Let op de berekening van heffingen

Water_pxhere

U betaalt misschien te veel waterschapsbelasting, omdat sommige waterschappen ervan uitgaan dat bakkerijen al het gebruikte water lozen, terwijl een deel daarvan natuurlijk in de producten terechtkomt. Hoe zit dat?

De NBOV krijgt steeds vaker vragen van bakkers over de hoogte van de waterschapsbelasting: de heffing voor het gebruik van water en de lozing van vervuild water. “Deze belasting bestaat uit de watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing”, vertelt Wiepkje Colijn, beleidsadviseur bij de NBOV. “Verontreinigingsheffing betaalt u alleen als u rechtstreeks op het oppervlaktewater loost. De watersysteemheffing is gebaseerd op de WOZ-waarde; de zuiveringsheffing wordt geheven aan de hand van uw watergebruik en hoe vuil het afgevoerde water is. Soms gaat er iets mis bij de berekening van het watergebruik, of wordt een te hoge WOZ-waarde gehanteerd. De aanslag kan daardoor te hoog uitvallen.”

Watersysteemheffing

De watersysteemheffing berekent het waterschap op basis van de WOZ-waarde van de gebouwen en de economische waarde van de onbebouwde grond. “De WOZ-waarde staat in de WOZ-beschikking van de gemeente. Deze waarde is in 2018 over het algemeen gestegen en beïnvloedt de hoogte van de watersysteemheffing. Is de WOZ-waarde volgens u niet correct, dan maakt u bezwaar bij de gemeente.”

Zuiveringsheffing

Met de zuiveringsheffing dekt het waterschap de zuiveringskosten van afvalwater. Uw voorlopige aanslag vermeldt de zuiveringsheffing in vervuilingseenheden, afhankelijk van uw watergebruik en hoe vuil het afgevoerde water is. “Soms klopt deze berekening niet, omdat het waterschap denkt dat het watergebruik van bakkerijen gelijk is aan de hoeveelheid geloosd water, terwijl een groot deel van het water gebruikt wordt om producten te maken.”

Daadwerkelijk watergebruik

Hoe berekent u hoeveel water u echt loost? Wiepkje Colijn: “In het kort: ga voor al uw recepturen na hoeveel liter water u per receptuur gebruikt. Dat vermenigvuldigt u met het aantal keren dat u deze receptuur per jaar maakt. Het water dat u gebruikt voor producten, mag u van het watergebruik aftrekken, want dit water loost u niet. Dit daadwerkelijke watergebruik vult u in bij de aangifte. Om dit watergebruik eenvoudig te berekenen, kunnen NBOV-leden op de NBOV-website (onder Energie en water) een rekentool downloaden.”

Bezwaar maken

Is de zuiveringsheffing in de voorlopige aanslag hoger dan in 2018, dan kunt u bezwaar maken bij het waterschap. Geef daarbij aan dat een groot deel van het water is gebruikt als ingrediënt voor bakkerijproducten. “Als u voor het daadwerkelijke watergebruik wilt worden aangeslagen, moet u wel eerst nagaan of het waterschap daaraan voorwaarden stelt”, besluit Wiepkje Colijn. “Soms is bijvoorbeeld een watermeter bij de afvoer verplicht, of moet een minimaal percentage water voor de productie van levensmiddelen gebruikt worden. In die gevallen kunt u deze berekening niet gebruiken om bezwaar te maken.”

Dossiers
Lees ook
NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

Bakkers beginnen de effecten van de coronamaatregelen te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging NBOV. Bijna 80 procent van de bakkers lopen omzet uit het derde kanaal, de afzet aan horeca en catering. Ook zien bakkers (41 procent) minder klanten in de winkel en bijna 62 procent geeft aan dit voorjaar 32 procent omzet mis te lopen.

Bedrijfsvoering = samenwerken

Bedrijfsvoering = samenwerken

Als ik deze column schrijf, werken we een dikke maand volgens de strenge coronaregelgeving. Je zult maar een horecabedrijf hebben, of een bakkerij in een regio waar de overheid de toegang voor toeristen verbiedt. Bedrijfsvoering? Bedrijfsontvoering, lijkt het soms – al begrijpen we dondersgoed waarom het moet.

Blijf alert: Voorkom cybercriminaliteit

Blijf alert: Voorkom cybercriminaliteit

Ondernemers, overheden en organisaties zien de pogingen tot cybercriminaliteit de laatste tijd flink toenemen. Alertheid kan voorkomen dat u slachtoffer wordt; vooruitdenken ook.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...