‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

Lotte van Kempen_Foto Ella Haeringen

Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”

“Wat ik het meest inspirerend vind aan bakkers is dat ze zoveel passie vinden in voedsel. Ze doen er alles aan om in hun producten bepaalde smaken te versterken. Bij supermarkten verkopen ze bijvoorbeeld wel meergranenbrood, maar bij deze bakkerij proef je meteen de smaken. Het mooie van het werk is dat er heel wat meer aan voorafgaat dan je verwacht. Iedereen denkt: brood komt uit de supermarkt of van de bakker. Ja, dat is zo, maar daar zijn al heel veel handelingen aan voorafgegaan. En het leukst – daar had ik het ook met Ella over – is als je klanten blij ziet weggaan met jouw producten.”

Bakkersopleiding

“Als ik ’s ochtends bij Ella aankom, trek ik een schort aan en help ik met het afbakken van broden. De meeste zijn nog een beetje warm als ze verkocht worden. Op de dagen dat ik werk, zijn we vooral de dingen aan het voorbereiden voor de verkoop. Mijn doel is om na het behalen van mijn vmbo-diploma een bakkersopleiding te gaan doen. Later zou ik wel net zo’n bakkerij willen als Ella: klein en knus. Nu heb ik al een bakaccount
(@bakingbylotte) op Instagram. Daarmee wil ik anderen inspireren. Je voelt je meteen helemaal vrolijk als mensen enthousiast reageren op foto’s. Tegelijkertijd is het belangrijkste dat ik het zelf leuk vind en er blij van word.”

Leerzaam

“Ik leer nu al heel veel in de bakkerij. Ik ben best perfectionistisch en wil heel graag alles goed doen. Ella heeft me geleerd dat ik rust moet houden in wat ik doe. Als je rustig blijft, komt alles vanzelf goed. Ook weet ik dat je heel goed moet opletten bij het afwegen. Niet te veel suiker en te weinig zout, bijvoorbeeld. Verder moet je opletten dat het gist niet in aanraking komt met het zout. Als je voorproeft en denkt: dit is écht lekker, word ik daar heel blij van. Wow, dit heb ik gemaakt, denk ik dan.”

Foto: Ella van Haeringen

Dossiers
Lees ook
Allergeneninformatie: hoe zit dat ook weer?

Allergeneninformatie: hoe zit dat ook weer?

“Allergenen, zoals gluten bevattende granen, sesamzaad en noten, komen in vrijwel alle bakkerijen voor. Het is belangrijk en zelfs verplicht uw klant proactief te wijzen op informatie over allergenen in uw producten”, aldus Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC. “Maak in de winkel zichtbaar dat u deze informatie paraat hebt.”

Zonder chaos geen orde

Zonder chaos geen orde

We leven alweer meer dan een jaar in een onzekere samenleving. Gaan we ooit weer terug naar normaal, alsof er geen coronacrisis is geweest? Wie het weet, mag het zeggen. Velen waanden zich relatief veilig en hadden het idee enige controle te hebben over het bestaan.

Wie is Maud?

Wie is Maud?

Het is een vraag die ons regelmatig ter ore komt: wie is Maud? Wie is degene die zich in deze column zo ‘anoniem’ en scherp uitlaat over heikele kwesties in de bakkerijbranche?