Mensen langer zelfredzaam met ‘Actief met Eten'

chicken-cooking-food-92670

De huidige ondersteuning bij zelfredzaamheid schiet tekort. Uit het onderzoeksproject van ‘Langer Zelfredzaam’ blijkt dat preventief ondersteunen de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid vergroot.

Onder preventief ondersteunen valt actief eten en drinken. Het hele proces van eten en drinken (van het erover nadenken via kopen en klaarmaken tot nuttigen) is iets wat je tot op hoge leeftijd zelf kan organiseren. Het houdt je actief, sociaal en geeft meer voldoening.

Het project ‘Langer Zelfredzaam’ staat onder leiding van Phyllis den Brokaat. Uitgangspunt is dat gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligers en mantelzorgers andere ondersteuning gaan geven aan (kwetsbare) ouderen. Steeds meer ouderen blijven langer thuiswonen en dit vraagt een andere aanpak in ondersteuning.

Met een groep ouderen die deelnemen aan vrijwillige dagbesteding is het project gestart. Eten en drinken werd ingezet als middel, omdat dit in elke situatie toepasbaar is. Ook is er steeds gekeken naar de wens van de oudere en hoe ondersteuners hierbij konden helpen. Het project is een praktische toepassing van Positieve Gezondheid.

Met de resultaten van dit project kunnen professionals, mantelzorgers en vrijwilligers betere ondersteuning leveren aan ouderen. Daardoor vergroot de zelfredzaamheid van de oudere. Andere resultaten van het project waren het preventief beschikbaar maken van relevante informatie, betere gespreksvoering, minder inzet van ondersteuning en beter aansluiten bij de dagelijkse leefwereld van de oudere.

Het project is uitgevoerd met zorginstelling Laverhof, burgerorganisatie Actief Burgerschap en GGD Hart voor Brabant in gemeente Bernheze, en is mede mogelijk gemaakt door de zorgverzekeraars CZ en VGZ namens alle zorgverzekeraars.

Wil je het eindverslag inzien van het project? Klik hier.

Lees ook
Grip op grondstoffen: suiker

Grip op grondstoffen: suiker

Het Genootschap voor de Bakkerij bestaat tachtig jaar en koos een mooi thema om dat te vieren: Grip op Grondstoffen. Na de eerste bijeenkomst over graan bij Bakkerij van Vessem streek het gezelschap deze keer neer bij Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk om te praten over suiker.

Hoe krijg ik jongere klanten in de winkel?

Hoe krijg ik jongere klanten in de winkel?

Jongere klanten hebben een ander aankooppatroon dan oudere klanten dat bovendien ook nog eens afhangt van bijvoorbeeld hun gezins- en inkomenssituaties. Een algemeen advies geven is daardoor niet zo makkelijk. Frank Janssen, Manager Marketing & Communicatie bij het NBC legt uit: “Jongere klanten doen gemiddeld 8,8% van hun voedingsaankopen...

SIAL presenteert de toekomst van food

SIAL presenteert de toekomst van food

Eens in de twee jaar draait alles bij SIAL – de grootste foodbeurs van de wereld – vijf dagen lang om innovaties. De beurs biedt met het Future Lab, de Innovation Awards en Alter’Native Foods veel inspiratie voor mensen die met voeding hun brood verdienen. Op het gebied van brood was er één innovatie te zien: ‘Eat...

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...