‘Ik speel een spelletje met het deeg’

18 februari 2020 Marloe van der Schrier

Lisette Noij (21) heeft de bakkersopleiding op het ROC Nijmegen afgerond en is daarna direct begonnen als broodbakker bij het bedrijf van Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk. “Het is steeds een uitdaging om mezelf te verbeteren.”

Tekst: Marloe van der Schrier | foto: Koos Groenewold

“Ik had geen idee wat ik wilde worden, totdat ik tijdens een open dag bij de bakkersopleiding in Nijmegen terecht kwam en een meisje taarten zag opmaken: dat vond ik geweldig. Grappig eigenlijk, want toen ik eenmaal op de opleiding zat, ontdekte ik dat ik brood veel leuker vond dan patisserie. Als ik mocht kiezen wat ik ging maken, koos ik steeds voor brood. Op de opleiding zeiden ze: je moet ook banket gaan doen, anders weet je niet wat het is. En ik dacht alleen maar: dan moet ik zoveel afwegen, zoveel afwas, al die pannetjes, dat is allemaal gedoe.”

Brood

“Brood bakken is nooit hetzelfde. Je bent continue bezig met de watertemperatuur en hoe lang je moet kneden. Het is een beetje experimenteren wat de bloem aankan. Soms is er nieuwe graanoogst en dan heeft de bloem juist meer of minder water nodig. Je bent een spelletje aan het spelen met het deeg, daar kan ik helemaal in opgaan. Door ervaring krijg je dat steeds beter onder de knie. Het mooiste is dat je producten kunt maken en dat iemand daarnaar kan kijken en denkt: wow, hoe maak je dat? Het is een soort van kunstwerk. Ik vind het belangrijk dat bakkers producten zelf maken en geen deeg of halffabricaten inkopen, omdat het makkelijk is. Als je zelf de moeite neemt om het te maken, proef je ook echt verschil. Ik denk dat er ook in de toekomst vraag blijft naar dat ambacht.”

Uitdaging

“Robèrt daagt me uit. Hij komt de bakkerij binnenlopen met een idee dat hij bij je neerlegt. Maak het maar, zegt hij dan. We hebben de vrijheid om te creëren wat hij in zijn hoofd heeft. Voor mij is het de uitdaging om als werknemer het best mogelijke te bieden binnen het beeld van de werkgever. Als hij zegt: ik wil topkwaliteit, dan regel ik dat. Daarom vind ik het ook leuk om aan wedstrijden mee te doen: je wordt uitgedaagd om jezelf te verbeteren en als je terugkijkt denk je, goh, wat heb ik veel geleerd. Sociale media zijn ook een belangrijke inspiratiebron voor mij. Bakkers, ook uit andere landen, delen daar wat ze maken. Dan zie je een plaatje en denk je, hé, dat is gaaf. Wat nou als ik dat zo en zo maak. Het is het delen van kennis.”

Altijd op de hoogte blijven?