In volle glorie waren de BakkersVakWedstrijden terug deze november. Ik vond het weer een feest. Sinds de allereerste keer dat ik dit evenement bezocht, hou ik ervan. Die lange tafels vol met elk denkbaar product uit de bakkerij. De teams van medewerkers die samen naar de uitreiking komen, het saamhorigheidsgevoel, zelfs het ongenoegen bij sommige ‘verliezers’ die vinden dat ze beter hadden verdiend, ik hou ervan. Het is een feest van de branche en iedereen die er nog nooit geweest is: kom in november 2023. Sterker nog: doe mee (vooral uit het westen en zuiden van Nederland kunnen er nog wel deelnemers bij).

Ook in deze tijden grepen de aanwezige bakkers en medewerkers de deelname en de avond aan om het gezellig te hebben. Om de energieprijzen en andere problemen even te vergeten en vooral te genieten van hoe mooi het vak is.

Ik moest terugdenken aan een column van een slager die voor één van onze andere bladen schrijft. ‘Maak het leuk’ stond boven zijn betoog en het was me uit het hart gegrepen. Ook die branche kampt met te hoge energieprijzen, medewerkerstekorten en een gebrek aan opvolging. Slager Jan Nederhoed, dat is de schrijver, realiseert zich dat elke situatie anders is, “maar we moeten de mensen die met hart en ziel in onze slagerij werken koesteren, of ze nu 60 of 16 jaar zijn. Liefde voor het vak moet al op jonge leeftijd bijgebracht worden, dan hebben we er jaren plezier van”. En dat is voor de bakkersbranche niet anders.

Jan besluit met wat in mijn ogen het belangrijkste punt is: enthousiasme werkt aanstekelijk. Zijn tips voor ondernemers: “Maak uw team enthousiast, probeer u te omgeven met enthousiaste, positieve mensen. Stel eens doelen die goed bereikbaar zijn en benader die ook positief. Teamuitjes, workshops, cursussen, met z’n allen naar Slavakto (de beurs in de slagersbranche, red.), vul maar in. Maar vooral: maak het leuk! De glimlach die u uitzendt, komt ook bij u terug.”

Dat wil ik aan het eind van dit roerige jaar graag meegeven voor 2023. De problemen zijn nog lang niet voorbij, maar probeer het toch ook leuk te maken. Voor jezelf en je medewerkers. (Met bijvoorbeeld een deelname aan de volgende BakkersVakWedstrijden, of een bezoek aan Bakkersvak in maart?) Voor nu wens ik iedereen sterkte en plezier met de drukte deze maand.

En alle goeds voor 2023!

Altijd op de hoogte blijven?