Industrieel ambacht?

Jacqueline Steehouwer_Bouwer&Officier

Terwijl we in een tweede (gedeeltelijke) lockdown zijn terechtgekomen is de beroepsgroep ook in deze onzekere tijd gewoon open, en dag en nacht actief. Toch staat de ambachtelijke bakker onder druk.

Het aantal bedrijven in de sector is de afgelopen vijf jaar weliswaar met bijna 13 procent gestegen, de komende jaren gaan er ook veel bakkers met pensioen. Maar zijn er wel opvolgers? We zien tegelijkertijd een tendens dat de industriële bakker qua look-and-feel juist wat dichter tegen het ambacht aanschurkt. Is er nog wel voldoende toekomst voor de ambachtelijke bakker in een maatschappij waarin de grenzen tussen industrie en ambacht lijken te vervagen?

Industrieel ambacht

Wat mij betreft is het antwoord een volmondig en overtuigd: ja! Er zijn genoeg redenen waarom een consument de retail overslaat en wel de lokale bakker bezoekt, ook in een tijd waarin gemak en prijs een prominente rol innemen. U kunt ze vast stuk voor stuk benoemen en heeft ze ongetwijfeld helder op uw netvlies, kwaliteit met stip op nummer één.

Concurreren met de industrie is een no-go, die strijd is simpelweg niet te winnen. Dat kan wel door u juist te onderscheiden en door te focus­sen op de niet te onderschatten kracht van het ambacht. In het kader van de eerder­genoemde uitdagingen, ligt de oplossing in het continu zoeken naar de mogelijkheden om het proces nog verder te optimaliseren. En hier introduceer ik graag het ‘industriële ambacht’.

Investeren

De industrie kenmerkt zich door een hoge graad van mechanisering en automatisering. En daarin valt naar mijn idee voor het ambacht nog wel wat te verbeteren. De huidige ontwikkeling in machines gaat enorm snel: met slimme toepas­singen, waardoor aanzienlijke tijdsbesparing mogelijk is zonder in te boeten op kwaliteit. Daarom kan het interessant zijn om nu te investeren in zulke nieuwe machines.

Met de nieuwe crisismaatregel BIK (Baange­relateerde Investeringskorting) uit het Belastingplan 2021 kunt u bij de aanschaf van machines van de overheid mogelijk een bijdrage van 3 procent ontvangen, die te verrekenen is met de af te dragen loonheffing. Deze regeling geldt voor nieuwe investeringen in de periode van 1 oktober 2020 tot uiterlijk 31 december 2022. Daarbij geldt een ondergrens van 1.500 euro per bedrijfsmiddel en 20.000 euro per aanvraag. Overigens moet er wel sprake zijn van personeel, anders kunt u de BIK niet verzilveren. Er is wel behoorlijk wat kritiek op dit wetsvoorstel, dus we moeten nog even afwachten of het in deze vorm de eindstreep haalt.

Automatisering

Een ander terrein waarop u wellicht wat ‘industrialisatie’ kunt toepassen, is auto­matisering. Denk hierbij aan een intelligente kassa, het gebruik van de mobiele telefoon, maar ook aan verdere digitalisering van de administratie en koppelingen met bakkerijsoftware.

Ook binnen het productieproces zien we steeds meer computer­gestuurde machines. Die zorgen voor verdere optimalisering van het proces, om zo het eindproduct nog beter te maken tegen zo laag mogelijke kosten. Ziet u ook mogelijkheden voor de transformatie tot industrieel-ambachtelijke bakker?

Bouwer en Officier

De auteur, Jacqueline Steehouwer, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Lees ook
'Ondernemen geeft mij de meeste voldoening'

'Ondernemen geeft mij de meeste voldoening'

Waldo Weijsenfeld wil altijd kijken hoever hij zichzelf kan ‘stretchen’. Het ene project is nog niet klaar of het andere begint in zijn hoofd al te borrelen. Maar nu is het even tijd voor puntjes op de i bij WALDO chocolade & patisserie. “Ik wil alles zo optimaliseren, zo hufterproof maken dat het schaalbaar wordt en ik mezelf vrij kan werken voor weer...

Wat doet corona met de broodverkoop?

Wat doet corona met de broodverkoop?

In 2019 groeide het broodvolume in Nederland sinds lange tijd weer licht, zo liet het NBC aan de hand van de laatste broodcijfers zien. In hoeverre haalt corona een streep door deze groene cijfers? En zet deze trend de komende jaren door?

Belastingdienst geeft vijf tips voor de btw-aangifte

Belastingdienst geeft vijf tips voor de btw-aangifte

Ondernemers moeten uiterlijk 31 januari hun btw-aangifte over het vierde kwartaal indienen bij de Belastingdienst. Om ondernemers hierbij te helpen geeft de Belastingdienst vijf tips.

Zelfstandig werkend bakker omgeving Almelo

Zelfstandig werkend bakker omgeving Almelo

Wat ga je doen?Voor een koekbakkerij in de omgeving van Almelo zijn we per direct op zoek naar een ervaren zelfstandig werkend bakker. Je komt te werken in een team...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...