Nevenwerkzaamheden niet bij een werkgever melden kan een werknemer duur komen te staan. Dat blijkt in de kantonzaak van een oud-werknemer bij een Amsterdams bedrijf in de offshore-industrie.

Door het tegen de regels niet melden van nevenwerkzaamheden ontvangt de oud-werknemer geen € 100.000,- aan bonussen, maar moet hij ruim € 770.000,- betalen aan het bedrijf. Dit is door de kantonrechter Amsterdam in een recentelijk vonnis van 7 oktober jl. bepaald.

Wat speelde er in deze zaak?

De werknemer in kwestie, in functie van Managing Director, besloot tijdens zijn werkzaamheden voor een Amsterdamse onderneming op andere plekken bij te klussen, terwijl dit nadrukkelijk niet de bedoeling en contractueel gezien ook niet toegestaan was.

In het contract dat de werknemer tekende stond namelijk dat nevenwerkzaamheden zouden resulteren in een eenmalige boete van € 4.500,-. Ook gold een ‘dagboete’ van € 450,- voor iedere dag dat de werknemer voor een ander bedrijf werkte.

Nadat de werknemer zijn jaarlijkse bonus van ­€ 100.000, die hem eerder was beloofd, niet had ontvangen, besloot hij zijn oud-werkgever voor de rechter te slepen. Reden voor het opschorten van de bonus was een financiële reorganisatie, waarmee de werknemer overigens wel mee ingestemd had.

1.368 dagen

Tijdens het proces werden verschillende getuigen gehoord en kwam vast te staan dat de werknemer in strijd met de gemaakte afspraken ten aanzien van nevenwerkzaamheden had gehandeld. De werknemer werd daarbij geconfronteerd met de 1.368 dagen die hij voor andere bedrijven had gewerkt. Opgeteld bij de kosten van het onderzoek en het proces leidde dat tot een boete van maar liefst € 770.000,-.

Boetebeding

De werknemer heeft nog geprobeerd om de boete door de rechter te laten matigen, maar daar was de behandeld rechter niet gevoelig voor. De rechter oordeelde dat de werknemer niet heeft aangevoerd dat toepassing van het boetebeding tot een buitensporig en daarom onaanvaardbaar resultaat zou leiden. Hierbij speelde een rol dat de werknemer ook geen inzicht in zijn financiële positie had gegeven, zodat de rechter daar ook geen rekening mee kon houden.

Voor vragen over uw rechten en/of verplichtingen kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor.

Logo Smit en smit advocaten_Klein

Smit en Smit Advocaten
Bezoekadres: Prins Bernhardlaan 16, 1131 CH Volendam
Postadres: Postbus 108, 130 AC Volendam
Mr. C.M. (Kees) Smit
Tel. +31 (0)6 20 13 86 69
Mr. J.J.M. (Jack) Smit
Tel. +31 (0)6 20 14 24 49
www.smitensmitadvocaten.nl
info@smitensmitadvocaten.nl

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?