‘In het begin vonden ze me jong’

Charlotte Kwakman_BIB 1-2019

Charlotte Kwakman (24) is filiaalhouder bij Bakkerij Kwakman, het bedrijf van haar ouders. Ze is bovendien verantwoordelijk voor de sociale media en de promotie. “Mijn ouders zijn heel open. Als ik ergens anders over denk, mag ik het proberen.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto: Oscar van der Wijk

“Toen ik dertien was, hielp ik al in de bakkerij, toen nog van mijn opa en oma. Tijdens de zomervakantie en de feestdagen, later met een bijbaantje op zaterdag. Toch heb ik altijd gezegd: ik weet niet of ik het bedrijf wil overnemen. Uiteindelijk ben ik naar de hotelschool in Amersfoort gegaan en heb ik twee jaar receptiewerk gedaan in een hotel. Dat vond ik leuk, maar ik zag daar weinig mogelijkheden om te groeien. Wat ik wel leuk vond was het contact met mensen. Precies op dat moment waren mijn ouders aan het kijken naar een vierde winkel: ze kwamen bij mij en mijn vriend uit.”

Derde kerst gehad

“We namen in maart 2016 de winkel in Bussum over van de familie Van Groen, zij gingen met pensioen. Mijn vriend werkt in de productie, ik draai de winkel en daarnaast houd ik me bezig met promotie, een webshop en sociale media. Het eerste jaar hebben we bijna niets veranderd, om ervoor te zorgen dat klanten ook hun vertrouwde producten konden halen. Langzaam maar zeker hebben we daar een middenweg in gevonden en ook onze eigen producten in het assortiment opgenomen. Ik heb net mijn derde kerst gehad in de winkel en voel me niet meer zo jong. Ik heb alles al een keer meegemaakt. Wat ik nog moeilijk vind, zijn bijvoorbeeld functioneringsgesprekken met medewerkers. Ik heb collega’s die qua leeftijd mijn moeder hadden kunnen zijn. In het begin vonden ze me ook jong, maar inmiddels, na drie jaar, zijn ze gelukkig heel blij met me.”

Meer gemaksproducten

“Het leukste aan dit werk vind ik het contact met mensen. Als klanten tevreden weggaan en alles soepel verloopt, ben ik blij. Er veranderen wel dingen in de branche. Supermarkten zijn een grote concurrent. Mensen, vooral jonge mensen, zijn erg van het gemak. Toch zie ik ook wel jongeren die doordeweeks naar de supermarkt gaan, en in het weekend lekkere broodjes halen bij de bakker. Zelf hebben we ook meer gemaksproducten die mensen zelf kunnen pakken. We willen een beetje van beide bieden, want ik denk dat het persoonlijke ook heel belangrijk blijft. Dat is waar we ons – ook in de toekomst – kunnen onderscheiden van de supermarkt.”

Dossiers
Lees ook
Bakker Wim Blom opent vernieuwde winkel in Hasselt

Bakker Wim Blom opent vernieuwde winkel in Hasselt

Op donderdag 2 april heropent Wim Blom zijn winkel in Hasselt. Deze heeft een vernieuwde formule uitstraling gekregen. Naast een bakkerswinkel in de nieuwe stijl is er ook een koffiecorner. Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus gaat deze nog niet open.

Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

De coronacrisis zorgt voor de nodige uitdagingen voor bakker Sjon Koelman van Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons in Heemskerk. Gelukkig denkt de bakker in oplossingen en probeert er toch "iets moois van te maken met zijn allen". Niet alleen heeft hij aandacht voor zijn onderneming, maar ook voor het hardwerkende ziekenhuispersoneel.

Compad biedt bakkers hulp met webshop

Compad biedt bakkers hulp met webshop

Veel bedrijven zijn getroffen coor de coronacrisis. De horeca is gesloten en evenementen zijn voorlopig niet toegestaan. Ook de bakkerijen. Veel ondernemers zoeken een creatieve oplossing, waarbij ze vaak een online oplossing nodig hebben. Compad helpt hierbij.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...