‘Je moet doen wat je écht leuk vindt’

21 juni 2022 Sanne Wolters

Foto: NoPoint Fotostudio

Twee opleidingen tegelijk volgen én in de bakkerij werken: Niels de Rouw (20) doet er alles aan zodat hij samen met zus Lisa de familiezaak kan overnemen. Tot die tijd kijkt de nieuwbakken beste jonge patissier van Nederland de kunst af van de experts.

“De mbo-niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend banketbakker heb ik in één schooljaar afgerond. Daar staat drie jaar voor, maar het was me nooit gelukt zonder de hulp van mijn docenten en de steun van mijn omgeving. Inmiddels volg ik de patisserieopleiding. Tegelijkertijd volg ik één dag in de week een hbo-studie Bedrijfskunde. De rest van de tijd werk ik in het bedrijf van mijn ouders: Patisserie de Rouw. Ik wil samen met mijn zus de zaak overnemen en daarom moet ik niet alleen vakkennis opdoen, maar ook alles weten over het runnen van een bedrijf. Ik leer ondertussen ook veel van de 21 experts die hier rondlopen. Als we op school les hebben gehad over macarons, kan ik onze macaronspecialist om extra uitleg vragen. Dit vak past bij me. Ik kan goed leren, maar werk toch het liefst met mijn handen. Ook spreekt de afwisseling me erg aan. Je kunt je in veel verschillende gebieden verdiepen. Het is jammer dat zo veel studiegenoten de bakkersopleiding niet afronden, maar dat zie ik ook gebeuren bij mijn hbo-opleiding. Het ligt dus niet per se aan het vak. Ik denk dat je iets moet doen wat je écht leuk vindt, anders houd je het niet vol. Iedereen in het bedrijf heeft die passie. Mijn ouders lieten ons dat van jongs af aan al zien en daardoor is het bij mijn zus en mij ook gaan groeien.

Mijn vrienden zeggen soms ‘moet je alweer werken?’, maar voor mij voelt het nooit als werk. Ik vind het oprecht leuk. Ik ben trots op wat we doen, daar werkt iedereen hard voor. Anders hadden we, al zeg ik het zelf, nooit de mooiste en beste patisserie van Nederland kunnen hebben. En die mogen wij straks runnen, maar eerst dit jaar mijn mboopleiding afronden en mijn propedeuse halen aan de hogeschool. Daarna wil ik stages gaan lopen bij de beste patissiers ter wereld om daar een kijkje achter de schermen te nemen.”

Bakkers in bedrijf laat een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Altijd op de hoogte blijven?