Nieuwe inrichting hét moment voor grondige aanpak

Bakkerij door Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

Bij een nieuwe winkel- of bakkerij-inrichting let je ongetwijfeld op de uitstraling, de functionaliteit en de kosten, maar hoe zit het bijvoorbeeld met voedselveiligheid en plaagdierwering?

Een winkelinterieur moet niet alleen de uitstraling van je bakkerij benadrukken, maar moet er ook voor zorgen dat je producten voedselveilig kunt verkopen. “Een nieuw interieur is hét moment om vanaf de basis rekening te houden met voedselveiligheidseisen”, zegt NBOV-beleidsadviseur Wiepkje Colijn. “Voor de winkel gelden vanuit de Warenwet dezelfde inrichtingseisen als voor de bakkerij. Gebruik materialen die je gemakkelijk en goed kunt schoonmaken. Dat scheelt tijd en voorkomt plaagdieroverlast. Kies voor meubels met gladde oppervlakken, zodat stof of vuil niet blijven plakken. Let er bij hout op dat het niet splintert en zo producten kan besmetten. En gaat de vloer eruit, zorg dan dat de nieuwe vloer zo weinig mogelijk naden of voegen heeft.”

Verpakt of onverpakt?

Als je onverpakte producten via de zelfbediening verkoopt, dan moet je die afdekken, zegt Wiepkje Colijn: “Dat kan bijvoorbeeld met bakken met een dichte bovenkant en een open voorkant. Hang er een tang bij zodat klanten producten voedselveilig kunnen pakken. Wil je dit liever niet, dan kun je zelfbedieningsproducten het beste verpakken. Producten die buiten het bereik van klanten staan, bijvoorbeeld op de broodplanken achter de toonbank, mag je wel onverpakt uitstallen en verkopen.”

Plaagdieren

Als je toch gaat schuiven, timmeren en bouwen, doe dat dan met een scherp oog voor plaagdierbeheersing en -wering, adviseert ze. “De wetgeving rondom plaagdieren gaat namelijk in 2023 veranderen, waarbij het accent verschuift van plaagdieren bestrijden naar plaagdieren weren en dat vraagt om een andere invalshoek van bakkers.” Het loont dus de moeite om er bij een verbouwing of aanpassing meteen voor te zorgen dat plaagdieren zo min mogelijk kans hebben om binnen te komen, zich te verschuilen of voedsel te vinden. Betrek daarom al in een vroeg stadium het plaagdiermanagementbedrijf bij je plannen en bespreek zijn advies zorgvuldig met je aannemer of interieurbouwer. Meer informatie vind je op nbov.nl onder Vakmanschap, onderdeel Voedselveiligheid. De inrichtingseisen voor de bakkerij en winkel staan in paragraaf 2.2 van de Hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij. NBOV-leden kunnen daarnaast gebruikmaken van een voordelig ledenpakket voor plaagdierpreventie en -bestrijding.

Lees ook
Ambassadeurs

Ambassadeurs

In de media werd recent geroepen dat er steeds meer bakkerijen in Nederland zijn. Uit cijfers van het GFK blijkt dat het marktaandeel van het ambacht in 2021 verder is gestegen. Recent organiseerde de NBOV met het Bakery Institute een Startersdag en deze zat binnen no-time vol. Zonder grote campagnes zet het ambacht zich dus steeds beter en meer op...

Snoeien doet bloeien

Snoeien doet bloeien

Ieder jaar beginnen er minder studenten in het mbo. Niet alleen in onze branche, maar in het gehele mbo; een trend die door de coronapandemie versneld lijkt te zijn. Iedereen trekt ook nog eens aan dezelfde student. Sommige branches, zoals techniek en defensie, doen dat met enorme budgetten, maar andere sectoren hebben die luxe niet. Gecombineerd met...

NBOV biedt Prinses Beatrix Moederdagtaart aan

NBOV biedt Prinses Beatrix Moederdagtaart aan

De NBOV heeft zondag 8 mei een Moederdagtaart aangeboden aan Prinses Beatrix namens alle ambachtelijke brood- en banketbakkers. Drie jonge vakmensen Nick Banus, Milou Jansen en Puck Mennen hadden de eer om deze taart te maken en aan te bieden op Paleis Noordeinde.