‘Naar de finale mogen, dat is een droom’

Renske Huyben_BIB 7-2021

Renske Huyben (21) doet samen met Meester Boulanger Hiljo Hillebrand van het Nederlands Boulangerieteam mee aan de Mondial du Pain, een internationale wedstrijd waarbij een ervaren bakker een duo vormt met een jong talent. Al sinds begin dit jaar zijn ze samen in training. Renske: “Dit brengt me heel veel moois.”

“Van jongs af aan was al duidelijk dat ik deze kant op wilde. Ik maakte op jonge leeftijd al cupcakes en keek graag naar bakprogramma’s. Ik heb de opleiding gevolgd op het Summa College in Eindhoven. De eerste twee jaar deed ik brood en banket, het laatste jaar patisserie. Nadat ik mijn opleiding had afgerond, heb ik doorgestudeerd aan de Piva in Antwerpen. Ik vond mezelf nog jong en ik had het gevoel dat ik nu zoveel mogelijk kennis en technieken wilde leren. Hoe meer technieken ik leer, hoe meer ik daar later aan heb. In België deden ze het toch weer een beetje anders: daar leerde ik bijvoorbeeld ook suiker trekken en ijs bijtelen, dingen die hier niet aan de orde kwamen.”

Mondial du Pain

“Tijdens de boulangeriewedstrijd moeten we verschillende broden maken. Van viennoiserie tot een sierstuk van brood. Dat sierstuk mogen we voorbereiden en moeten we alleen opbouwen tijdens de wedstrijd. Ik heb eerder al meegedaan aan de Skills Heroes en daar ben ik derde geworden. Ik denk dat ze me daarom belden of ik wilde meedoen aan Mondial du Pain. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, want het is een hele eer. Ik leer hier heel veel van. Ik had meer ervaring met banket en patisserie, en nu steek ik veel op over het maken van brood. We strijden in Nantes tegen andere Europese landen. Als we daar bij de beste zes eindigen, gaan we naar finale. Dat is een droom.”

Wedstrijden

“Ik hoop meer wedstrijden te mogen doen, het is een manier voor mij om zoveel mogelijk te leren. De drive om op data moment te presteren, de adrenaline als het lukt, dat vind ik supertof. Het mooie aan dit vak vind ik dat je je creativiteit erin kwijt kunt en dat je daar heel ver in kunt gaan. Perfectie is voor iedereen anders, maar iedereen kan een product maken waar hij of zij zelf trots op is. Als mensen van buiten het vak zeggen: ‘Wauw, hoe heb je dat gedaan’, vind ik dat heel mooi. Ja, ik ben ambitieus, maar dit is ook een beroep waarmee je jezelf kunt laten zien, en dat daagt me uit.”

De jeugd heeft de toekomst

Bakkers in bedrijf laat dit jaar een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Dossiers
Lees ook
Nederland bemachtigt ticket voor Best of Mondial du Pain

Nederland bemachtigt ticket voor Best of Mondial du Pain

Renske Huyben en Hiljo Hillebrand hebben namens het Boulangerieteam de vierde plaats behaald tijdens de Mondial du Pain in Nantes. Met hun vierde plaats wonnen ze een ticket voor Best of Mondial du Pain, de finale die volgend jaar plaatsvindt.

Tweede plaats voor Nederlands team bij Coupe D’ Europe 2021 ‘Les Pellons D’Or’

Tweede plaats voor Nederlands team bij Coupe D’ Europe 2021 ‘Les Pellons D’Or’

Zondag 17 oktober vond de vakwedstrijd Coupe D’ Europe 2021 ‘Les Pellons D’Or’ plaats. Het Nederlandse team, dat bestond uit Giel Vermeulen, Maurits de Greef, Daan Filius en coach Michel Schröder, veroverde de tweede plaats.

Aandacht voor volkoren tijdens de Week van het Brood 2022

Aandacht voor volkoren tijdens de Week van het Brood 2022

“Iedereen heeft soms een beetje volkoren nodig”. Met deze slogan wordt in de 3e week van januari 2022 de Week van het Brood geïntroduceerd. Een week waarin we iedereen in Nederland en België laten zien dat onze ‘gewone’ volkorenboterham de goede boost geeft die je af en toe nodig hebt.