Kefirbrood

5 oktober 2018

Bakkers-in-bedrijf_Royal-Steensma-_Kefirbrood-300x200 Meester Boulanger Hiljo Hillebrand, werkzaam bij Royal Steensma als baktechnisch adviseur, heeft voor zijn werkgever het recept van een kefirbrood ontwikkeld. “Kefir is een yoghurtachtige drank, die steeds populairder wordt en die je al volop terugvindt in het zuivelschap van de supermarkt”, aldus Hiljo. “Vanwege de aanwezige melkzuurbacterie ook interessant voor bakkers!”

“Omdat wij bij Royal Steensma al langer melk en karnemelk gebruiken bij het bakken van brood, leek het mij interessant om ook eens met kefir te experimenteren”, vertelt Hiljo Hillebrand. “Per slot van rekening levert kefir een melkzuurbacterie, waardoor het in een deeg richting de werking en ook de smaak van desem gaat.”

De Meester Boulanger laat de kefir eerst in de zadenmix trekken, zodat het zuurtje goed in de granen zit. “Ik maak er een kookstuk van, dat ik vervolgens ook ga bakken. Dat levert een brood met een unieke, lichtzure smaak op.” Hij adviseert bakkers om het brood als ‘kefirbrood’ aan de klant te presenteren en vooral de smaak ervan te benadrukken. “Aan kefir worden diverse gezondheidsbevorderende kwaliteiten toegeschreven. Toch moet je als bakker altijd voorzichtig zijn met gezondheidsclaims. Presenteer het gewoon als een smakelijk brood op basis van een trendy, vernieuwend product!”

Ingrediënten:

  • 3.000 gram kefir
  • 3.000 gram zadenmix
  • 7.000 gram bloem
  • 150 gram zout
  • 150 gram gist
  • 200 gram Kaisermeister
  • 6.000 gram water
  • 500 gram inwaswater

Bereidingswijze:

  • 3.000 gram zadenmix en kefir door elkaar mengen en in een koekblik plaatsen.
  • Het stuk circa tien uur bakken op 120°C of in de restwarmte van de oven.
  • Meng alle grondstoffen door elkaar en kneed dit af tot een goed afgekneed deeg. Draai vervolgens het inwaswater door. Plaats het deeg in een ingevette bak en dek deze af met plastic. Laat het deeg 90 minuten bulkrijzen.
  • Weeg het deeg af op 475 gram en direct licht opbollen. Laat de bollen 30 minuten rijzen. Punt het deeg op en decoreer deze met de Zadenmix. Geef het brood een narijs van ca. 60 min.
  • Schiet het brood in bij 240°C met stoom en bak af op 220°C in 30-35 minuten gaar.

Royal Steensma_logo_klein Wilt u ook ons najaarsmagazine boordevol inspirerende recepten en tips voor de ambachtelijke ondernemer ontvangen? Neem dan contact met ons op!

Royal Steensma

  • Industrieweg 14
  • 3133 EE Vlaardingen
  • T. 088 – 16 32 000
  • M. info@steensma.com

W. www.steensma.com

Lees meer over Royal Steensma en de recepten in ons dossier Meesterlijke creaties.

Altijd op de hoogte blijven?