‘Je ziet wat eten doet voor mensen’

josje moonen_foto Peter remmelzwaai

Foto: Peter ­Remmelzwaal

Josje Moonen (25) werkt als patissier bij Bontom in Nijkerk. Dit voorjaar won ze de Jurgen Willems Motivatieprijs. Haar toekomst ziet ze echter niet alleen in de patisserie, ze wil ook graag anderen onderwijzen in het bakkersvak. “Door anderen het vak te leren, ontwikkel je jezelf ook.”

“Op aanraden van mijn docenten op de middelbare school ben ik de bakkersopleiding gaan doen. Ik bakte veel thuis en had mijn havodiploma net niet gehaald. Het jaar daarna ben ik avondschool gaan combineren met de bakkersopleiding. Ik heb nog lang getwijfeld: wilde ik een hbo-opleiding gaan doen of door met de bakkersopleiding? Tijdens mijn stage in de keuken bij de Librije – in het derde jaar – was ik overtuigd dat ik het vak leuk genoeg vond om door te gaan. We mochten de gerechten zelf naar de gasten brengen en toelichten. Je ziet dan wat eten kan doen voor mensen en dat heeft zeker meegespeeld bij de keuze om door te gaan in dit vak.”

Mogelijkheden

“Er is binnen de patisserie heel veel mogelijk. Als je een onderzoekend type bent, kun je je goed richten op het ontwikkelen van recepten en smaakcombinaties. Als je artistiek bent, kun je je creativiteit kwijt. Daarnaast maak je mensen blij met zoetigheid en lekkernij. Ik denk niet dat ik ooit een eigen zaak zou willen. Ik zou liever een paar dagen willen werken in een patisserie, zoals ik nu doe bij Bontom in Nijkerk, en daarnaast les willen geven in dit vak. Ik merk dat ik er energie van krijg om mensen iets te leren. Daarnaast heb je dan ook veel contact met mensen, dat vind ik fijn en dat mis ik soms als ik in de productie werk.”

Jurgen Willems Motivatieprijs

“In maart deed ik mee aan de Dutch Pastry Award en daar won ik de Jurgen Willems Motivatieprijs. Het thema was Hollands Glorie. Voor de wedstrijd moesten we een desserttaart en een showstuk maken. Als taart had ik ‘oma’s mandje’ gemaakt, de taart had een gehaakte uitstraling. Mijn showstuk was een ‘tegen-de-wind-in- fietser’, met tulpen van suiker en Delftsblauwe tegels. Ik deed vooral mee voor mijn eigen ontwikkeling en niet zozeer om te winnen. Dat ik een vierde plek had en ook nog eens de motivatieprijs won, waardeerde ik daarom des te meer. Ik mocht een cursus naar keuze volgen bij het Bakery Institute. Mijn werkgever motiveert ons om mee te doen aan wedstrijden en onszelf te ontwikkelen. We hebben een sleutel van het pand en mogen er ook na werktijd mee aan de slag.”

Dossiers
Lees ook
Burgemeester opent bakkerschool Curio

Burgemeester opent bakkerschool Curio

Burgemeester Depla van Breda verrichtte donderdag 19 november de officiële opening van de nieuwe locatie van de bakkersopleiding van Curio. Hij deed dit samen met meester patissier Hidde de Brabander en Curio-bestuursvoorzitter Rob Neutelings.

'Ik wilde kennismaken met verschillende manieren van bakken'

'Ik wilde kennismaken met verschillende manieren van bakken'

Bakkerszonen die hun ouders achternagaan, of buitenstaanders die plotseling gegrepen worden door het vak: de bakkers in Nederland zijn van zeer wisselende komaf. Of ze komen erachter dat ze liever iets anders doen dan bakken. Gelukkig kan dat ook binnen de branche: die biedt een breed scala aan carrièrekansen. Vandaag deel 2 met Giel Vermeulen.

'Hier ligt onze passie'

'Hier ligt onze passie'

Bakkerszonen die hun ouders achternagaan, of buitenstaanders die plotseling gegrepen worden door het vak: de bakkers in Nederland zijn van zeer wisselende komaf. Of ze komen erachter dat ze liever iets anders doen dan bakken. Gelukkig kan dat ook binnen de branche: die biedt een breed scala aan carrièrekansen. Vandaag deel 1 met Sean en Suri Fonseca.

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...