Brood is gezond. en dat geldt niet alleen voor volkoren. natuurlijk, in volkorenbrood zitten meer voedingvezels, vitaminen en mineralen dan in bijvoorbeeld witbrood. toch bevatten ook andere broodsoorten waardevolle voedingsstoffen.
Debora van Zee, voedingsdeskundige bij het voorlichtingsbureau Brood: “in volkorenmeel is de gehele graankorrel verwerkt. het buitenste deel van de korrel bevat de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Bloem komt uit het binnenste deel en bevat dus minder van deze v oedingsstoffen. zes sneetjes witbrood leveren 5 gram voedingsvezel, terwijl je met zes sneetjes volkoren wel 1 gram binnen krijgt. toch hoef je niet altijd voor volkorenbrood te kiezen om gezond te eten. als je varieert met de verschillende broodsoorten, krijg je ook veel vitaminen, mineralen en voedingsvezel binnen. De voedingswaarde wordt namelijk niet alleen bepaald door de meelsoort, maar ook door eventueel toegevoegde noten, zaden en/of zuidvruchten.
Uit berekeningen blijkt dat een gevarieerd broodmenu (bestaande uit bijvoorbeeld een snee volkorenbrood, een snee bruin, een meergranenpistolet, een mueslibolletje en een snee tijgerwit) vrijwel dezelfde hoeveelheid vitamine B1, B3, B6, foliumzuur en jodium levert als zes sneetjes volkoren. Dit voorbeeld broodmenu bevat zelfs méér vitamine B2 dan de zes volkerensneetjes (21% versus 12% van de aanbevolen hoeveelheid voor vrouwen). Bovendien levert het gevarieerde menu vergelijkbare hoev eelheden mineralen. hetzelfde geldt tot slot voor voedingsvezel. met het gevarieerde voorbeeldmenu krijg je 12 gram voedingsvezel binnen: maar 2 gram minder dan met alleen volkorenbrood en bijna 0% van wat je per dag nodig hebt.
Hoewel het dus gezond is om vaker broodsoorten te kiezen op basis van (volkoren)meel en/of met toegevoegde noten en zaden, hoeven uw klanten niet bang te zijn voor een vitaminetekort als zij regelmatig een witte boterham nemen. Door te variëren, lukt het hen bovendien makkelijker om v oldoende brood te eten (zes à zeven sneetjes per dag).” meer weten? kijk op www.nbc.nl, dossier voedingswaarde.