‘Leuk om te zien hoe mensen reageren op mijn producten’

Gouden Gard 2019

In 2019 won patissier en chocolatier Sibrich Bakker de Gouden Gard. “Meedoen aan die ­wedstrijd was heel leerzaam en goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling.” Corona is ­ellendig, maar heeft ook voordelen, zoals meer aandacht voor ambachtelijke en lokale producten. “Wat mij betreft hebben kwaliteit en ­duurzaamheid de toekomst.”

“Na de havo heb ik de koksopleiding afgerond, daarna volgde ik een opleiding Ondernemer Bakkerij en vervolgens een opleiding Patisserie. Ook heb ik een cursus Basis IJsbereider gedaan. Nu werk ik alweer drie jaar als patissier en chocolatier bij patisserie Crème de la Crème (het eerste jaar nog tijdens mijn BBL-patisserieopleiding). Mensen worden blij van lekker eten en gebak, dat eet je om iets te vieren en het is mooi dat ik daaraan kan bijdragen. Het is leuk om te zien hoe ze reageren op wat ik heb gemaakt. Ik ben graag creatief bezig, en dan kun je de dingen die ik maak nog opeten ook!”

Gouden Gard

“Omdat ik vorig jaar de Gouden Gard heb gewonnen, mocht ik aan allerlei evenementen meedoen, zoals gebak maken voor Prinses Beatrix. Helaas ging veel niet door vanwege het coronavirus, maar
ik merk dat ik er wel wat bekendheid door heb gekregen. Je kunt bijvoorbeeld makkelijker ergens meelopen en nieuwe bedrijven leren kennen als mensen weten wie je bent. Meedoen aan die wedstrijd was ook heel leerzaam en goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling; je krijgt echt een stukje zelfverzekerdheid, omdat je weet dat je goed bezig bent. Daarnaast ben ik heel blij en trots dat ik heb gewonnen.”

Trends

“Ik merk dat mensen sinds corona meer aandacht hebben voor ambachtelijkheid en vaker kiezen voor lokale producten. Ik hoop dat die trend doorzet. Verder zie ik dat er bij bakkers steeds meer Franse patisserie wordt verkocht en er meer met desems wordt gewerkt. Die variatie vind ik leuk en het is fijn dat de klant ervoor openstaat. Ook merk ik dat er bij Crème de la Crème steeds meer vraag is naar veganistische en suikervrije desserts, dat zal zeker doorzetten. Wat mij betreft hebben kwaliteit en duurzaam­heid echt de toekomst. Daar zijn bakkers zelf ook mee bezig, door bijvoorbeeld overgeschoten producten met korting te verkopen. Het is fijn dat ook mensen die met minder te besteden hebben zo toch iets lekkers in huis kunnen halen.

Lees ook
‘Als baas moet je weten waar het over gaat’

‘Als baas moet je weten waar het over gaat’

Lucas Gambardella (22) kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten; zijn moeder Meike Schaling runt in Amsterdam de Franse patisserie Petit Gateau. Lucas volgde zelf ook een bakkersopleiding en werkt nu bij zijn moeder in de zaak. Ondertussen studeert hij door om zijn eigen droom waar te maken: een patisserie in New York.

SVH en Bakery Institute slaan handen ineen voor nieuw lesmateriaal

SVH en Bakery Institute slaan handen ineen voor nieuw lesmateriaal

Horeca en de bakkerijsector smelten steeds meer samen.Brood en patisserie spelen een grotere rol in de horeca en er komen steeds meer formules met horeca in de bakkerijsector. Daarom bundelen SVH en Bakery Institute de krachten om nieuwe leermiddelen te ontwikkelen die voorzien in de behoeften van beide branches.

De NBOV: ook voor de chocolatier

De NBOV: ook voor de chocolatier

“Er staan boa’s in mijn bonbonzaak die zeggen dat ik dicht moet, omdat ik geen essentiële winkel zou zijn.” En: “Waarop moet ik letten als ik een winkel open om mijn chocolade ook aan consumenten te verkopen?” Voorbeelden van kwesties waarmee de NBOV onlangs twee chocolatiers hielp.