‘In het begin vonden ze me jong’

Charlotte Kwakman_BIB 1-2019

Charlotte Kwakman (24) is filiaalhouder bij Bakkerij Kwakman, het bedrijf van haar ouders. Ze is bovendien verantwoordelijk voor de sociale media en de promotie. “Mijn ouders zijn heel open. Als ik ergens anders over denk, mag ik het proberen.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto: Oscar van der Wijk

“Toen ik dertien was, hielp ik al in de bakkerij, toen nog van mijn opa en oma. Tijdens de zomervakantie en de feestdagen, later met een bijbaantje op zaterdag. Toch heb ik altijd gezegd: ik weet niet of ik het bedrijf wil overnemen. Uiteindelijk ben ik naar de hotelschool in Amersfoort gegaan en heb ik twee jaar receptiewerk gedaan in een hotel. Dat vond ik leuk, maar ik zag daar weinig mogelijkheden om te groeien. Wat ik wel leuk vond was het contact met mensen. Precies op dat moment waren mijn ouders aan het kijken naar een vierde winkel: ze kwamen bij mij en mijn vriend uit.”

Derde kerst gehad

“We namen in maart 2016 de winkel in Bussum over van de familie Van Groen, zij gingen met pensioen. Mijn vriend werkt in de productie, ik draai de winkel en daarnaast houd ik me bezig met promotie, een webshop en sociale media. Het eerste jaar hebben we bijna niets veranderd, om ervoor te zorgen dat klanten ook hun vertrouwde producten konden halen. Langzaam maar zeker hebben we daar een middenweg in gevonden en ook onze eigen producten in het assortiment opgenomen. Ik heb net mijn derde kerst gehad in de winkel en voel me niet meer zo jong. Ik heb alles al een keer meegemaakt. Wat ik nog moeilijk vind, zijn bijvoorbeeld functioneringsgesprekken met medewerkers. Ik heb collega’s die qua leeftijd mijn moeder hadden kunnen zijn. In het begin vonden ze me ook jong, maar inmiddels, na drie jaar, zijn ze gelukkig heel blij met me.”

Meer gemaksproducten

“Het leukste aan dit werk vind ik het contact met mensen. Als klanten tevreden weggaan en alles soepel verloopt, ben ik blij. Er veranderen wel dingen in de branche. Supermarkten zijn een grote concurrent. Mensen, vooral jonge mensen, zijn erg van het gemak. Toch zie ik ook wel jongeren die doordeweeks naar de supermarkt gaan, en in het weekend lekkere broodjes halen bij de bakker. Zelf hebben we ook meer gemaksproducten die mensen zelf kunnen pakken. We willen een beetje van beide bieden, want ik denk dat het persoonlijke ook heel belangrijk blijft. Dat is waar we ons – ook in de toekomst – kunnen onderscheiden van de supermarkt.”

Dossiers
Lees ook
Bas Gommans gaat voor de titel Meester Boulanger

Bas Gommans gaat voor de titel Meester Boulanger

Bas Gommans gaat in mei 2022 examen doen voor de titel Meester Boulanger. Hij traint momenteel hard voor dit examen. Zijn reis naar de meestertitel legt hij online vast op de website www.oprijsmetbakkerbas.nl.

Investeren in de toekomst

Investeren in de toekomst

Met de start van het nieuwe schooljaar beginnen ook weer de stages. Meestal zijn deze al voor de zomer geregeld, maar er zijn altijd een paar leerlingen die geen stageplek hebben weten te vinden. Op zich is dat bijzonder, in een tijd waarin het personeel niet voor het oprapen ligt en we nieuwe aanwas hard nodig hebben.

Patisserie van de bakker

Patisserie van de bakker

Afgelopen zomer in Frankrijk zag ik het overal: patisserie van de bakker. Niet de haute couture-taartjes die je in Parijs en andere grote steden veel ziet, maar de koeken, cakejes en tartelettes in elk dorp bij de bakker op de hoek, waar je je dagelijkse (stok)brood haalt. Het woord patisserie doet in dit verband misschien wat vreemd aan. Ik zie daarbij...