‘Je hebt niets te verliezen’

5 juni 2024 Esmee de Winter Niels van Kleij
Niels van Kleij (18) nam deel aan de wedstrijd voor de Talentenprijs Patisserie tijdens de Gouden Gard 2023. Zijn werelds desserttaartje viel direct op bij de redactie van Bakkers in Bedrijf, oftewel de consumentenjury. Dankzij de unieke smaak van dat taartje veroverde Niels de eerste plaats van de consumentenprijs. 

Ik volg de opleiding Brood en Banket op het Curio in Breda en werk en leer momenteel bij Bakkerij Verba in Werkendam. Ik heb het momenteel erg naar mijn zin bij bakkerij Verba en ik hoop dat ik hier nog veel mag leren.

Mijn baas vertelde over de wedstrijd om de Talentenprijs Patisserie en vroeg of ik hieraan mee wilde doen. Het leek mij een leuke uitdaging om een desserttaartje te maken. Aangezien ik dit nog nooit had gedaan voor een wedstrijd kon ik hier weer van leren. Ik heb samen met mijn collega’s en baas heel veel over de smaak en de afwerking nagedacht. We kwamen op het idee om een smaak te gebruiken die je niet vaak voorbij ziet komen – yuzu – in combinatie met mandarijn, chocolade en hazelnoot. Voor de afwerking heb ik naar het thema gekeken en kwam zo op het idee van de oranje en rode glaçage als element vuur en de wereldbol voor alle elementen samen. Ik heb na werktijd zo veel mogelijk geoefend om mijn taartje perfect te maken. Ik streefde vooral naar een strakke afwerking. 

Ik had nooit verwacht dat ik dit kon. Ik ben trots dat ik mijzelf steeds weer blijf verbazen door aan wedstrijden mee te doen. Hiervoor had ik twee keer meegedaan aan de regionale Jeugdvakwedstrijden, waar ik een keer de eerste plaats en de derde plaats bemachtigde. Nadat ik de eerste plaats gewonnen had, mocht ik meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen, hier werd ik tweede. Ook ben ik bij de BakkersVakWedstrijden twee keer derde geworden. Afgelopen jaar mocht ik ook nog de titel ‘het beste Brabantse worstenbroodje’ op mijn naam dragen.

Ik wil graag blijven bakken. Dit jaar rond ik mijn opleiding Brood en Banket af en wil dan gaan studeren in de patisserie. Ook wil ik nog vaak aan wedstrijden meedoen om mijzelf uit te dagen. Andere jonge bakkers zou ik willen overtuigen om ook mee te doen. Als je twijfelt om mee te doen, denk dan maar: je hebt niets te verliezen, je kan jezelf alleen maar verbeteren en je leert er altijd van!”

Altijd op de hoogte blijven?