Nieuw stelsel voor examinering koffie-opleidingen

Nieuw stelsel voor examinering koffie-opleidingen

ZOETERMEER ‒ SVH en SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) zijn een unieke samenwerking aangegaan op het gebied van examinering van koffie-opleidingen. De reden om een nieuw stelsel te introduceren is dat er steeds meer specialisme in de Nederlandse horeca gevraagd wordt aan medewerkers in functies waarin koffie van belang is. Gasten vragen om steeds verdergaande koffiebelevingen. Het stelsel van SVH en SCAE is internationaal gevalideerd en is gebaseerd op het huidige systeem van SCAE.

Nieuw stelsel

Het nieuwe stelsel voor barista en koffie is gericht op verschillende functies in de horeca. Daardoor biedt het medewerkers in de horeca de kans om zich te specialiseren in kennis en skills op het gebied van koffiebereidingen: espresso en filterkoffie. De indeling loopt van Basis barista (medewerker bediening en de echt geïnteresseerde consument) naar barista (inclusief latte art) naar barista Professional: het niveau van ondernemersvaardigheden voor concepten waarin koffie centraal staat als verdienmodel. In de nabije toekomst zullen SVH en SCAE ook het traject van koffiesommelier opzetten. De koffiesommelier is de verdere specialisatie na barista professional.

Stelsel voor theebereidingen in voorbereiding

Daarnaast heeft SVH met een aantal partners een vergelijkbaar stelsel voor theebereidingen in voorbereiding. Daarin heeft de theesommelier de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van theekennis en -bereidingen. Dit traject rondom thee wordt binnenkort gelanceerd.

Aantal bedrijfsconcepten gestegen

Het aantal bedrijfsconcepten waarin koffie en thee een substantiële bijdrage leveren aan de omzet is de laatste jaren enorm gestegen. Nieuwe functies als barista en theesommelier zijn snel ingeburgerd. Toch is er nog geen helder functieprofiel van dergelijke specialisten. Ricardo Eshuis, directeur van SVH: “Werkgevers moeten gefaciliteerd worden om vakbekwame medewerkers te kunnen werven en om medewerkers te stimuleren zichzelf verder te ontwikkelen binnen hun functies. Gasten vragen daar steeds meer om: het gaat om de beleving van de gast. Die wordt in grote mate bepaald door de vakbekwaamheid van medewerkers in de horeca. Daarnaast willen wij de groei van medewerkers stimuleren. Daarom wordt dit stelsel ook aangeboden aan het middelbaar beroepsonderwijs bij die opleidingen waarin koffie en thee van belang zijn. Op deze wijze kunnen branche-eisen door scholen die dat willen, geïntegreerd worden in het curriculum. Daarnaast zijn er particuliere opleiders die individuele cursisten gaan opleiden op het gebied van koffie en thee voor een nog mooiere carrière in de horeca.”

Vakbekwaamheid verhogen

Voor SCAE is de samenwerking met SVH een bezegeling van het gezamenlijke streven de vakbekwaamheid op het gebied van koffie te verhogen. David Veal, Executive Director van SCAE: “Het nieuwe stelsel sluit perfect aan op de arbeidsmarkt van professionals in de hospitality. De diploma’s en daarop afgestemde opleidingen vormen een perfecte basis voor iedereen die zijn kennis wil vergroten. Van consument tot specialist, iedereen kan op zijn gewenste niveau kennis vergaren. Het stelsel zal eraan bijdragen dat internationaal opleidingen op het gebied van koffie eenduidig werken.”

Ontwikkeling nieuwe leermiddelen

Later in het voorjaar zullen alle opleiders in Nederland op het gebied van koffie geïnformeerd worden over de exacte opzet en inhoud van de examens. Annemarie Tiemes van SCAE: “Samen met SVH en haar partners gaan we nieuwe leermiddelen ontwikkelen die opleiders kunnen inzetten bij de opleidingen. Na de introductie van de examens in Nederland wordt stapsgewijs het stelsel internationaal uitgerold.”

De eerste examens, voor zowel koffie als thee, kunnen in Nederland medio zomer 2016 worden afgenomen.

Lees ook
Oude ambachten worden steeds populairder

Oude ambachten worden steeds populairder

Het brouwen van bier, het branden van koffie en het bakken van brood. Oude ambachten die, in een nieuw jasje, snel aan populariteit winnen. Waar komt deze ‘revival’ van oude ambachten vandaan?

Variëren met koffie-ijs

Variëren met koffie-ijs

Koffie is hip, veelzijdig en een van de meest populaire dranken in wereld. En nergens wordt zo veel koffie gedronken als in Nederland: 2,4 koppen per dag per hoofd van de bevolking. Koffie-ijs daarentegen doet het minder goed, terwijl er duizend-en-een mogelijkheden zijn om met de smaak van koffie te variëren.

Hop & Stork opent derde vestiging in Amsterdam

Hop & Stork opent derde vestiging in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam opent chocoladewinkel Hop & Stork een derde vestiging. Op de begane grond van het rijksmonument Magna Plaza komt er een winkel met een open chocolade-atelier en een restaurant. In Amsterdam voegt Hop & Stork de dimensie wijn met chocolade toe aan het assortiment. Juli 2019 opent de Amsterdamse vestiging, die wordt...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...