Nieuwe inrichting hét moment voor grondige aanpak

Bakkerij door Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

Bij een nieuwe winkel- of bakkerij-inrichting let je ongetwijfeld op de uitstraling, de functionaliteit en de kosten, maar hoe zit het bijvoorbeeld met voedselveiligheid en plaagdierwering?

Een winkelinterieur moet niet alleen de uitstraling van je bakkerij benadrukken, maar moet er ook voor zorgen dat je producten voedselveilig kunt verkopen. “Een nieuw interieur is hét moment om vanaf de basis rekening te houden met voedselveiligheidseisen”, zegt NBOV-beleidsadviseur Wiepkje Colijn. “Voor de winkel gelden vanuit de Warenwet dezelfde inrichtingseisen als voor de bakkerij. Gebruik materialen die je gemakkelijk en goed kunt schoonmaken. Dat scheelt tijd en voorkomt plaagdieroverlast. Kies voor meubels met gladde oppervlakken, zodat stof of vuil niet blijven plakken. Let er bij hout op dat het niet splintert en zo producten kan besmetten. En gaat de vloer eruit, zorg dan dat de nieuwe vloer zo weinig mogelijk naden of voegen heeft.”

Verpakt of onverpakt?

Als je onverpakte producten via de zelfbediening verkoopt, dan moet je die afdekken, zegt Wiepkje Colijn: “Dat kan bijvoorbeeld met bakken met een dichte bovenkant en een open voorkant. Hang er een tang bij zodat klanten producten voedselveilig kunnen pakken. Wil je dit liever niet, dan kun je zelfbedieningsproducten het beste verpakken. Producten die buiten het bereik van klanten staan, bijvoorbeeld op de broodplanken achter de toonbank, mag je wel onverpakt uitstallen en verkopen.”

Plaagdieren

Als je toch gaat schuiven, timmeren en bouwen, doe dat dan met een scherp oog voor plaagdierbeheersing en -wering, adviseert ze. “De wetgeving rondom plaagdieren gaat namelijk in 2023 veranderen, waarbij het accent verschuift van plaagdieren bestrijden naar plaagdieren weren en dat vraagt om een andere invalshoek van bakkers.” Het loont dus de moeite om er bij een verbouwing of aanpassing meteen voor te zorgen dat plaagdieren zo min mogelijk kans hebben om binnen te komen, zich te verschuilen of voedsel te vinden. Betrek daarom al in een vroeg stadium het plaagdiermanagementbedrijf bij je plannen en bespreek zijn advies zorgvuldig met je aannemer of interieurbouwer. Meer informatie vind je op nbov.nl onder Vakmanschap, onderdeel Voedselveiligheid. De inrichtingseisen voor de bakkerij en winkel staan in paragraaf 2.2 van de Hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij. NBOV-leden kunnen daarnaast gebruikmaken van een voordelig ledenpakket voor plaagdierpreventie en -bestrijding.

Lees ook
TEK-regeling sluit niet aan op de realiteit van bakkers

TEK-regeling sluit niet aan op de realiteit van bakkers

De TEK-regeling, waarover minister Micky Adriaanse vorige week een kamerbrief schreef, is ontoereikend voor veel mkb-ers, waaronder ambachtelijke bakkers, zegt de NBOV. Zij willen dat de regering actie onderneemt. “Energie is een basisvoorziening die voor iedereen bereikbaar en betaalbaar moet zijn.”

NBOV pleit voor betere TEK-regeling

NBOV pleit voor betere TEK-regeling

NBOV blijft zich inzetten voor een beter steunpakket voor de bakker. In de aangekondigde Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) is volgens de brancheorganisatie voor de bakkers “de vergoeding te laag, de drempel te hoog en de ingangsdatum veel te laat”.

Het gebeurt veel, maar je ziet het amper

Het gebeurt veel, maar je ziet het amper

Eigenlijk doen we het allemaal en kunnen we niet zonder: lobbyen. Als een vergunning niet lijkt te lukken, zoeken we even contact met iemand die misschien kan helpen. Als een financiering niet rond lijkt te komen, zoeken we bij de bank iemand met de juiste ingangen. Je kunt het zo gek niet verzinnen, maar met lobbyen kan je veel bereiken. Bij de NBOV...