Inspiratie uit Antwerpen

Bakkers in bedrijf_Eclairs

Een bus vol bakkers, patissiers en chocolatiers vertrok 5 april naar Antwerpen voor een Trendtour. Georganiseerd door Callebaut en Beko in het kader van Chocolade Compleet bevatte de dag vijf bezoeken en een deel vrije tijd om zelf nog wat rond te neuzen.

Onderverdeeld in vijf groepen bezochten ruim zestig deelnemers in de binnenstad van Antwerpen onder meer het spiksplinternieuwe Chez Clair. Deze zaak draait helemaal om eclairs. Twaalf verschillende soorten, elke dag vers gemaakt in Gent, worden ze ter plekke op de vestiging in Antwerpen gedecoreerd en verkocht. In maart ging de zaak open met dagelijks dertig stuks van elk, inmiddels zijn dat er al zestig en in het weekend 100. Eclairs zijn ‘in’ kunnen we wel zeggen. Chez Eclair vraagt 4,50 per ‘soes’ en ze gaan als warme broodjes over de toonbank.

De puurheid van Joost Arijs

Van de neonverlichting en het roze van de eclairs naar het strakke zwart/wit van Joost Arijs. Perfectie en vernieuwing zijn de sleutelwoorden van deze patissier en chocolatier. Zijn zaak is strak ingericht en zijn bonbons, macarons, pasta’s, jams en koekjes staan en liggen allemaal in het gelid. Zijn producten draaien ook niet om tierelantijntjes, zware smaakcombinaties of drukke decoraties. Wat van deze man vooral af te kijken valt, is de kunst van het verpakken. Waarbij de ronde doos voor zijn macarons en een doos met 26 verschillende vormen vakjes voor zijn verschillende bonbons het meest in het oog springen.

Grootse winkel

Van een heel andere orde is Patisserie Lints. Verreweg de grootste zaak die we bezochten. Met patisserie, brood, viennoiserie, chocola en een koffiecorner is de winkel een mooi voorbeeld van blurring. Leuk zijn de mandjes die in het begin van de zaak aan de muur hangen waar stukjes brood in liggen die de bezoekers kunnen proeven. En een van de Nederlandse bezoekers overweegt om ook een scherm in de zaak op te hangen zodat de klanten beter kunnen zien wat er allemaal te bestellen is, ook al ligt iets niet meer in de vitrine.

Overweldigend pand en chocolaterie

“Dominique Persoone is een smakenacrobaat.” Zo staat te lezen op de website van The Chocolate Line. De zaak is met winkels in Brugge en Antwerpen terug te vinden in de Michelin-gids. The Chocolate Line wordt dan ook de nummer 1 in de wereld genoemd. Een prachtige zaak in een nog mooier pand; het straalt één en al grandeur uit. Heel veel verschillende chocoladeproducten (van pillenpotjes tot brokken tot tientallen bonbons) in de meest prachtige verpakkingen, zorgen dat je je ogen uitkijkt. In de werkruimte achter de winkel mag je ook een blik werpen. Helaas troffen we de acrobaat niet thuis.

Sjokolat biedt Nederlanders inspiratie

Tot slot bezochten de groepen de kleinste zaak van deze reeks: Sjokolat. Iets minder strak dan Joost Arijs, iets minder decoraties dan The Chocolate Line. Iets meer in de Nederlandse stijl qua presentatie (bonbons in bakjes in de vitrine) en qua producten, zo vonden de meeste bezoekers. Veel verschillende repen met allerlei toppings waaronder gember, rode peper, bio-hennepzaak en natuurlijk speculoos (je bent niet voor niets in België). Sjokolat verkoopt naast chocola ook porselein. Het servies is in de winkel mooi opgesteld, en met en zonder chocolaatjes te koop.

Antwerpen = duur

Rest ons nog één belangrijke conclusie: waar je behoorlijk wat trends en goede ideeën kunt opsnuiven in Antwerpen, de prijzen die de patissiers en chocolatiers daar durven te vragen voor hun producten, kun je beter niet naar Nederland kopiëren. “Dan lopen onze klanten gelijk weg”, hoorden we verschillende bakkers opmerken.

Ook inspiratie opdoen?

Het over de grens kijken leverde de deelnemers een meer dan inspirerende dag op. Ook belangstelling voor zo’n dag? Kijk dan op de website van Chocolade Compleet. Van fabrieksbezoeken tot tours in Gent en Parijs; het inspiratie-overzicht helpt je op weg.

 
Lees ook
Redactiestage bij onze Food vakbladen

Redactiestage bij onze Food vakbladen

Wij zoeken een nieuwe stagiair(e)! Kom jij ons team versterken? Je gaat aan de slag voor de websites, bladen en social media. Je schrijft artikelen, maakt vlogs, bezoekt congressen en beurzen en gaat op reportage.

Drie vragen aan patissier Daniël Jongsma

Drie vragen aan patissier Daniël Jongsma

Werken in Koeweit biedt patissier Daniël Jongsma oneindige mogelijkheden. Van bruiloften met 240 kilo bonbons tot het omgaan met Aziatische collega’s: het is één grote uitdaging. Precies wat hij graag wilde toen hij aan zijn buitenlandse avontuur begon.

Nieuw hoofdkantoor voor Felchlin Zwitserland

Nieuw hoofdkantoor voor Felchlin Zwitserland

Na meer dan 100 jaar, werd in januari 2019 het hoofdkantoor van Max Felchlin AG met de productieruimten en de kantoorfaciliteiten samengevoegd in Ibach-Schwyz. Op deze manier is er een centrale faciliteit ontstaan, waar ruimte is voor zowel medewerkers van productie evenals kantoor, maar waar ook klanten en leveranciers samen komen.

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Wij zijn op zoek naar een banketbakker die kwaliteit hoog in het vaandel staan heeft en in staat is om zijn of haar collega`s te motiveren. Je komt in een moderne...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het vervaardigen...

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

De productieleider zorgt voor een juiste planning van medewerkers en een juiste aansturing voor de dag. Daarnaast zie je toe op de kwaliteit en hygiëne op de...