‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

Lotte van Kempen_Foto Ella Haeringen

Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”

“Wat ik het meest inspirerend vind aan bakkers is dat ze zoveel passie vinden in voedsel. Ze doen er alles aan om in hun producten bepaalde smaken te versterken. Bij supermarkten verkopen ze bijvoorbeeld wel meergranenbrood, maar bij deze bakkerij proef je meteen de smaken. Het mooie van het werk is dat er heel wat meer aan voorafgaat dan je verwacht. Iedereen denkt: brood komt uit de supermarkt of van de bakker. Ja, dat is zo, maar daar zijn al heel veel handelingen aan voorafgegaan. En het leukst – daar had ik het ook met Ella over – is als je klanten blij ziet weggaan met jouw producten.”

Bakkersopleiding

“Als ik ’s ochtends bij Ella aankom, trek ik een schort aan en help ik met het afbakken van broden. De meeste zijn nog een beetje warm als ze verkocht worden. Op de dagen dat ik werk, zijn we vooral de dingen aan het voorbereiden voor de verkoop. Mijn doel is om na het behalen van mijn vmbo-diploma een bakkersopleiding te gaan doen. Later zou ik wel net zo’n bakkerij willen als Ella: klein en knus. Nu heb ik al een bakaccount
(@bakingbylotte) op Instagram. Daarmee wil ik anderen inspireren. Je voelt je meteen helemaal vrolijk als mensen enthousiast reageren op foto’s. Tegelijkertijd is het belangrijkste dat ik het zelf leuk vind en er blij van word.”

Leerzaam

“Ik leer nu al heel veel in de bakkerij. Ik ben best perfectionistisch en wil heel graag alles goed doen. Ella heeft me geleerd dat ik rust moet houden in wat ik doe. Als je rustig blijft, komt alles vanzelf goed. Ook weet ik dat je heel goed moet opletten bij het afwegen. Niet te veel suiker en te weinig zout, bijvoorbeeld. Verder moet je opletten dat het gist niet in aanraking komt met het zout. Als je voorproeft en denkt: dit is écht lekker, word ik daar heel blij van. Wow, dit heb ik gemaakt, denk ik dan.”

Foto: Ella van Haeringen

Dossiers
Lees ook
Curio gaat door met nieuwe opleiding Boulanger niveau 4

Curio gaat door met nieuwe opleiding Boulanger niveau 4

September 2020 startten acht ROC's, waaronder Curio, met de nieuwe opleiding Boulanger niveau 4. Curio biedt deze opleiding wederom aan in het schooljaar 2021-2022 bij de afdeling Brood en Banket.

Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug verbouwt winkel en lunchroom en opent open chocolaterie

Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug verbouwt winkel en lunchroom en opent open chocolaterie

Marc en Remien Oonk van Banketbakkerij Oonk hebben hun winkel en lunchroom in Glanerbrug verbouwd. Het echtpaar heeft een open chocolaterie/ ijsmakerij aan het pand toegevoegd en in de winkel is zelfbediening ingevoerd. Sinds de heropening is de omzet met meer dan dertig procent gestegen.

Werkgevers- en werknemersorganisaties leggen resultaat cao-overleg voor aan achterban

Werkgevers- en werknemersorganisaties leggen resultaat cao-overleg voor aan achterban

In september hervatten de werkgevers- en werknemersorganisaties de gesprekken over een nieuwe cao voor het bakkersbedrijf. 17 november kwamen de partijen opnieuw samen. Het resultaat van dit overleg wordt voorgelegd aan de achterban.

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...