Kredietunie Bakkerij Ondernemers koppelt kredietnemers aan coach

3 september 2021 Linda van ’t Land
Bastiën en Irene van Rosendaal in de overgenomen zaak in Dinteloord, het tweede Bakhuys. De benodigde investeringen waren mogelijk dankzij de KBO (foto: Koos Groenewold).

Bakkers die geld tekortkomen om bijvoorbeeld een bedrijf over te nemen, een filiaal te openen of een grote investering te doen, kunnen aankloppen bij de Kredietunie Bakkerij Ondernemers. “De KBO is gezien de rente een relatief dure vorm van financieren, maar je treft er branchegenoten die jou als bakker én als ondernemer verder helpen”, aldus kredietnemer Bastiën van Rosendaal uit Steenbergen.

Door Linda van 't Land

Toen Bastiën van Rosendaal in 2017 vrij onverwachts een bakkerij met een winkel, bovenwoning en de gehele inventaris in Dinteloord kon overnemen, twijfelde hij geen moment. “Ik was al langere tijd op zoek naar een grotere productieruimte, omdat de bakkerij bij onze eerste winkel in Steenbergen echt uit zijn voegen was gebarsten. Met de aankoop van het bedrijf in Dinteloord gingen we van 120 naar 300 vierkante meter productieruimte én we kregen een extra winkel.”

Begrip en goodwill

Soms komen dergelijke buitenkansjes op je pad als bakker. Maar op zo’n moment is er niet altijd voldoende geld beschikbaar om de overname te financieren of het gekochte pand op te knappen en in te richten voor eigen gebruik. “De bakkerij in Dintel­oord bleek extreem muf en vochtig en de winkel daar had dringend een facelift nodig”, aldus Van Rosendaal. “We moesten zo snel mogelijk investeren. En flink ook.”

Van Rosendaal wendt zich voor de financiering van de benodigde nieuwe voorpui en het interieur direct tot de Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO). “Zij begrijpen wat je wilt en nodig hebt. Bestuurslid Kees Verkerk, die later onze coach werd, kwam hier binnenlopen en zag in één oogopslag: deze winkel moet worden vernieuwd. Dat hoef je mensen met ervaring in de sector niet uit te leggen. Het maakt dat je op veel begrip en goodwill stuit én dat je snel kunt schakelen.”

Beoordeling

De Kredietunie Bakkerij Ondernemers ondersteunt bakkers met een kredietbehoefte van circa 50.000 tot 250.000 euro. De looptijd van het krediet is maximaal zeven jaar en er dient een rente te worden betaald die hoger is dan bij de bank. “Maar daar krijg je veel voor terug”, benadrukt bestuursvoorzitter Robert van de Leur.

“Voordat wij besluiten al dan niet een krediet te verstrekken, kijken wij in het hart en de ziel van de ondernemer in kwestie. Wij zetten niet zoals andere geldverstrekkers vinkjes op een digitaal formulier, maar beoordelen het ondernemerschap en laten onze persoonlijke kennis van de sector meewegen. Hierdoor gaan we soms verder dan traditionele geldverstrekkers – maar soms ook juist niet. We kijken op basis van kennis en ervaring naar de kans van slagen. Bovendien koppelen wij een coach aan iedere kredietnemer op basis van zijn persoonskenmerken. Die kan bijvoorbeeld te ontwikkelen aspecten verder naar voren halen.”

Spiegel voorhouden

Wie een krediet neemt bij de KBO, krijgt er dus altijd een coach bij: iemand uit de bakkerijbranche met veel kennis en ervaring, die zorgvuldig aan de kredietaanvrager is gekoppeld. “We doen dat niet om te controleren wat er met ons geld gebeurt, maar we streven ernaar bakkers ook in hun ondernemerschap optimaal te ondersteunen”, aldus Van de Leur. “We kijken bijvoorbeeld naar de rolverdeling tussen partners. We houden de bakker een spiegel voor. En ik durf wel te zeggen dat ondernemen daardoor nog leuker wordt!”

Tegenslag

Bakkerij sonnevelft Fijnaart_foto koos groenewold

Jan Boertjes in zijn bakkerij in Fijnaart. “Toen we overwogen om zonnepanelen voor de bakkerij aan te schaffen heb ik eerst contact gezocht met mijn coach bij de KBO.” (foto: Koos Groenewold)

Van de Leur is zelf onder meer coach van Jan Boertjes, eigenaar van Bakkerij Sonneveld in Fijnaart. Bakkerij Sonneveld heeft veel nadelige gevolgen ondervonden van een filiaal in Roosendaal. “Veel problemen met ziek personeel, met een bezorger en met de huurbaas. Het filiaal was echt een blok aan ons been en per saldo kwamen we, ondanks de goede winkel in Fijnaart, toch steeds onder nul uit. Een heel vervelende periode”, vertelt Boertjes. “Nog vervelender werd het, toen huisbankier ABN AMRO werd overgenomen door Deutsche Bank en ons verzocht een andere bank te zoeken, omdat ze ons niet langer als klant wilden hebben. Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig wanneer je er zelf financieel gezien niet geweldig voorstaat.”

Een krediet van de KBO biedt uitkomst – en coach Van de Leur blijkt van grote waarde voor de ondernemers. “Toen we overwogen om zonnepanelen voor de bakkerij aan te schaffen, heb ik daarover eerst contact met Robert gezocht”, vertelt Boertjes. “Het is fijn dat je dingen kunt overleggen; je wilt niet onderuitgaan als ondernemer. Soms leg ik zijn advies naast me neer: ik blijf zelfstandig ondernemer. Maar heel vaak neem ik dingen van hem aan. Je coach weet altijd wel wat, en twee weten sowieso meer dan één.”

Vertrouwensband

Van de Leur: “In Nederland bestaan veel vooroordelen over het hebben van een coach, terwijl het bijvoorbeeld in Amerika heel normaal is. Juist kleinere bedrijven zijn gebaat bij een coach, die helpt om het roer de goede kant op te krijgen. It’s lonely at the top: dat herkent iedere ondernemer. Je kunt niet alles met je medewerkers of je partner bespreken. Een coach kan je sparringpartner zijn, die kritisch meekijkt en je vooruithelpt.”

Dat kan Bastiën van Rosendaal alleen maar bevestigen. Hij is blij met zijn coach van de KBO. “Kees is een fijn mens en een uitstekende zakenman. Ik kende hem uit het verleden al als een enorme rekenaar en stuur hem nu al mijn cijfers door. Er is sprake van een vertrouwensband. Juist zijn scherpe blik, waarmee hij over je schouder meekijkt, helpt mij verder als ondernemer.”

Altijd op de hoogte blijven?