Inspiratie opdoen in Londen – deel 1

27 augustus 2024 Marieke Pols Bakkers in bedrijf
INSPIRATIE | Londen is een culinaire hotspot. Denk aan de food markets, toprestaurants, bars en pubs. Maar ook op het gebied van patisserie, chocolade en brood is er veel te beleven. Van bekende namen als Pierre Hermé en Charbonnel et Walker tot kleine bakkerijen en patisserieën. Vandaag het eerste deel, volgende week volgt deel 2.

De vakantieperiode zit er (bijna) op. Een moment voor de bakker om zich voor te bereiden op het drukke najaar en inspiratie op te doen. Eerder dit jaar bezocht Bakkers in bedrijf Londen en maakte een stadswandeling langs verschillende bakkerijen en patisserieën in Mayfair, Soho en Covent Garden. Wat gebeurt er in de Londense bakkerijen? Laat je inspireren door vakgenoten.

Café L’Eto

Bij L’Eto staat de etalage vol met patisserie. Van grote taarten tot kleine gebakjes. (© Bakkers in bedrijf)
Bij L’Eto staat de etalage vol met patisserie. Van grote taarten tot kleine gebakjes. (© Bakkers in bedrijf)
 
 

Café L’Eto heeft verschillende vestigingen in Londen en in het Midden Oosten, onder andere in Saoudi Arabië, Dubai en Kuweit. Bij alle vestigingen staat de etalage vol met patisserie. Grote taarten en kleine gebakjes, zoals deze paarse macarongebakjes en frambozentaartjes, verleiden voorbijgangers om naar binnen te gaan. L’Eto omschrijft de patisserie als een verwenmoment. Onder het mom van ‘tel herinneringen en niet de calorieën’ pakken de patissiers dagelijks uit met taarten, cupcakes, brownes en nog veel meer. Alles ziet er even fraai uit, want naast smaak staat ook het uiterlijk centraal bij L’Eto.

Prestat

De winkel van Prestat is geïnspireerd door Roald Dahl. (© Bakkers in bedrijf)
De kleurrijke verpakkingen van Prestat (© Bakkers in bedrijf)
 
 

Prestat is een van de iconische Londense chocolatiers, gestart in 1902 door de Franse immigrant Antoine Dufour. Prestat gebruikt nog steeds zijn recepten voor de verschillende karamels, Turks fruit, chocolade fudge en de chocolade truffels waar de chocolatier bekend om staat. Vaste klant Roald Dahl zou de inspiratie zijn geweest voor de kleurrijke winkel van Prestat in Picadilly, waarmee de vergelijking met de winkel van Willy Wonka makkelijk gemaakt is. De winkel heeft een kleine toonbank gevuld met truffels en veel planken die vol staan met allerlei vrolijk gekleurde verpakkingen, gevuld met de vele soorten chocolade en truffels. 

Gail’s Bakery

Gails Bakery Ambachtelijk desem brood en gebak bij Gail's Bakery (© Bakkers in bedrijf)

Goed brood is het uitgangspunt van Gail’s Bakery. De bakkerij gebruikt een desem van tientallen jaren oud voor het ambachtelijke desembrood. Daarnaast maken de bakkers verschillende soorten gebak waaronder Engelse klassiekers als muffins en scones. De geschiedenis van Gail’s Bakery begon in de jaren negentig toen Gail Mejia The Bread Factory oprichtte en begon met het leveren van ambachtelijk brood aan topchefs en restaurants in Londen. In 2005 kreeg deze ‘groothandel’ een consumententak met de opening van de eerste Gail’s Bakery in London Hampstead, een combinatie van een winkel en café. Het werd een succes want inmiddels zit Gail’s Bakery in verschillende wijken in en rond Londen, Oxford, Brighton en daarbuiten.

William Curley

Verborgen op een karakteristiek pleintje in Soho zit de winkel van de bekende patissier William Curley (© Bakkers in bedrijf)
Veel chocola in de winkel van William Curley (© Bakkers in bedrijf)
 
 

Verborgen op een karakteristiek pleintje in Soho zit de winkel van de bekende patissier William Curley. Hij begon zijn carrière als Chef Patisserie bij Gleneagles Hotel en het Savoy en startte in 2013 zijn eigen onderneming. Curley is een echte vakman; niet alleen won hij vier keer de titel ‘Britain’s Best Chocolatier by The Academy of Chocolate’, ook ontving hij de titel ‘Master of Culinary Arts’ van de Royal Academy of Culinary Arts (de hoogste culinaire onderscheiding van Groot Britannië). Zijn winkel in Soho is vooral gevuld met chocolade. Curley haalt zijn inpiratie uit zowel Groot Britannië als Japan. Dit zorgt voor veel inventieve smaken, zoals chocolade met de smaken thijm en Schotse heidehoning, rozemarijn en olijfolie, jeneverbes en zwarte bessen, Japanse zwarte olijf, en yuzu, abrikoos en wasabi.

Kova Patisserie

Kova Bakery is een fusie van Japanse cultuur en Franse patisserie (© Bakkers in bedrijf)
De verschillende soorten gebak bij Kova Bakery (© Bakkers in bedrijf)
 
 

Een fusie van Japanse cultuur en Franse patisserie. Dat is Kova Patisserie. In Londen zijn er drie vestigingen, in Soho, Chinatown en Selfridges. Voor de patisserie gebruikt Kova Japanse ingrediënten en Franse technieken. De bestseller is Mille crêpes, een stapel flinterdunne crêpes met daartussen een laag crème in smaken als chocolade, kokos, vanille en matcha.

Pierre Hermé

De felgekleurde macarons hebben vaak innovatieve smaken.
De winkel van Pierre Hermé in Londen. (© Bakkers in bedrijf)
 
 

Pierre Hermé behoeft eigenlijk geen introductie. De macarons van deze Franse patissier zijn wereldwijd bekend en vind je allang niet meer alleen in Parijs. Zo ook in Londense Covent Garden. Zoals in alle vestigingen ligt ook hier de toonbank vol met de felgekleurde koekjes in de meest uiteenlopende smaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van zwarte knoflook met balsamico azijn of olijfolie met mandarijn? Alles is de stijl van Pierre Hermé, binnen, zelfs de cadeaudoosjes met de Eiffeltoren zijn hier verkrijgbaar. Hierdoor waan je je even in Parijs.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?