Is brood vegan?

21 maart 2023 Linda van Zonsbeek

Vegan is booming. Kun je brood en andere producten als vegan aanprijzen?

Vegan staat voor veganistisch. Dat gaat verder dan vegetarisch, wat staat voor: geen vlees of vis of andere ingrediënten waarvoor een dier gedood moet worden, zoals dierlijk stremsel, gelatine, schaal- en schelpdieren. In een veganistisch dieet mijd je álle producten van dierlijke oorsprong, dus bijvoorbeeld ook zuivel, eieren, honing en E-nummers op basis van bijvoorbeeld melk, ei of bijenwas.

Had veganisme een aantal jaar geleden een geitenwollensokken imago, tegenwoordig is het booming. Met veel vegan gerechten op Instagram en ook in de supermarkt vind je op veel producten het Vegan Keurmerk.

Of brood vegan is? ‘Gewoon’ grootbrood bevat veelal geen dierlijke ingrediënten en is dus vegan. Check altijd wel goed alle ingrediënten en E-nummers, want die kunnen wel van dierlijke afkomst zijn. Voor wie vegetarisch of veganistisch eet, is het wel aan te raden om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Dat zijn voedingsstoffen die je anders ook uit dierlijke producten haalt. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium in het voedingspatroon.

Check

Wees dus niet te snel met het presenteren van een product als ‘vegan’. Let goed op de gebruikte ingrediënten, het is gemakkelijk om een niet-vegan ingrediënt over het hoofd te zien. Chocolade bevat ook vaak melk en ook weipoeder of caseïne passen niet in een veganistisch dieet. En heb extra aandacht voor eventueel gebruikte E-nummers. Bepaalde Enummers kunnen van dierlijke herkomst zijn zoals E120 en E904 (luizen), E920 (haren) en E 471 (slachtvet).
De websites van de Vegetariërsbond en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme geven hier overzichten van. 

Zelf nagaan of een broodmix of bepaalde ingrediënten vegan zijn kan via bakkerssoftware of door navraag te doen bij je leverancier.
Vergeet ook niet je winkelpersoneel mee te nemen in de ontwikkelingen en uitleg te geven over de ingrediënten van het assortiment.

Trend of lifestyle

Of mensen nu heel strict een veganistisch dieet volgen of liever af en toe kiezen voor een vegan alternatief, het is duidelijk dat er een beweging is in de richting van meer plantaardig. Dat is immers goed voor de mens én de planeet. En het biedt ook de kans om je product als vegan aan te prijzen of een plantaardig alternatief te maken. Wellicht is dat al haalbaar met een kleine aanpassing in de receptuur. Het liefst met het Vegan Keurmerk, wel zo duidelijk voor de klant.

Linda van Zonsbeek
Kennisspecialist Voeding & Gezondheid

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Dat doen wij onder meer door het verstrekken van informatie en inzichten uit wet- en regelgeving en consumentenonderzoeken. Heb je een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.

Altijd op de hoogte blijven?