Mensen langer zelfredzaam met ‘Actief met Eten'

17 april 2018

De huidige ondersteuning bij zelfredzaamheid schiet tekort. Uit het onderzoeksproject van ‘Langer Zelfredzaam’ blijkt dat preventief ondersteunen de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid vergroot.

Onder preventief ondersteunen valt actief eten en drinken. Het hele proces van eten en drinken (van het erover nadenken via kopen en klaarmaken tot nuttigen) is iets wat je tot op hoge leeftijd zelf kan organiseren. Het houdt je actief, sociaal en geeft meer voldoening.

Het project ‘Langer Zelfredzaam’ staat onder leiding van Phyllis den Brokaat. Uitgangspunt is dat gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligers en mantelzorgers andere ondersteuning gaan geven aan (kwetsbare) ouderen. Steeds meer ouderen blijven langer thuiswonen en dit vraagt een andere aanpak in ondersteuning.

Met een groep ouderen die deelnemen aan vrijwillige dagbesteding is het project gestart. Eten en drinken werd ingezet als middel, omdat dit in elke situatie toepasbaar is. Ook is er steeds gekeken naar de wens van de oudere en hoe ondersteuners hierbij konden helpen. Het project is een praktische toepassing van Positieve Gezondheid.

Met de resultaten van dit project kunnen professionals, mantelzorgers en vrijwilligers betere ondersteuning leveren aan ouderen. Daardoor vergroot de zelfredzaamheid van de oudere. Andere resultaten van het project waren het preventief beschikbaar maken van relevante informatie, betere gespreksvoering, minder inzet van ondersteuning en beter aansluiten bij de dagelijkse leefwereld van de oudere.

Het project is uitgevoerd met zorginstelling Laverhof, burgerorganisatie Actief Burgerschap en GGD Hart voor Brabant in gemeente Bernheze, en is mede mogelijk gemaakt door de zorgverzekeraars CZ en VGZ namens alle zorgverzekeraars.

Wil je het eindverslag inzien van het project? Klik hier.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?