Inspiratie uit Londen – deel 2

3 september 2024 Marieke Pols Bakkers in bedrijf
INSPIRATIE | Londen is een culinaire hotspot. Denk aan de food markets, toprestaurants, bars en pubs. Maar ook op het gebied van patisserie, chocolade en brood is er veel te beleven. Van bekende namen als Pierre Hermé en Charbonnel et Walker tot kleine bakkerijen en patisserieën. Vandaag het tweede deel van onze inspiratietour.

Bakkers in bedrijf bezocht eerder dit jaar Londen en maakte een stadswandeling langs verschillende bakkerijen en patisserieën in Mayfair, Soho en Covent Garden. Wat gebeurt er in de Londense bakkerijen? Laat je inspireren door vakgenoten.

Charbonnel et Walker

(© Bakkers in bedrijf)
(© Bakkers in bedrijf)
(© Bakkers in bedrijf)
(© Bakkers in bedrijf)
 
 

In Mayfair, tussen grote modemerken als Prada, Valentino en Alexander Mc Queen, bevindt zich sinds 1875 de flagstore van Charbonnel et Walker en claimt daarmee de eerste chocolatier van het Verenigd Koninkrijk te zijn. Madame Charbonnel ruilde op uitnodiging van Edward VII Parijs in voor Londen en ontmoette daar Mrs. Walker. Samen startten ze de onderneming waarvoor Madame Charbonnel de chocolade maakte en Mrs. Walker de iconische doosjes ontwierp. Het kleine hoekpand ademt chocolade. De bonbons en truffels liggen keurig opgestapeld in piramides in de toonbank, terwijl de kasten in de muren volstaan met dozen gevuld met chocolade, truffels en andere lekkernijen. Walker et Charbonnel staat bekend om pure chocolade met 70 procent cacao en truffels. De chocolade met rozen en viooltjes zouden de favoriet van de overleden koningin Elizabeth zijn geweest

Cutter and Squidge

(© Bakkers in bedrijf)
(© Bakkers in bedrijf)
 
 

Cutter and Squidge is de onderneming van de zussen Annabel en Emily Lui. De twee verruilden de zakenwereld voor de bakkerij en openden in 2015 hun winkel en café in Soho. Daarnaast verkopen ze veel van hun producten online. Niet te zoet is het uitgangspunt in hun bakkerij. Ze maken vrijwel alles zelf wat resulteert in rustieke, vrolijke taarten en hun ‘biskies’, een soort gevulde koekjes. Daarnaast bieden ze ook een groot vegan en glutenvrij assortiment.

Hummingbird Bakery

Hummingbird 1 (© Bakkers in bedrijf)

De Amerikaanse Hummingbird Bakery opende in 2004 de eerste vestiging in Notting Hill. Inmiddels staat de teller op acht vestigingen waarvan twee in Dubai. Ook zijn er vier populaire bakboeken op de markt. Het assortiment bestaat uit gebak met een Amerikaanse twist. Het varieert van feestelijk gedecoreerde cupcakes en brownies tot chocolate chip en havermoutkoeken tot hele taarten zoals carrot, red velvet- en cheesecakes.

China Town Bakery

(© Bakkers in bedrijf)
(© Bakkers in bedrijf)
 
 

Midden in Chinatown zit China Town Bakery, met bijna tachtig soorten Chinees brood, gebak, pasteien en andere producten. De winkel bestaat uit drie delen. In het eerste gedeelte staat het gebak. Alles zit in plastic containers – zowel hele als stukken taart – zodat klanten deze mee kunnen pakken om af te rekenen in het tweede deel van de winkel waar ook alle broodproducten liggen. Hier bevindt zich ook de toegang naar de bakkerij kun je ook in de bakkerij kijken. Tot slot is er aan de straatkant een speciaal verkooploket voor gefrituurde producten zodat deze klanten niet de drukke winkel in hoeven.

St Johns Bakery

(© Bakkers in bedrijf)
(© Bakkers in bedrijf)
 
 

Fergus Henderson en Trevor Gulliver startten in 1994 met St Johns Restaurant met een ‘van kop tot staart’ menu. Voor het restaurant bakten ze zelf desembrood en vanwege de grote vraag naar dit brood openden ze St. Johns Bakery. In deze no-nonsense bakkerij staat het pure ingrediënt centraal. De grote bakkerij bevindt zich in Southwark, maar in Neal’s Yard – een kleurrijk steegje vlakbij Covent Garden – zit ook een klein winkeltje. Bij binnenkomst zijn de rustieke desembroden direct zichtbaar, zowel in de toonbank als in de rekken in de etalage. Daarnaast liggen er verschillende zoetigheden in de toonbank waaronder de eccles-cakes en donuts waar St Johns Bakery om bekend staat.

Arôme Bakery

(© Bakkers in bedrijf)
(© Bakkers in bedrijf)
 
 

De Franse patissier Alix André en Singaporese restaurateur Ellen Chew begonnen samen Arôme Bakery. Hier combineren ze Franse patisserie met Aziatische smaken. De langgerekte winkel heeft een strakke, minimalistische inrichting met een paar zitjes en een lange toonbank waarop de patisserie staat uitgestald. Dankzij deze inrichting kunnen de gasten deels in de keuken kijken. Op het menu staan verschillende soorten viennoiserie, zoals de bekende croissants en pain au chocolat, maar ook een miso bacon escargot en een worst en kaas croissant met Japanse bbq saus. De specialiteit is Arôme Honey Butter Toast, een snee zacht en luchtig shokupan (Japans melkbrood) met een knapperige honingkorst.

Heb je het eerste deel van onze inspiratie tour gemist? Lees het dan hier terug!

Naar het artikel

 

Altijd op de hoogte blijven?