‘Ik wilde eerst patissier worden’

Nynke Heijenga_foto Friesland College

Foto: Friesland College

Nynke Heijenga (18) stond altijd met haar zus te bakken in de keuken. Na een meeloopdag in een bakkerij schreef ze zich meteen in voor de bakkersopleiding op het Friesland College, waar ze nu het tweede jaar volgt. Ze won dit voorjaar de derde prijs in de categorie Boulangerie van de mbo-competitie Skills The Finals.

“Ik word helemaal vrolijk van bakken. Voor mij is dat het belangrijkst: ik wil iets doen wat ik leuk vind. Toen ik met de opleiding begon, was het mijn bedoeling om patissier te worden. Na een half jaar werd ik door een vriend overgehaald om ook eens iets te doen met brood. Ik ben niet meer teruggegaan naar de patisserie. Brood is harder werken en minder gepriegel. Ik had nooit gedacht dat brood zo lang zou moeten rijzen. Toen ik het leerde, was het logisch, maar ik had er nooit bij stilgestaan. Ik zou nog beter willen worden in het maken van suikerbrood. Iedereen eet dat hier in Friesland en mensen worden er blij van. Dat is waar ik het voor doe.”

Bakkerij

“Vorig jaar liep ik stage bij Piet Haaksma, Echte Bakker in Sneek, en ze hebben me gevraagd of ik wilde blijven als zaterdagkracht. Ik moet ’s nachts om één uur in de bakkerij zijn. Als ik opsta, kom ik mijn vader altijd tegen, die gaat dan net naar bed, en ik richting bakkerij. Dat vroege opstaan was wel even wennen, maar ik begin het steeds beter onder de knie te krijgen. Eerder werkte ik al in de supermarkt op de broodafdeling, maar dat was alleen maar afbak­ken. Daar heb ik wel geleerd wat de verschillen zijn tussen de soorten brood. De kwaliteit in de supermarkt wordt steeds beter. Ik hoop dat de bakkerij overeind blijft. Ik denk dat bakkerijen zich moeten onderscheiden door exclusief te zijn. Door luxe broden te maken en dat op sociale media te laten zien, zodat ze ook jonge mensen trekken.”

Wedstrijd

“Begin maart deed ik mee aan Skills The Finals, een wedstrijd in meer dan veertig vakgebieden. Ik deed mee in de categorie Boulanger en werd derde. Dat had ik nooit verwacht. Het duurde twee dagen en we moesten verschillende soorten brood maken: van suikerbrood tot tarwebrood, vlechtbrood en croissants. Je moest dus van alle markten thuis zijn. Als ‘viennoiserie zoet’ maakte ik wat ik zelf lekker vind: een brood met een vulling van opgeklopte slagroom, frambozen, pistache en donkere chocola. Gelukkig vond de jury het ook lekker. Volgend jaar doe ik weer mee, dan hoop ik eerste te worden!”

Dossiers
Lees ook
Nieuwe opleiding Boulanger niveau 4 in september van start

Nieuwe opleiding Boulanger niveau 4 in september van start

In september starten acht roc’s in Nederland met een nieuwe mbo-opleiding: de eenjarige specialistenopleiding Boulanger niveau 4. Streven is hiermee (nog) beter opgeleide broodbakkers af te leveren, die meer kennis van processen hebben en eventueel kunnen doorstromen naar een vervolgopleiding binnen het hbo.

‘Bakkers worden ontwerpers’

‘Bakkers worden ontwerpers’

Sanne Bokhorst (22) is bijna klaar met haar opleiding Brood & Banket bij Zadkine in Rotterdam. Dat ze deze opleiding wilde doen, besefte ze door een medepassagier in de bus die haar terloops vroeg naar haar toekomstdroom. “Al van kleins af aan wilde ik een lunchroom met broodjes en taartjes in Amsterdam. Waarom ga ik dat niet realiseren, dacht ik?”

Meesterexamens verschoven naar najaar 2021

Meesterexamens verschoven naar najaar 2021

Vanwege de coronacrisis worden de Meesterexamens Boulanger en Patissier verplaatst naar najaar 2021. Daardoor is de inschrijfperiode verlend. Bakkers kunnen zich tot en met 16 oktober 2020 inschrijven voor deze examens. Dat maakt de Vereniging de Meesters bekend.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...