Innovatie in applicatie - Royal Steensma inspireert met nieuwe en bestaande grondstoffen

Bakkers in bedrijf_Royal Steensma 1

Bakkers-in-bedrijf_Royal-Steensma-1-300x200 Grondstoffenleverancier Royal Steensma wil graag kennis, kunde en inspiratie delen met de ambachtelijke bakker. Daarom is afgelopen maand opnieuw een najaarsmagazine verschenen, boordevol verrassende recepten op basis van grotendeels bestaande en bekende grondstoffen. Ook deelt Royal Steensma haar kennis via masterclasses, een magazine met recepten van Meesters en deelname aan beurzen.

Evert-Jan van Egteren, salesmanager bij Royal Steensma, hoort de geluiden natuurlijk ook weleens. Aan banket zou je geen droog brood kunnen verdienen en veel bakkers zijn hun assortiment gebak liever kwijt dan rijk. Toch is hij het daar pertinent mee oneens. “Als Royal Steensma kijken we voortdurend kritisch naar onze productgroepen. Wanneer iets niet rendabel zou zijn, zouden wij die producten saneren. Wij zien echter dat er nadrukkelijk wél geld te verdienen valt met banket. Al ligt het er natuurlijk helemaal aan hoe je het produceert en presenteert.”

Bakkers-in-bedrijf_Royal-Steensma-4-300x212 Onlangs heeft Van Egteren samen met patissier Pascal Goverde een achttal masterclasses verzorgd voor MOCleden, de bedrijfsvergelijkingsclubs van Beko Advies. “We hebben samen bekeken hoe je gebak rendabel kunt maken. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om op het gewicht van een gebakje te letten. We kwamen bavaroisepunten tegen van meer dan honderdtachtig gram per stuk. Het is de vraag of de consument de laatste drie happen van zo’n groot gebakje nog lekker vindt. En natuurlijk ook of je er als bakker dan nog wel geld aan verdient. Het mag kleiner, het hoeft allemaal niet zo groot. Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat iemand na consumptie van een taartje denkt: lékker! Ik lust er nog wel een.”

Ook naar het gebruik van decoraties kan volgens Van Egteren en Goverde kritisch worden gekeken. “Decoraties zijn relatief duur en elke handeling aan een taart of gebakje kost geld. Durf daarom ook minder toe te voegen en maak slimme keuzes als het om decoraties gaat.” Keuzes maken is sowieso belangrijk. “Wat je maakt, moét goed zijn. Liever een kleiner assortiment dat perfect op smaak is, dan meer keuze omdat je denkt dat de klant dat wil.” Ook de presentatie van een gebakje verdient aandacht. “Gebruik niet te grote caisses bijvoorbeeld. Let erop dat de onderzetter past bij het formaat en de uitstraling van wat je erop zet.”

Bakkers-in-bedrijf_Royal-Steensma-2-300x200 Meesterlijke inspiratie

Van Egteren heeft veel plezier beleefd aan het verzorgen van de recente workshops. “Royal Steensma wil de brood- en banketbakker inspireren. Dat doen we ook met onze producten. We waken er daarbij voor om iedere keer weer iets nieuws te presenteren, maar proberen ook inspiratie te bieden op basis van bestaande grondstoffen. Dat doen we bijvoorbeeld in ons najaarsmagazine, dat we afgelopen september tijdens diverse events hebben gepresenteerd. Wij gaan voor innovatie in applicatie: dat wil zeggen vernieuwende manieren bieden om bestaande grondstoffen te gebruiken.

In ons magazine vindt de ambachtelijke bakker diverse recepten, waarin we onze eigen ingrediënten op net weer een andere manier inzetten voor verrassende producten. Uiteraard zijn we hierbij geholpen door onze Meester Boulanger Hiljo Hillebrand. Ook de kersverse Meester Boulanger Daan Hesseling en Meester Patissier Hidde de Brabander leveren regelmatig hun input en inspiratie aan Royal Steensma. Door hen te ondersteunen tijdens het Meesterexamen afgelopen mei is een fijne samenwerking ontstaan, waardoor we over en weer groeien. Wij hopen nog voor de aankomende feestdagen een magazine te publiceren met inspirerende recepten van de Meesters.”

Bakkers-in-bedrijf_Royal-Steensma-3-300x200 Ready to use

Ondanks de focus op bestaande grondstoffen wil Van Egteren ook graag het nieuwste product uit de stal van Royal Steensma benoemen: Jelleasy, een neutrale gelei in een handig pompflesje. “Jelleasy is een kant-enklare gelei die je niet eerst hoeft te verwarmen, maar zo vanuit een flesje op gebak kunt spuiten. Super gebruiksvriendelijk dus, want altijd ready to use.” Het product wordt geïntroduceerd tijdens BBB Maastricht en in januari ook op de Horecava.”

Ook de voorbereidingen voor Bakkersvak 2019 zijn binnen het bedrijf al in volle gang. “Hiervoor hebben we al een aantal mooie projecten opgezet”, verklapt Van Egteren. “Royal Steensma bouwt op bestaande grondstoffen waar het kan en introduceert vernieuwingen waar dat mogelijk en wenselijk is. Alles om de ambachtelijke bakker optimaal te ondersteunen en blijvend te inspireren.”

Royal Steensma_logo_klein Wilt u ook ons najaarsmagazine boordevol inspirerende recepten en tips voor de ambachtelijke ondernemer ontvangen? Neem dan contact met ons op!

Royal Steensma

  • Industrieweg 14
  • 3133 EE Vlaardingen
  • T. 088 – 16 32 000
  • M. info@steensma.com

W. www.steensma.com

Lees meer over Royal Steensma en de recepten in ons dossier Meesterlijke creaties.

Lees ook
Royal Steensma steunt project de Wereldbol

Royal Steensma steunt project de Wereldbol

Royal steensma neemt de productie, verkoop en distributie van de Wereldbol bakmix op zich voor het ambachtelijk bakkerij kanaal in Nederland. Eigenaar Alfred Bruin tekende hiervoor 9 september een contract met De Wereldbol en met The Hunger Project. De Wereldbol is een ambachtelijk desembrood, met een licht groene kleur en een hoge voedzaamheid...

Onweerstaanbare winterse chocolade

Onweerstaanbare winterse chocolade

Bijna iedereen vindt chocolade lekker. En dat komt niet alleen door de smaak. Het smeltpunt van cacaoboter ligt namelijk tussen de 35°C en 37°C, net onder de lichaamstemperatuur. Daardoor smelt het op je tong en geeft het een aangename mondbeleving. Niet gek dus dat je chocolade op vrijwel iedere menukaart tegenkomt; op de dessertkaart, maar ook steeds...

Dossche Mills Meneba gaat de bakker nog meer ondersteunen

Dossche Mills Meneba gaat de bakker nog meer ondersteunen

Precies een jaar geleden vertelde Kristof Dossche over de plannen met Dossche Mills Meneba. Het smeden van één bedrijf met drie productielocaties verliep afgelopen jaar naar wens. Inmiddels is de blik weer meer op de toekomst gericht. “Wij zijn ervan overtuigd dat de ambachtelijke bakker zich kan onderscheiden.”

Broodbakker omgeving Hardenberg

Broodbakker omgeving Hardenberg

Voor deze klant in de omgeving van Hardenberg zijn we per direct op zoek naar een broodbakker die zelfstandig kan draaien. De werktijden zijn zowel in de nacht als...

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...