
PREMIUM
Reindert Hameeteman tijdens Loaf & Learn
Bijeenkomst | Wijnsommeliers zijn wereldberoemd en je hoort de termen om je oren vliegen als je een goede wijn bestelt in een restaurant. ‘Deze witte wijn is soepel met een frisse afdronk, die twee jaar heeft gerijpt in een kelder in het Franse Bourgogne.’ Maar wist je dat er ook broodsommeliers bestaan? Tijdens een bijeenkomst van Reindert Hameeteman vertelde hij alles over dit bijzondere vak en de weg ernaartoe. Een van de dingen waarmee hij de branche nu verder wil helpen is met de kennis die hij opdoet als broodsommelier.
Sinds de zomer van 2024 volgt Reindert Hameeteman de opleiding tot broodsommelier aan de Akademie Deutsches Bäckerhandwerk in Weinheim Duitsland. Deze opleiding behandelt onder meer de geschiedenis van brood, brood uit verschillende landen en culturen, ingrediëntenkennis en food pairing. Ook is er veel aandacht voor het ontwikkelen van zintuiglijke vaardigheden, zodat deelnemers in staat zijn om brood te omschrijven zoals een (wijn)sommelier dat doet. Een broodsommelier beschrijft brood door middel van de Weinhem Broodtaal. Deze taal geeft een instructie voor de correcte beschrijving van de vele facetten van het brood, vergelijkbaar met het wijnvocabulaire.