‘Ik wilde weten of ik het ook zou kunnen’

PREMIUM
MEESTEREXAMEN | De titels Meester Boulanger en Meester Patissier zijn alleen weggelegd voor de allerbesten, die de Meesterproef met succes hebben afgelegd. Nieuwe Meesterexamens staan gepland voor het voorjaar van 2025. Wat bewoog de huidige Meesters om de strijd om deze titels aan te gaan? In deze editie het antwoord van Meester Boulanger Mark Plaating.
Waarom ik Meester wilde worden
“Toen ik de inauguratie van de eerste lichting Meesters Boulanger zag in 2013, begon er iets in mij te borrelen. Ik wilde weten of ik dat zelf ook zou kunnen. Al jarenlang ben ik lid van het BoulangerieTeam, dus de wedstrijdervaring had ik wel. Ik weet wat het is om te moeten plannen en gestructureerd te werken. Ik was vooral heel nieuwsgierig of ik ook individueel dat niveau zou kunnen behalen. Meesterwaardig zijn is wat mij betreft overigens een ruim begrip. Je producten moeten uiteraard van topniveau zijn, zowel qua smaak als qua uiterlijk. Maar ik vind het persoonlijk ook belangrijk dat deze rationeel te produceren zijn. Op het Meesterexamen moeten je producten er natuurlijk echt uitspringen, maar wat mij betreft moet je ze daarna met wat simpele aanpassingen ook dagelijks in iedere bakkerij kunnen maken. Het belangrijkste is dat je iets bijzonders maakt en dat het product nieuwe ingrediënten of technieken bevat, waaraan nog niemand heeft gedacht. Zelf maakte ik bijvoorbeeld een glutenvrij broodje van spuitdeeg. Hans Som noemde dat ‘smerig lekker’.”