Lekker Boterletter

Boterletter_Stichting AMbachtelijke Bakkerij

Boterletter_Stichting-AMbachtelijke-Bakkerij-300x191 In de tijd rondom Sinterklaas hebben roomboter amandelstaven de vorm van een letter S, O of M - of op de kop gezien een W. Is het product recht en langwerpig, dan spreken we van een roomboter amandelstaaf. Rondom de kersttijd wordt het product meestal opgemaakt als (kerst)krans. Welke vorm het ook heeft: een stukje roomboter amandel­letter gaat er altijd wel in!

Tekst en beeld: Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Roomboter amandelstaven worden ook wel boterletters genoemd, wanneer het bladerdeeg uitsluitend met roomboter is bereid. Bladerdeeg is een zogenaamd korstdeeg. Volgens de overlevering is het ooit bij toeval ontstaan. Pasteibakker ­Claude Lorraine vergat op een dag boter in zijn deeg te ­verwerken en besloot, om toch tot een goed product te komen, op het allerlaatst de ­boter zodanig door het deeg heen te vouwen dat de boter niet meer te zien was. Tot zijn verbazing ontstond er op deze manier een veel brosser en luchtiger product dan hij gewend was. Lorraine wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als de uitvinder van bladerdeeg.

De staven van bladerdeeg worden gevuld met amandelspijs. Natuurlijk is ook de kwaliteit van het amandelspijs van belang voor de smaak van een boterletter. De verhouding tussen het aantal delen amandelen en het aantal delen suiker ­bepaalt de kwaliteit. Hoe meer amandelen, hoe beter de amandelspijs. Ook de kwaliteit van de amandelen is hierop van invloed. Binnen banketbakkerijen worden ze met de grootst mogelijke zorg gewalst, zodat de smaak behouden blijft.

Breuklijnen

De vorm in letters heeft, net als bij chocoladeletters, van origine een educatieve achtergrond. De keuze voor de letters die vandaag de dag worden gebakken, heeft echter vooral een baktechnische achtergrond. Alleen letters die bestaan uit één vloeiende lijn blijven gegarandeerd heel tijdens het bakken. Letters met tussen­streepjes vallen hierdoor af, want die blijven niet vastzitten. Sommige letters, zoals de L, bestaan weliswaar uit één lijn maar worden toch niet vaak gemaakt. Dit komt omdat ze een doos niet goed opvullen en het risico op breuk tijdens transport daardoor groot is.

Lees ook
Confettimomentjes creëren

Confettimomentjes creëren

Op zaterdagavond 25 mei organiseert de Stichting Ambachtelijke Bakkerij in samenwerking met de NBOV een feestelijk evenement voor ambachtelijke bakkers en al hun medewerkers: Bake Out. De avond in De Rijtuigenloods in Amersfoort wordt leuk én leerzaam: de perfecte setting dus voor een personeelsfeest of een bedrijfsuitje. Na het succes van...

Programma Bake Out 2019 is rond

Programma Bake Out 2019 is rond

Dit jaar organiseren NBOV en Stichting Ambachtelijke Bakkerij voor het eerst Bake Out, een bedrijfsuitje voor de ambachtelijke bakkerijbranche. Het programma voor deze eerste editie is rond en bestaat uit workshops, boeiende sprekers, eten, drinken en een groot feest als afsluiting. Bake Out vindt plaats op zaterdagavond 25 mei in De Rijtuigenloods...

Nieuwe website Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Nieuwe website Stichting Ambachtelijke Bakkerij

De nieuwe website van Stichting Ambachtelijke Bakkerij is live. Niet alleen de lay-out is aangepakt, ook de inhoud en functionaliteit zijn flink verbeterd. Het platform is speciaal voor de ambachtelijke (banket)bakkers ontwikkeld, zodat deze zijn of haar bakkerij nóg succesvoller kan maken.  Op de nieuwe website kunnen bakkers nog makkelijker...

Productiemedewerkers industriele bakkerij

Productiemedewerkers industriele bakkerij

Beschrijving Productiemedewerkers en industriele banketbakkers vervullen een belangrijke taak. Samen met je collega's zorg je ervoor dat duizenden mensen elke dag...

Broodbakker omgeving Rotterdam

Broodbakker omgeving Rotterdam

Beschrijving Als broodbakker bij Het Ambacht maken wij de match naar vacatures voor de lange termijn. Voor ieder wat wils, heb je de ervaring of ambitie voor de...

Banketbakker omgeving Helmond

Banketbakker omgeving Helmond

Beschrijving In deze functie produceer je de lekkerste gebaksproducten uit Limburg. Samen met je collega’s verzorg je veel handwerk, maar ben je ook in staat...