33-Vraagbaak-NBC-Foto-Zsuzsan-Proos-art-300x295 ‘Koolhydraten zijn slecht, minder koolhydraten in je dieet is beter; zo wordt regelmatig in de media beweerd. In brood zitten koolhydraten. Betekent dit dat brood in de gevarenzone zit?’

Volgens Zsuzsan Proos, kennisspecialist voeding en gezondheid, is het antwoord hierop simpelweg: nee. Koolhydraten hebben we nodig. Ze geven ons energie die we elke dag nodig hebben. Als je kijkt naar de richtlijnen van de Gezondheidsraad, die zegt dat we 40-70 procent van onze dagelijkse energie uit koolhydraten mogen halen, kun je je afvragen of we met zijn allen überhaupt voldoende koolhydraten eten.

Brandstof

Brood bevat vooral koolhydraten in de vorm van zetmeel. Dat is een goede energieleverancier (oftewel ‘brandstof’) voor ons lichaam. Het zetmeel wordt in de maag en darmen afgebroken tot kleine brokstukjes glucose, die in het bloed worden opgenomen. Het lichaam kan de glucose dan direct gebruiken of opslaan als reserve. Want het lichaam heeft de hele dag glucose nodig.Het advies is om dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkoren graanproducten te gebruiken. In Nederland voldoet maar ruim de helft van de volwassen mannen en een derde van de vrouwen aan deze richtlijn van de Gezondheidsraad, blijkt uit onderzoek. Dat is jammer! Want het eten van voldoende volkoren producten is goed voor de gezondheid. Zoals het Voedingscentrum

vermeldt op zijn website: het eten van volkoren producten verlaagt risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Dat wetende is het eten van drie sneetjes volkorenbrood (samen ruim 90 gram) toch de moeite waard?

Menu

Wie zegt dik te worden van brood of een opgeblazen gevoel te krijgen, spreek ik niet tegen. Als een klant dit zo ervaart, wie zijn wij dan om te zeggen dat het niet zo is? Ik kan alleen aangeven dat een snee volkorenbrood niet veel calorieën bevat. Zeker als je mager beleg kiest, krijg je juist met relatief weinig calorieën veel goede verzadigende voedingsstoffen binnen, waarmee je voor langere periode energie binnenkrijgt. Iedere klant kiest hoe hij zijn menu samenstelt. Dat laat hem vrij. Wél kunt u als bakker zeer stellig tegenspreken: Koolhydraten zijn niet slecht en een (volkoren) boterham ook zeker niet!

Altijd op de hoogte blijven?