‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

Lotte van Kempen_Foto Ella Haeringen

Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”

“Wat ik het meest inspirerend vind aan bakkers is dat ze zoveel passie vinden in voedsel. Ze doen er alles aan om in hun producten bepaalde smaken te versterken. Bij supermarkten verkopen ze bijvoorbeeld wel meergranenbrood, maar bij deze bakkerij proef je meteen de smaken. Het mooie van het werk is dat er heel wat meer aan voorafgaat dan je verwacht. Iedereen denkt: brood komt uit de supermarkt of van de bakker. Ja, dat is zo, maar daar zijn al heel veel handelingen aan voorafgegaan. En het leukst – daar had ik het ook met Ella over – is als je klanten blij ziet weggaan met jouw producten.”

Bakkersopleiding

“Als ik ’s ochtends bij Ella aankom, trek ik een schort aan en help ik met het afbakken van broden. De meeste zijn nog een beetje warm als ze verkocht worden. Op de dagen dat ik werk, zijn we vooral de dingen aan het voorbereiden voor de verkoop. Mijn doel is om na het behalen van mijn vmbo-diploma een bakkersopleiding te gaan doen. Later zou ik wel net zo’n bakkerij willen als Ella: klein en knus. Nu heb ik al een bakaccount
(@bakingbylotte) op Instagram. Daarmee wil ik anderen inspireren. Je voelt je meteen helemaal vrolijk als mensen enthousiast reageren op foto’s. Tegelijkertijd is het belangrijkste dat ik het zelf leuk vind en er blij van word.”

Leerzaam

“Ik leer nu al heel veel in de bakkerij. Ik ben best perfectionistisch en wil heel graag alles goed doen. Ella heeft me geleerd dat ik rust moet houden in wat ik doe. Als je rustig blijft, komt alles vanzelf goed. Ook weet ik dat je heel goed moet opletten bij het afwegen. Niet te veel suiker en te weinig zout, bijvoorbeeld. Verder moet je opletten dat het gist niet in aanraking komt met het zout. Als je voorproeft en denkt: dit is écht lekker, word ik daar heel blij van. Wow, dit heb ik gemaakt, denk ik dan.”

Foto: Ella van Haeringen

Dossiers
Lees ook
IJscentrum gesloten tijdens lockdown

IJscentrum gesloten tijdens lockdown

Het IJscentrum sluit gedurende de tweede lockdown de deuren. Tot en met 19 januari wordt er geen les gegeven in de vakschool.

Overeenstemming over nieuwe CAO Bakkersbedrijf

Overeenstemming over nieuwe CAO Bakkersbedrijf

Er is een nieuwe CAO Bakkersbedrijf. De achterbannen van CNV en FNV gingen op 14 december akkoord met het eindbod van de werkgeversorganisaties NBOV en NVB. De nieuwe cao heeft een looptijd van 10 maanden, van 1 augustus 2020 tot en met 31 mei 2021.

Wat worden de trends in 2021?

Wat worden de trends in 2021?

Lokaal, gemak, barbecue en blending. Wat worden in 2021 de trends bij de bakker, slager en visspecialist?

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...