Inspiratie uit Antwerpen

Bakkers in bedrijf_Eclairs

Een bus vol bakkers, patissiers en chocolatiers vertrok 5 april naar Antwerpen voor een Trendtour. Georganiseerd door Callebaut en Beko in het kader van Chocolade Compleet bevatte de dag vijf bezoeken en een deel vrije tijd om zelf nog wat rond te neuzen.

Onderverdeeld in vijf groepen bezochten ruim zestig deelnemers in de binnenstad van Antwerpen onder meer het spiksplinternieuwe Chez Clair. Deze zaak draait helemaal om eclairs. Twaalf verschillende soorten, elke dag vers gemaakt in Gent, worden ze ter plekke op de vestiging in Antwerpen gedecoreerd en verkocht. In maart ging de zaak open met dagelijks dertig stuks van elk, inmiddels zijn dat er al zestig en in het weekend 100. Eclairs zijn ‘in’ kunnen we wel zeggen. Chez Eclair vraagt 4,50 per ‘soes’ en ze gaan als warme broodjes over de toonbank.

De puurheid van Joost Arijs

Van de neonverlichting en het roze van de eclairs naar het strakke zwart/wit van Joost Arijs. Perfectie en vernieuwing zijn de sleutelwoorden van deze patissier en chocolatier. Zijn zaak is strak ingericht en zijn bonbons, macarons, pasta’s, jams en koekjes staan en liggen allemaal in het gelid. Zijn producten draaien ook niet om tierelantijntjes, zware smaakcombinaties of drukke decoraties. Wat van deze man vooral af te kijken valt, is de kunst van het verpakken. Waarbij de ronde doos voor zijn macarons en een doos met 26 verschillende vormen vakjes voor zijn verschillende bonbons het meest in het oog springen.

Grootse winkel

Van een heel andere orde is Patisserie Lints. Verreweg de grootste zaak die we bezochten. Met patisserie, brood, viennoiserie, chocola en een koffiecorner is de winkel een mooi voorbeeld van blurring. Leuk zijn de mandjes die in het begin van de zaak aan de muur hangen waar stukjes brood in liggen die de bezoekers kunnen proeven. En een van de Nederlandse bezoekers overweegt om ook een scherm in de zaak op te hangen zodat de klanten beter kunnen zien wat er allemaal te bestellen is, ook al ligt iets niet meer in de vitrine.

Overweldigend pand en chocolaterie

“Dominique Persoone is een smakenacrobaat.” Zo staat te lezen op de website van The Chocolate Line. De zaak is met winkels in Brugge en Antwerpen terug te vinden in de Michelin-gids. The Chocolate Line wordt dan ook de nummer 1 in de wereld genoemd. Een prachtige zaak in een nog mooier pand; het straalt één en al grandeur uit. Heel veel verschillende chocoladeproducten (van pillenpotjes tot brokken tot tientallen bonbons) in de meest prachtige verpakkingen, zorgen dat je je ogen uitkijkt. In de werkruimte achter de winkel mag je ook een blik werpen. Helaas troffen we de acrobaat niet thuis.

Sjokolat biedt Nederlanders inspiratie

Tot slot bezochten de groepen de kleinste zaak van deze reeks: Sjokolat. Iets minder strak dan Joost Arijs, iets minder decoraties dan The Chocolate Line. Iets meer in de Nederlandse stijl qua presentatie (bonbons in bakjes in de vitrine) en qua producten, zo vonden de meeste bezoekers. Veel verschillende repen met allerlei toppings waaronder gember, rode peper, bio-hennepzaak en natuurlijk speculoos (je bent niet voor niets in België). Sjokolat verkoopt naast chocola ook porselein. Het servies is in de winkel mooi opgesteld, en met en zonder chocolaatjes te koop.

Antwerpen = duur

Rest ons nog één belangrijke conclusie: waar je behoorlijk wat trends en goede ideeën kunt opsnuiven in Antwerpen, de prijzen die de patissiers en chocolatiers daar durven te vragen voor hun producten, kun je beter niet naar Nederland kopiëren. “Dan lopen onze klanten gelijk weg”, hoorden we verschillende bakkers opmerken.

Ook inspiratie opdoen?

Het over de grens kijken leverde de deelnemers een meer dan inspirerende dag op. Ook belangstelling voor zo’n dag? Kijk dan op de website van Chocolade Compleet. Van fabrieksbezoeken tot tours in Gent en Parijs; het inspiratie-overzicht helpt je op weg.

 
Lees ook
Luuk Schaper is jong, doelgericht en ambitieus

Luuk Schaper is jong, doelgericht en ambitieus

Op zijn twaalfde wist hij het al: Luuk Schaper wilde bakker/patissier worden. In plaats van nog vier jaar naar de middelbare school in Nederland, voor hij met zijn passie aan de slag kon, koos hij ervoor om naar België te gaan. Daar kon hij namelijk direct de kneepjes van het vak leren. Nu, op zijn twintigste, heeft hij zijn eigen zaak: Luux by Berekuil...

Callebaut steunt lokale chocolatiers met online platform ‘Not Without My Chocolate’

Callebaut steunt lokale chocolatiers met online platform ‘Not Without My Chocolate’

Het virus Covid-19 heeft een grote impact op kleine lokale ondernemers. Zo ook op de Nederlandse chocolatiers. Normaal gesproken is Pasen voor hen een van de piekmomenten, maar nu blijven veel klanten weg. Daarom brengt het Belgische chocolademerk Callebaut het online platform ‘Not Without My Chocolate’ naar Nederland

Chocolade ‘lotusbloem’ dessert

Chocolade ‘lotusbloem’ dessert

ijdens Bakkersvak 2020 demonstreerde ik namens het Dutch Pastry Team de chocolade ‘lotusbloem’ ", vertelt Peter Remmelszwaai. "Het dessert is al enige tijd, in verschillende uitvoeringen,populair op social media. Ik heb er een eigen draai aan gegeven zodat de chocoladebloemen goed vooraf te maken zijn."

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...