Alexandra-Gouda-300x227 We hebben inmiddels weer een jaar achter ons gelaten. Voorafgaand aan de laatste dag van het jaar word je overspoeld met lijstjes. De 25 leukste tv-fragmenten van het jaar en de indrukwekkendste sportmomenten, nieuwsoverzichten en muzikale aftelreeksen, met als afsluiter de oudejaarsconference, waarbij we over al die momenten nog een fikse dosis humor gooien.

En nu is het 2018. Het begin van het jaar. Wat gaan we komende december over dit jaar vertellen? Sterke groei in het ambacht van de bakker? Een recordaantal studenten kiest voor een bakkerijopleiding? Bij de bakker kun je ontbijten, lunchen én dineren? Print bij de bakker je zelf ontworpen koekjes? Alle bakkerijen in Nederland zijn energieneutraal? Het interessante is dat wij dat samen bepalen.

Wat nieuws wordt in 2018 en wat we gaan ontwikkelen, dat bepalen wij. Leveranciers hebben hierin ook een rol, maar de rol van ondernemend bakkend Nederland is des te groter. Soms worden we zo gestuurd, geholpen en ondersteund door onze omgeving, dat we zelf vergeten dat in ons oerinstinct een continu verbeterproces gebeiteld zit.

Mijn overgrootopa stuurde telegrammen, mijn opa draaide letterlijk een telefoonnummer, mijn vader had een mobiel zo groot (en zwaar) als een baksteen, mijn man kijkt series op zijn telefoon en mijn dochtertje heeft conversaties middels foto’s en emoticons. Ik begrijp niet waarom mijn dochter op school aan elkaar leert schrijven, want haar kleinkind gaat dat echt niet meer doen.

Dit zijn feiten. Niet omdat enkele van ons de drang hebben naar ontwikkeling, maar iedereen. Gewoon omdat het in ons zit, we er mee geboren worden en het bij ons hoort. Het leven is continu verbeteren. Dus wat we eind dit jaar terugzien in het overzicht van pieken in de bakkerijbranche? Het kan zomaar jouw verhaal zijn, want het zit in je aard. Dus mocht je stil blijven staan, dat ligt het in ieder geval niet aan mij, maar wel aan jou.

Altijd op de hoogte blijven?