‘In het begin vonden ze me jong’

Charlotte Kwakman_BIB 1-2019

Charlotte Kwakman (24) is filiaalhouder bij Bakkerij Kwakman, het bedrijf van haar ouders. Ze is bovendien verantwoordelijk voor de sociale media en de promotie. “Mijn ouders zijn heel open. Als ik ergens anders over denk, mag ik het proberen.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto: Oscar van der Wijk

“Toen ik dertien was, hielp ik al in de bakkerij, toen nog van mijn opa en oma. Tijdens de zomervakantie en de feestdagen, later met een bijbaantje op zaterdag. Toch heb ik altijd gezegd: ik weet niet of ik het bedrijf wil overnemen. Uiteindelijk ben ik naar de hotelschool in Amersfoort gegaan en heb ik twee jaar receptiewerk gedaan in een hotel. Dat vond ik leuk, maar ik zag daar weinig mogelijkheden om te groeien. Wat ik wel leuk vond was het contact met mensen. Precies op dat moment waren mijn ouders aan het kijken naar een vierde winkel: ze kwamen bij mij en mijn vriend uit.”

Derde kerst gehad

“We namen in maart 2016 de winkel in Bussum over van de familie Van Groen, zij gingen met pensioen. Mijn vriend werkt in de productie, ik draai de winkel en daarnaast houd ik me bezig met promotie, een webshop en sociale media. Het eerste jaar hebben we bijna niets veranderd, om ervoor te zorgen dat klanten ook hun vertrouwde producten konden halen. Langzaam maar zeker hebben we daar een middenweg in gevonden en ook onze eigen producten in het assortiment opgenomen. Ik heb net mijn derde kerst gehad in de winkel en voel me niet meer zo jong. Ik heb alles al een keer meegemaakt. Wat ik nog moeilijk vind, zijn bijvoorbeeld functioneringsgesprekken met medewerkers. Ik heb collega’s die qua leeftijd mijn moeder hadden kunnen zijn. In het begin vonden ze me ook jong, maar inmiddels, na drie jaar, zijn ze gelukkig heel blij met me.”

Meer gemaksproducten

“Het leukste aan dit werk vind ik het contact met mensen. Als klanten tevreden weggaan en alles soepel verloopt, ben ik blij. Er veranderen wel dingen in de branche. Supermarkten zijn een grote concurrent. Mensen, vooral jonge mensen, zijn erg van het gemak. Toch zie ik ook wel jongeren die doordeweeks naar de supermarkt gaan, en in het weekend lekkere broodjes halen bij de bakker. Zelf hebben we ook meer gemaksproducten die mensen zelf kunnen pakken. We willen een beetje van beide bieden, want ik denk dat het persoonlijke ook heel belangrijk blijft. Dat is waar we ons – ook in de toekomst – kunnen onderscheiden van de supermarkt.”

Dossiers
Lees ook
Nederlanders eten meer brood

Nederlanders eten meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten Nederlanders weer meer brood, Dat blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 laat een stijging van 3,5 procent in het volume van brood zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Eenvoudige maatregelen kunnen energiekosten bij bakkers fors verlagen

Eenvoudige maatregelen kunnen energiekosten bij bakkers fors verlagen

De energierekening is de afgelopen jaren fors hoger geworden. Dat geldt niet alleen voor reguliere huishoudens, maar ook voor bakkers die als zakelijke klant stroom en gas afnemen bij een energiebedrijf. Afhankelijk van de grootte van de bakkerij is er sprake van prijsstijgingen die variëren van enkele tientjes tot vele honderden euro’s.

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Een baan krijgen zonder te solliciteren. Dat kan bij De Koekfabriek, een bakkerij met zes locaties in Nederland waar koekjes worden gebakken. Het bedrijf gaat als eerste in de bakkersbranche nieuwe medewerkers aannemen via Open Hiring voor de nieuwe vestiging in Wageningen.

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...