‘Inspiratie door bakkers op sociale media’

7 oktober 2024 Ilse Reus Maurice Brouns
DE TOEKOMST | Lieke Brouns (19) heeft onlangs haar diploma voor opleiding niveau 4 Patissier behaald en werkt bij chocolaterie ‘t Chocolade Mulke in Simpelveld. Af en toe deelt ze haar creaties op sociale media en doet daar ook inspiratie op. 

Vroeger bakte ze al met haar vader en oma. “Ik heb altijd gezegd dat ik zou gaan voor de bakkersopleiding. Ik weet niet wat ik anders had willen doen. Ik heb de opleiding tot zelfstandig werkend bakker niveau 3 gevolgd op het Vista College in Heerlen. Daarna nog een jaar de opleiding niveau 4 Patissier op het Summa College in Eindhoven.”

Tijdens haar opleiding liep Lieke stage bij ‘t Chocolade Mulke in Simpelveld en nu werkt ze daar ook. “Dat was een weekendbaantje, vanaf nu werk ik er drie dagen in de week. Ik maak er chocolade en bonbons. Dat is maatwerk. Verder help ik mee met workshops en in de winkel. Ik doe van alles wat en werk vooral samen met de eigenaar. We komen beide met ideeën en bepalen samen of het eindproduct daadwerkelijk in de winkel komt. Daarnaast moet de chocolaterie het hebben van feestdagen. Om het bedrijf het hele jaar door goed te laten lopen, moeten we meer verkopen dan alleen chocolade. In de zomermaanden is dat ijs. Verder zijn we bezig met macarons en maken we een begin met het bereiden van taarten. Ik denk dat we hier nog meer in kunnen ontwikkelen en bakken.”

Sociale media vormen een inspiratiebron. “Als ik leuke baksels tegenkom, probeer ik die uit. Als het er goed uitziet, deel ik het op mijn eigen Facebookpagina en Instagram. Er komen dan leuke reacties en ik hoop dat mensen ook bij mij gaan bestellen, maar ik ga dat rustig opbouwen.”

Blijven jongeren in de toekomst naar de bakker gaan? “Als ze van kleins af aan met ouders bij de bakker komen, is die kans groot. Je kunt ze trekken met nieuwste trends, om te laten zien dat je meegaat met de tijd. Bijvoorbeeld met vegan bonbons of zoals laatst met de crompouce.”

Altijd op de hoogte blijven?