Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) onderzoekt maandelijks de gemiddelde prijsstijgingen van het totale voedingspakket om zo de inflatie in ons land vast te stellen. De prijsontwikkeling van brood en andere bakkerijproducten bleef flink onder de totale inflatie in deze periode.
De milde prijsstijging van brood en dergelijke is onder meer toe te schrijven aan de flinke prijsdaling van belangrijke grondstoffen als meel. En dat terwijl de prijs van brood en banket in de eerste helft van vorig jaar een stijging van bijna 20 procent te zien gaf.
In de eerste helft van dit jaar maakte de broodprijs een pas op de plaats (+0,0 procent). In vier van de zes maanden daalde de broodprijs zelfs licht. Alleen in januari (+2,0 procent) en april (+0,8 procent) werd brood duurder. Banket ging in het eerste halfjaar echter wel flink in prijs omhoog. Gemiddeld werd banket in deze periode 3,4 procent duurder. De belangrijkste prijsstijgingen deden zich voor in het eerste kwartaal, variërend van +5,9 procent in januari tot +3,4 procent in maart. In het tweede kwartaal werd banket elke maand ruim 2 procent duurder.
In de eerste helft van dit jaar kwam de prijs van het totale voedingsmiddelenpakket nauwelijks van de grond. Voedingsmiddelen werden in deze periode gemiddeld 0,6 procent duurder, terwijl de inflatie in deze periode op gemiddeld 3,0 procent uitkwam.
Binnen het voedingsmiddelenassortiment was het prijsverloop in de eerste zes maanden van dit jaar niet eenduidig. Naast brood en banket (+1,1 procent) werden vooral suiker, zoetwaren en ijs duurder (+3,5 procent). Ook vis (+1,1 procent), vlees (+1,3 procent), groenten (+1,4 procent) en fruit (+1,8 procent) gingen binnen het voedingspakket bovengemiddeld in prijs omhoog. Een onder gemiddeld prijsverloop en zelfs goedkoper werden echter oliën en vetten (-3,3 procent) en melk, kaas en eieren (-4,6 procent).
Meelindustrie
De afzetprijzen van de meelindustrie gingen in de eerste helft van dit jaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gemiddeld met liefst 5,3 procent omlaag. De grootste prijsdaling vond plaats in mei toen meel 6,5 procent goedkoper werd. De laagste in januari (-3,2 procent). In lijn met de ontwikkeling van de brood- en banketprijzen voor de consument gingen de afzetprijzen van de brood- en banketindustrie (+0,3 procent) en de banket- en koekindustrie (+0,7 procent) licht omhoog in de eerste zes maanden van dit jaar.