeeld op de broodplanken achter de toonbank, mag je wel onverpakt uitstallen en verkopen.”

Plaagdieren

Als je toch gaat schuiven, timmeren en bouwen, doe dat dan met een scherp oog voor plaagdierbeheersing en -wering, adviseert ze. “De wetgeving rondom plaagdieren gaat namelijk in 2023 veranderen, waarbij het accent verschuift van plaagdieren bestrijden naar plaagdieren weren en dat vraagt om een andere invalshoek van bakkers.” Het loont dus de moeite om er bij een verbouwing of aanpassing meteen voor te zorgen dat plaagdieren zo min mogelijk kans hebben om binnen te komen, zich te verschuilen of voedsel te vinden. Betrek daarom al in een vroeg stadium het plaagdiermanagementbedrijf bij je plannen en bespreek zijn advies zorgvuldig met je aannemer of interieurbouwer. Meer informatie vind je op nbov.nl onder Vakmanschap, onderdeel Voedselveiligheid. De inrichtingseisen voor de bakkerij en winkel staan in paragraaf 2.2 van de Hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij. NBOV-leden kunnen daarnaast gebruikmaken van een voordelig ledenpakket voor plaagdierpreventie en -bestrijding.

Lees ook
Energie-intensieve branches luiden de noodklok met campagne ‘Laat het ons blijven maken’

Energie-intensieve branches luiden de noodklok met campagne ‘Laat het ons blijven maken’

Via de gezamenlijke campagne #laathetonsblijvenmaken luiden 17 energie-intensieve branches de noodklok en roepen zij de politiek op om op korte termijn hun ondernemers tijdelijk tegemoet te komen. Vanuit de bakkerij doen zowel NVB als NBOV als VBZ mee aan deze campagne.

Bakkers in actie tegen oplopende energieprijzen, NBOV doet oproep aan Den Haag

Bakkers in actie tegen oplopende energieprijzen, NBOV doet oproep aan Den Haag

De energieprijzen lopen voor steeds meer bakkers steeds hoger op en veel bakkers vrezen dat zij na het afsluiten van nieuwe energiecontracten de kosten niet meer aan de klanten kunnen doorberekenen. NBOV doet daarom een oproep aan Den Haag: “Kom met een oplossing.”

Nieuwe receptuur kan voor uitdagingen zorgen

Nieuwe receptuur kan voor uitdagingen zorgen

Productontwikkeling of het maken van een aangepaste receptuur levert naast mooie nieuwe producten ook wel eens uitdagingen op bij het bepalen van de naam of het geven van de informatie.