Foto: Dutch Pastry Team
Ze werd tweede bij de Dutch Pastry Award in maart, terwijl ze eigenlijk chocolatier is. Noa Vlemmix (25) van Bontom in Nijkerk is dus maar wat trots op zichzelf. Volgende keer wil ze winnen. “En intussen wil ik heel goed worden in chocola.”
“Toen ik klaar was met school, wilde ik graag binnen vijf jaar meedoen aan de Dutch Pastry Award. Dat is dit jaar gelukt. Met maar 7,5 punt verschil van de winnares Lotte van Gorp ben ik tweede geworden, maar ik mocht wel de publieksprijs mee naar huis nemen. Het was voor mij een grote eer dat ik tweede ben geworden. Volgende keer hoop ik te winnen.
Bij Bontom heb ik geleerd hoe je smaken kunt combineren en dat was te merken in het eindresultaat. Eigenaar Tom van de Veen heeft me verder alle technieken geleerd. Lotte van Gorp en ik hebben ook veel steun aan elkaar gehad. We sleepten elkaar erdoorheen als het tegenzat of als we tot ’s avonds laat doorgingen. We zeiden nog gekscherend tegen elkaar voor de wedstrijd: “Het zou leuk zijn als we samen op het podium terechtkomen.”
Tijdens mijn studie wist ik nog niet zo goed wat ik wilde, maar toen ik stage mocht lopen bij Bontom wist ik dat ik in de chocolaterie mijn passie had gevonden. Het product is zo veelzijdig, je kunt bijna alles van chocolade maken. Ik wil er graag heel goed in worden en als ik iets voor ogen heb, ga ik er helemaal voor. Dit doorzettingsvermogen heb ik van mijn ouders meegekregen, die zelf ook geweldige vakmensen zijn. Zij zeiden altijd ‘als je iets doet wat je ligt, dan word je er vanzelf goed in’. Ik krijg hier veel ruimte om te leren en nieuwe dingen uit te proberen. En ik werk er in een ontzettend leuk team, maar het allerfijnste is dat ik elke dag met een glimlach naar mijn werk ga.”
Bakkers in bedrijf laat een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?