Innovatie in applicatie - Royal Steensma inspireert met nieuwe en bestaande grondstoffen

Bakkers in bedrijf_Royal Steensma 1

Bakkers-in-bedrijf_Royal-Steensma-1-300x200 Grondstoffenleverancier Royal Steensma wil graag kennis, kunde en inspiratie delen met de ambachtelijke bakker. Daarom is afgelopen maand opnieuw een najaarsmagazine verschenen, boordevol verrassende recepten op basis van grotendeels bestaande en bekende grondstoffen. Ook deelt Royal Steensma haar kennis via masterclasses, een magazine met recepten van Meesters en deelname aan beurzen.

Evert-Jan van Egteren, salesmanager bij Royal Steensma, hoort de geluiden natuurlijk ook weleens. Aan banket zou je geen droog brood kunnen verdienen en veel bakkers zijn hun assortiment gebak liever kwijt dan rijk. Toch is hij het daar pertinent mee oneens. “Als Royal Steensma kijken we voortdurend kritisch naar onze productgroepen. Wanneer iets niet rendabel zou zijn, zouden wij die producten saneren. Wij zien echter dat er nadrukkelijk wél geld te verdienen valt met banket. Al ligt het er natuurlijk helemaal aan hoe je het produceert en presenteert.”

Bakkers-in-bedrijf_Royal-Steensma-4-300x212 Onlangs heeft Van Egteren samen met patissier Pascal Goverde een achttal masterclasses verzorgd voor MOCleden, de bedrijfsvergelijkingsclubs van Beko Advies. “We hebben samen bekeken hoe je gebak rendabel kunt maken. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om op het gewicht van een gebakje te letten. We kwamen bavaroisepunten tegen van meer dan honderdtachtig gram per stuk. Het is de vraag of de consument de laatste drie happen van zo’n groot gebakje nog lekker vindt. En natuurlijk ook of je er als bakker dan nog wel geld aan verdient. Het mag kleiner, het hoeft allemaal niet zo groot. Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat iemand na consumptie van een taartje denkt: lékker! Ik lust er nog wel een.”

Ook naar het gebruik van decoraties kan volgens Van Egteren en Goverde kritisch worden gekeken. “Decoraties zijn relatief duur en elke handeling aan een taart of gebakje kost geld. Durf daarom ook minder toe te voegen en maak slimme keuzes als het om decoraties gaat.” Keuzes maken is sowieso belangrijk. “Wat je maakt, moét goed zijn. Liever een kleiner assortiment dat perfect op smaak is, dan meer keuze omdat je denkt dat de klant dat wil.” Ook de presentatie van een gebakje verdient aandacht. “Gebruik niet te grote caisses bijvoorbeeld. Let erop dat de onderzetter past bij het formaat en de uitstraling van wat je erop zet.”

Bakkers-in-bedrijf_Royal-Steensma-2-300x200 Meesterlijke inspiratie

Van Egteren heeft veel plezier beleefd aan het verzorgen van de recente workshops. “Royal Steensma wil de brood- en banketbakker inspireren. Dat doen we ook met onze producten. We waken er daarbij voor om iedere keer weer iets nieuws te presenteren, maar proberen ook inspiratie te bieden op basis van bestaande grondstoffen. Dat doen we bijvoorbeeld in ons najaarsmagazine, dat we afgelopen september tijdens diverse events hebben gepresenteerd. Wij gaan voor innovatie in applicatie: dat wil zeggen vernieuwende manieren bieden om bestaande grondstoffen te gebruiken.

In ons magazine vindt de ambachtelijke bakker diverse recepten, waarin we onze eigen ingrediënten op net weer een andere manier inzetten voor verrassende producten. Uiteraard zijn we hierbij geholpen door onze Meester Boulanger Hiljo Hillebrand. Ook de kersverse Meester Boulanger Daan Hesseling en Meester Patissier Hidde de Brabander leveren regelmatig hun input en inspiratie aan Royal Steensma. Door hen te ondersteunen tijdens het Meesterexamen afgelopen mei is een fijne samenwerking ontstaan, waardoor we over en weer groeien. Wij hopen nog voor de aankomende feestdagen een magazine te publiceren met inspirerende recepten van de Meesters.”

Bakkers-in-bedrijf_Royal-Steensma-3-300x200 Ready to use

Ondanks de focus op bestaande grondstoffen wil Van Egteren ook graag het nieuwste product uit de stal van Royal Steensma benoemen: Jelleasy, een neutrale gelei in een handig pompflesje. “Jelleasy is een kant-enklare gelei die je niet eerst hoeft te verwarmen, maar zo vanuit een flesje op gebak kunt spuiten. Super gebruiksvriendelijk dus, want altijd ready to use.” Het product wordt geïntroduceerd tijdens BBB Maastricht en in januari ook op de Horecava.”

Ook de voorbereidingen voor Bakkersvak 2019 zijn binnen het bedrijf al in volle gang. “Hiervoor hebben we al een aantal mooie projecten opgezet”, verklapt Van Egteren. “Royal Steensma bouwt op bestaande grondstoffen waar het kan en introduceert vernieuwingen waar dat mogelijk en wenselijk is. Alles om de ambachtelijke bakker optimaal te ondersteunen en blijvend te inspireren.”

Royal Steensma_logo_klein Wilt u ook ons najaarsmagazine boordevol inspirerende recepten en tips voor de ambachtelijke ondernemer ontvangen? Neem dan contact met ons op!

Royal Steensma

  • Industrieweg 14
  • 3133 EE Vlaardingen
  • T. 088 – 16 32 000
  • M. info@steensma.com

W. www.steensma.com

Lees meer over Royal Steensma en de recepten in ons dossier Meesterlijke creaties.

Lees ook
‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

Meester Patissier Hidde de Brabander werkt bij het IJscentrum en doet niets liever dan verschillende disciplines combineren. Niet gek dus dat hij de ‘transportmiddelen’ van ijs eens onder de loep neemt. “Netto gezien is het namelijk zo’n 10 tot soms wel 50 procent van je hapje. Experimenteer daarom eens en maak daarmee je ijsje exclusiever, bijzonderder...

Samenwerking Zeelandia en Bakon Food Equipment

Samenwerking Zeelandia en Bakon Food Equipment

De Zeeuwse bedrijven Koninklijke Zeelandia en Bakon Food Equipment tekenden op 1 juli een samenwerkingsovereenkomst. Onder de merknaam bazz. bieden ze verschillende bakkerijmachines aan op zowel de nationale en internationale markt.

Vereniging de Meesters en SVH willen samenwerken

Vereniging de Meesters en SVH willen samenwerken

Vereniging de Meesters en SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) ondertekenden 9 juli 2020 een intentieverklaring om samen te werken op het gebied van de titels Meester Boulanger en Meester Patissier. Vakmanschap staat bij beide partijen centraal en daarnaast vervagen de grenzen tussen beide segmenten.

Banketbakker omgeving Amersfoort

Banketbakker omgeving Amersfoort

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Amersfoort zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een...

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...